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Dear Fazila Vaid: 

This is in response to your email dated June 22, 2011. In your email, you inquired 
whether a company can legally terminate a new hire that is an applicant for, but has not yet been 
granted, permanent residence on the grounds that he or she lied on the application when he or· she 
responded respectively "Yes" and "No" to the following two questions: . 

1. 	 Are you currently a U.S. citizen or national, an alien lawfully admitted for 
permanent residence, a refugee, an tndividual granted asylum, or admitted for 
residence as an applicant under the 1986 immigration amnesty law? This does 
not include people admitted exclusively on nonimmigrant visas, such as B, H, 0, 
E, TN, L or individuals on F-1 visas completing CPT (Curricular Practical 
Training) or OPT (Optional Practical Training). Yes or No 

2. 	 Will you now, or in the future, require sponsorship for U.S. employment visa 

status? (e.g., H-lB or permanent Residency status) Yes or No 


. In your email, you state that the company has a policy of not sponsoring individuals for 
employment as well as a policy that provides for termination of an employee for falsifications or 
misrepresentations on ajob application. You further state that a dishonest response to Question 
2 above becomes apparent after acceptance of an offer of employment, when "the new hire 
presents short-term work authorization (i.e. a work permit, aile/a EAD) for 1-9 completion 
because his or her green card application has not yet been approved. " You also inquire whether 
an employer could ask the following questions in lieu of the two questions posed above: 

1. Are you currently a U.S. citizen or national, an alien lawfully admitted for 
permanent residence, a refugee, an individual granted asylum, or admitted for 
residence as an applicant under the 1986 imm~gration amnesty law? Yes No 

Please answer this question based on your current status only. Do not answer 
based on a status for which you've applied but have not yet established. Note: . 
individuals admitted exclusively on nonimmigrant visas, such as B, H, O,E, TN, L 
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or individuals on F -1 visas completing CPT (Curricular Practical Training) or 
OPT (Optional Practical Training) are not included in the classifications listed 
above and should, therefore, answer "No" to this question. 

2. Are you an individual currently admitted exclusively on a nonimmigrant visa, 
such as B, H, 0, E, TN, or F-l? Yes No 

3. 	 If you indicated that you would require sponsorship (either now or in the 'future), 

please list the prior nonimmigrant visa status that you have held in the U.S. (e.g. 

H-IB, F-l, J-l, TN) and the dates you held such status. 


The Office of Special Counsel for Immigration-Related Unfair Employment Practices 
(OSC) investigates and prosecutes employers charged with national origin and citizenship status 
discrimination, as well as over-documentation in the employment eligibility verification process 
(document abuse) and retaliation under the anti-discrimination provision of the Immigration and 
Nationality Act (INA), 8 U.S.c. §1324b. For more infonnation on OSC, please visit our website 
at: http://www.justice.gov/crtlabout/osc/. 

Please note that OSC cannot provide an advisory opinion on any specific case or set of 
facts. However, we can provide general guidelines as to the coverage of the statute and the 
legality of various pre-employment inquiries under the anti-discrimination provisions of the INA, 
8 U.S.C. § 1324b. 

Employers may enforce a policy requiring truthfulness on the job application for all of its 
employees, as long as the employer applies the policy consistently to all employees without 
regard to citizenship status or national origin. But an individual with an independent grant of 
work authorization, such as an EAD granted while an application for permanent residence is 
pending, would not necessarily require employer-based visa sponsorship. Moreover, employers 
may violate the anti-disclimination provision of the INA by refusing to hire or by firing an 
individual based on the fact that the employment authorization the individual presented for the 
Form 1-9 has a future expiration date. See In re charge of Haroldo Batres v. The Beverly Center, 
5 OCAHO 762 (1995). To do so, could constitute document abuse in violation of the anti­
discrimination provision of the INA. . 

Regarding your proposed rewritten Questions 1 and 2, under the anti-discrimination 
provision of the INA, employers cannot reject certain job applicants based on citizenship or 
immigration status. 8 U.S.C. §1324b(a)(1). Those protected from citizenship status 
discrimination include U.S. citizens, certain lawful permanent residents, asylees, and refugees. 
8 U.S.C. § l324b(a)(3). Although nonimmigrant visa holders are not protected from citizenship 
status discrimination, as indicated in previous technical assistance letters (please find the 
enclosed July 2010, July 2008, and Apri12007letters addressing this topic), OSC does not 
recommend asking any applicants to specify their citizenship or immigration status at the 
application stage. Applicants asked to specify their citizenship or immigration status in the 
context of the employment application process-including those protected from citizenship 
status discrimination-may perceive that the employer considered that information in making its 
hiring decision. Furthermore, applicants who are confused about the chaJacterization of their 
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immigration status, but who nevertheless possess documents evidencing current work 
authorization, may inadvertently mischaracterize their status on the job application, resulting in 
disqualification. 

Regarding your proposed Question 3, in previous technical assistance letters our office 
has recommended that employers with non-sponsorship policies simply ask an applicant, "Will 
you now, or in the future, require sponsorship for U.S. employment visa status (e.g. HI-B visa 
status)?" This question is directed at individuals who are non-immigrant visa holders, including 
those on CPT/OPT, and does not necessarily inquire about individuals with EADs that will not 
require employer sponsorship (please see the enclosed July 2010 and July 2008 letters addressing 
this topic). 

We hope you find this information helpful. 

SeemaNanda 
Acting Deputy Speciai Counsel 

Enclosures 


