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79-67 MEMORANDUM OPINION FOR THE ACTING 
DIRECTOR, EXECUTIVE OFFICE FOR U.S. 
ATTORNEYS

Assistant U.S. Attorney—Residence Requirement 
(28 U.S.C. § 545)

Your Office requested our opinion whether a prospective appointee to 
the position o f Assistant U.S. A ttorney for the Eastern District o f North 
Carolina satisfies the residency requirement o f 28 U.S.C. § 545(a) (1976). 
That section provides:

Each United States attorney and assistant United States attorney 
shall reside in the district for which he is appointed, except that 
these officers o f the District o f Columbia and the Southern 
District o f New York may reside within 20 miles thereof.

The U.S. Attorney for the Eastern District of North Carolina wishes to 
appoint Mr. A, who currently resides in the Middle District o f North 
Carolina, as an Assistant U.S. Attorney for the Eastern District of North 
Carolina. It would be a hardship for A ’s family to move to the Eastern 
District because his wife is completing her undergraduate degree at a 
university in North Carolina.

According to the information provided to us, A is willing to establish a 
residence in the Eastern District to avoid conflict with the residency re­
quirement. He plans to rent an apartment at which he usually will be 
available during the workweek. His family would relocate when his wife 
completes her undergraduate work. A is also willing to change his voting 
registration to Wake County in the Eastern District and take other 
measures necessary to satisfy the residency requirement.

The term “ residence”  generally refers only to physical presence, not to 
legal domicile or voting residence. Weible v. United States, 244 F. (2d) 
158, 163 (9th Cir. 1957); In Re National Discount Corp., 196 F. Supp. 
766, 769 (W .D.S.C. 1961). A person can have only one domicile, but may 
have more than one residence or no residence at all. Corwin Consultants, 
Inc. v. Interpublic Group o f  Companies, Inc., 512 F. (2d) 605, 610 (2d Cir.
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1975). The meaning o f the term varies depending on its context and must 
be interpreted in light of the statute in which it appears. See, Guessefeldt 
v. McGrath, 342 U.S. 308, 311-12 (1951). In In Re National Discount 
Corp., supra, 1% F. Supp. at 769, the court stated:

In statutory construction, it is settled that ‘reside’ is an elastic 
term to be interpreted in the light of the purpose of the statute in 
which such term is used; ‘reside’ is a term whose statutory mean­
ing depends upon the context and purpose of the statute in which 
it occurs.

It appears from the legislative history that the purpose o f the residency re­
quirement was to ensure the availability o f the attorneys. The residency re­
quirement for Assistant U.S. Attorneys first was enacted in 1896, in a 
general appropriation measure. Legislative, Executive and Judicial Ex­
penses Appropriations Act, ch. 252, § 8, 29 Stat. 181 (1896). Residency 
has been a requirement since that time, although exceptions were provided 
for the Southern District o f  New York and the District o f Columbia. In 
the debates of the bill amending the statute to except the District of Co­
lumbia, congressional concern focused on the attorneys’ physical presence 
within the district, not on legal domicile. Representative McLaughlin, 
speaking in favor o f the bill, commented that the residency provision re­
quires the attorneys to  “ move into”  the district and “ live in”  the district. 
87 C o n g r e s s i o n a l  R e c o r d  3269 (1941). Representative South, opposing 
the bill, stated, “ it will be to the best interest of the people whom they 
serve to require them to live among such people during their tenure o f of­
fice.”  Id. It was suggested that other metropolitan areas might experience 
problems similar to those of New York and the District of Columbia, but 
no additional exceptions were made.

The prior law and revision note appearing in the United States Code 
under a precursor o f § 545(a) stated that “ the residence requirement of 
this section has no relation to  domicile or voting residence * * * .”  See 
28 U.S.C. § 545 (1976), prior law and revision note.

In our opinion, the residency requirement of § 545(a) would be satisfied 
if Mr. A rents an apartment in the Eastern District and lives there during 
the workweek. It is not legally necessary that he change his voting 
registration.

L e o n  U l m a n  
Deputy Assistant Attorney General

Office o f  Legal Counsel
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