
u.s. Department of Justice 

Civil Rights Division 

Office ofSpecial Counselfor Immigration-Related 
Unfair Employment Practices - NYA 
950 Pennsylvania Ave, NW 
Washington, DC 20530 
Main (202) 616-5594 
Fax (202) 616-5509 

JUL 22 2011 
By Email and First Class Mail 

Eileen Scofield, Esq. 
Alston & Bird LLP 
One Atlantic Center 
1201 West Peachtree Street 
Atlap.ta, GA 30309 

Dear Ms. Scofield: 

This is in response to your email of March 28,2011, to the Office of Special Counsel for 
Immigration Related Unfair Employment Practices (OSC) in which you seek guidance pertaining 
to documents that a prime contractor may request from a subcontractor's employees in light of 
the prime contractor's obligation to use E-Verify under the terms of a federal government 
contract. You pose the following questions: 

1. 	 Can an employer be required to give an employee a copy of the employee's own initial' 
E-Verify page or employment authorized page? 

2. 	 Can the employer be required to give an employee a copy of the employer/company's 
E-Verify registration page? 

3. 	 Under the FAR [FAR 52.222.54], can the prime contractor request either of the above 
from either the subcontractor and/or the worker of the subcontractor, and if so, when? 

As you know, OSC investigates allegations of national origin and citizenship status 
discrimination in the workplace, as well as over-documentation in the employment verification 
process ("document abuse") and retaliation under the anti-discrimination provision of the 
Immigration and Nationality Act (INA), 8 U.S.C. § 1324b. Although we cannot comment on 
any particular case or set of facts, we can share with you general information regarding 
requirements under the anti-discrimination provision of the INA. 

Your first question inquires about an employer's obligation to provide its employees with 
a print-out of the E-Verify screen indicating that an individual employee has been determined to 
be work-authorized. As you correctly note, as a practical matter not all employees of a 
subcontractor assigned to a prime contract requiring E-Verify will have been run through E­
Verify at the outset of the prime-sub contractual relationship. In addition, some employees who 
were run through E-Verify may be in the process of resolving a TNC. Furthermore, we are 
unaware of any publicly available guidance that addresses this question. Therefore, we 
recommend that you contact the Verification Division of U.S. Citizenship and Immigration 
Services (USCIS), which administers the E-Verify program. The Verification Division can be 
reached by calling (888) 464-4218 or by visiting its website at www.uscis.gov/everify .. 

www.uscis.gov/everify
http:52.222.54
http:Atlap.ta


Your second question inquires about an employer's obligation to provide its employees 
with a print-out of the E-Verify screen confirming the company's registration. The E-Verify 
Program/or Employment Verification Memorandum o/Understanding states that employer 
"participation in E-:Verify is not confidential information and may be disclosed as authorized or 
required by law and DRS or SSA policy, including but not limited to, Congressional oversight, 
E-Verify publicity and media inquiries, determinations of compliance with Federal contractual 
requirements, and responses to inquiries under the Freedom ofInformation Act (FOIA)." E­
Verify MOU, Art. V, F. As you note, the public currently has access to a list of federal 
contractors enrolled in E-Verify on the E-Verify homepage at www.uscis.gov/everify under the 
"For Federal Contractors" section. The list is available under "Useful Links" on the right hand 
side of the federal contractors page. Prime contractors wishing to confirm the enrollment of 
subcontractors in E-Verify may also wish to contact the Verification Division for further 
information as noted above. 

With respect to your third question, a prime contractor seeking E-Verify information 
directly from its subcontractor or the subcontractor's employees may be limited by the 
considerations discussed above. First, workers may not possess their E-Verify results. Second, a 
prime contractor seeking E-Verify information from its subcontractor may be limited by the 
subcontractor's obligations under the E-Verify MOU. E-Verify requires that an employer "use 
the information itreceives from SSA or DRS pursuant to E-Verify and this MOU only to 
confirm the employment eligibility of employees as authorized by this MOU." E~Verify MOU, 
Art. II, C.13. According to the MOU, an employer is required to safeguard information obtained 
and the means of access to it to ensure that it is "not used for any other purpose and as necessary 
to protect its confidentiality,including ensuring that it is not disseminated to any person other 
than employees of the Employer who are authorized to perform the Employer's responsibilities 
under this MOU, except for such dissemination as may be authorized in advance by SSA or DRS 
for legitimate purposes." E-Verify MOU, Art. II, C.l3. Furthermore, the E-Verify MOU states· 
that "the information which it [the employer] receives from SSA is governed by the Privacy Act 
(5 U.S.C. § 552a(i)(1) and (3)) and the Social Security Act (42 U.S.C. 1306(a)), and that any 
person who obtains this information under false pretenses or uses it for any purpose other than as 
provided for in this MOU may be subject to criminal penalties." E-Verify MOU, Art. II, C.l4. 
Accordingly, in seeking information about a subcontractor's employees, a prime contractor may 
wish to consult the Verification Division and its legal counsel. 

We hope that this information is of assistance to you. If you have further questions, 
please contact OSC on our toll-free hotline (1-800-255-8155) or visit OSC's website at 
http://www. justice. gov Icrt!aboutl osc/. 

Sincerely, 

~~ 

SeemaNanda 
Acting Deputy Special Counsel 
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