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There is no statutory limitation on the President's power to remove his appointees to the Board of 
Regents of the Uniformed Services University of the Health Sciences, and any such limitation 
would in any event be unconstitutional in light of the purely executive functions performed by 
these individuals.
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MEMORANDUM OPINION FOR THE COUNSEL TO THE PRESIDENT

This responds to your inquiry as to whether the President has the power to 
remove the persons appointed by him to the Uniformed Services University of 
Health Sciences pursuant to 10 U .S .C . § 2113(a)(1) (1976). It is our conclusion 
that the President has this power.

The Uniformed Services University of Health Sciences (University), autho­
rized to grant appropriate advanced degrees, has been established by 10 U .S.C . 
§ 2112. The business of the University is conducted by a Board of Regents 
(Board). 10 U .S.C . § 2 1 13(a). The Board consists of nine persons appointed by 
the President with the advice and consent of the Senate (10 U.S.C. § 2113(a)( 1)), 
and several ex officio members. 10 U .S.C . § 2113(a)(2)-(4), (d). The members 
of the Board other than the ex officio members, i.e ., the persons appointed to the 
Board by the President pursuant to § 2113(a)(1), have staggered six-year terms; 
members appointed to fill a vacancy are appointed for the remainder of the 
unexpired term. § 2113(b).

We believe the President has the power to remove the presidentially appointed 
members of the Board for several reasons. First, according to the basic rule of 
construction announced by James Madison during the first session of the First 
Congress, “ the power of removal result[s] by a natural implication from the 
power of appointment.” 1 Ann. Cong. 496. The courts have consistently upheld 
the general validity of that rule. M atter o f Hennen, 38 U.S. (13 Pet.) 230 ,259-60  
(1839); Blake v. United States, 103 U.S. 227, 231 (1880); M yers v. U nited  
States, 272 U.S. 52, 1 19 (1926).

Second, there is no indication in the statute that Congress intended to limit the 
President’s removal power. The provision that the presidential appointees to the 
Board shall serve staggered six-year terms is not indicative of a congressional 
intent that they have the right to serve out their terms. It has been established
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since Parsons v. U nited States, 167 U.S. 324, 338 (1897), that a provision for a 
term merely means that the officer cannot serve beyond his term without reap­
pointment which would subject him to the scrutiny of the Senate. In other words, 
a provision for a term is an act of limitation and not of a grant.

Third, assuming, arguendo, that it were possible to find a congressional intent 
to lim it the President’s removal power in the premises, such limitation would be 
clearly unconstitutional in view of the functions vested in the Board. It has been 
firmly established that the President’s power to remove purely executive officers 
follows the power to appoint and cannot be limited by Congress. M yers v. United  
States, supra. Congressional limitations on the power of the President to remove 
his appointees have been upheld only in the cases of officers performing quasi­
judicial or quasi-legislative functions. H umphrey’s Executor v. United States, 
295 U .S. 602 (1935); Wiener v. United States, 357 U.S. 349 (1958). The 
operation of a University, however, is a purely executive function, and cannot 
under any circum stances be considered to have a quasi-judicial or quasi­
legislative character.
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