
Exercise of Transfer Authority Under § 110 of H.J. Res. 370

T he substantive authonty  granted the Secretary o f the Treasury by H.J. Res. 370 to transfer funds 
between appropriation accounts is severable from the unconstitutional “committee approval” 
provision in that law, and may be exercised by the Secretary within a reasonable period after he has 
inform ed the A ppropriations Committee o f his intent to do so.

September 2, 1982

MEMORANDUM FOR THE GENERAL COUNSEL, 
DEPARTMENT OF THE TREASURY

This responds to your request for our opinion whether a “committee approval” 
provision contained in § llOofPub. L. No. 97-92,95 Stat. 1183,1194(1981), is 
severable from the substantive authority granted in § 110 to the Secretary of the 
Treasury to transfer funds between appropriation accounts. For reasons stated 
hereafter, we believe that this substantive transfer authority is severable from the 
unconstitutional “committee approval” provision. It follows from this conclusion 
that the substantive transfer authority may be exercised notwithstanding the 
unconstitutionality of the “committee approval” provision. Thus, the “approval” 
of the committee is not, in our view, required in order for the Secretary to exercise 
the transfer authority; that power may be exercised after appropriate notice to the 
Appropriations Committees has, in the judgment of the Secretary, been given.

Section 110 was enacted as part of H.J. Res. 370, a joint resolution making 
continuing appropriations for many federal departments and agencies that was 
enacted on December 15, 1981. Section 110 reads, in pertinent part, as follows:

[T]he Secretary of the Treasury is authorized to transfer up to 2 per 
centum from any appropriation account provided by this joint 
resolution for the Department of the Treasury . . .  to any other 
such appropriation account: . . . Provided further, That approval 
for such transfers is obtained in advance from the House and 
Senate Committees on Appropriations.

95 Stat. 1194. You have informed us that the Secretary of the Treasury, earlier this 
year, exercised the transfer authority granted by § 110, with the “approval” of the 
House and Senate Committees on Appropriations. In addition, the Secretary has, 
by letters to the Committee chairmen of August 27, 1982, informed those
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Committees of his intent to exercise his power under § 110 to make certain 
transfers, indicating in his letters the need to do so by September 2 in order to 
continue certain activities in the Internal Revenue Service and the United States 
Secret Service.1 The Secretary has, to date, received no response from either of 
the Committees. The general question presented is whether he may execute the 
transfers in question, which we assume to be otherwise within the substantive 
authority granted by § 110, without having secured “in advance” the “approval” 
of the Committees.

We believe the threshold question which must be addressed is whether the 
substantive authority granted in § 110 is severable from the “committee ap­
proval” provision. As you are aware, the Executive has long regarded these kinds 
of “committee approval” provisions as unconstitutional. See, e.g ., 37 Op. Att’y 
Gen. 56 (1933); 41 Op. Att’y Gen. 230 (1955); 41 Op. Att’y Gen. 300 (1957). 
Indeed, Presidents Eisenhower and Johnson explicitly instructed their subordi­
nates to disregard such “committee approval” provisions in signing into law bills 
that contained such provisions. See Public Papers of the Presidents, Dwight D. 
Eisenhower 688,689 (1955); Public Papers of the Presidents, Lyndon B. Johnson 
104-05 (1963-64).

If, however, the “committee approval” provision is not severable from the 
substantive authority to which it is attached, here the transfer authority, then the 
transfer authority itself may not be exercised by the Secretary. Because the 
Secretary has previously exercised his authority under § 110, this Administration 
has, at least implicitly, taken the position that the “committee approval” provi­
sion is severable from the Secretary’s substantive authority because if we be­
lieved the provision were inseverable, then it is doubtful that the Secretary could 
exercise the substantive transfer authority. We believe that position is correct.

The courts will generally presume that Congress intends the unconstitutional 
portion of a statute to be severed from the remainder of that statute. See Tilton v. 
Richardson, 403 U.S. 672, 684 (1971) (plurality opinion), quoting NLRB v. 
Jones & Laughlin Steel Corp., 301 U.S. 30 (1937) (“ ‘The cardinal principal of 
statutory construction is to save and not to destroy.’ ”). Under the law of sever­
ability, the invalid portions of a statute are to be severed “ ‘[ujnless it is evident 
that the Legislature would not have enacted those provisions which are within its 
power, independently of that which is n o t. . . .’ ” Buckley v. Valeo, 424 U.S. 1, 
108 (1976), quoting Champlin Refining Co. v. Corporation Commission, 286 
U.S. 210, 234 (1932).

We believe the presumption of severability governs the “committee approval” 
provision in § 110 for several reasons. First, we have found no indication in the 
sparse legislative history of the joint resolution that Congress ever focused on the 
question whether, assuming the unconstitutionality of the “committee approval” 
provision, it would refuse to extend to the Secretary the substantive authority 
contained in § 110. Indeed, we have been unable to find any pertinent reference

1 According to Acting Secretary Sprinkel’s letter, appropriation accounts for these activities will be exhausted on 
or about September 2, 1982.
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whatsoever to § 110 in that legislative history. See H.R. Rep. 372, 97th Cong., 
1st Sess. (1981); 127 Cong. Rec. S 14956-96 (daily ed. December 10, 1981); 
id ., H 9102-55. Second, although the literal language of § 110 assumes that the 
Secretary will have received the “approval” of the Committees before he exer­
cises the transfer authority, we would not read that language as decisive of the 
severability issue. We would not do so for two separate but related reasons.

First, Congress concededly assumes the constitutionality of such legislative 
veto provisions when it includes them in bills. Thus, there is no reason to believe 
that such an assumption reflects a congressional determination that it would not 
have granted the substantive authority if the legislative veto provision is indeed 
unconstitutional. To attribute to Congress such an intent would be to attribute to 
Congress the intent to enact meaningless legislation, because Congress includes 
such provisions knowing full well the position of the Executive that such 
provisions are unconstitutional and at least constructively being on notice that 
extant court decisions, including a decision of the Ninth Circuit decided almost a 
year before H.J. Res. 370 was enacted, indicate the correctness of the Executive’s 
position.2

Second, and more importantly, there is a long and continuous practice of the 
Executive’s refusing to regard identical or similar language contained in appro­
priations acts as being determinative of the severability issue. Indeed, this 
longstanding view of the Executive, well known to Congress, records the 
Executive as opposing such “committee approval” provisions on constitutional 
grounds and as asserting the right to exercise the substantive power attached to 
those provisions without first receiving the “approval” of the Appropriations 
Committees.

Thus, in 1955, President Eisenhower, in signing into law the Department of 
Defense Appropriation Act, noted that a section of that Act prohibited use of 
funds appropriated under it for certain purposes without the approval of the 
Appropriations Committees of the Senate and House. In a signing statement 
addressed to Congress, President Eisenhower stated to Congress that the legis­
lative veto aspect of that provision “will be regarded as invalid by the executive 
branch of the Government . . . Public Papers of the Presidents, Dwight D. 
Eisenhower 688, 689 (1955).

In 1963, President Johnson signed into law the Public Works Appropriations 
Act. That Act contained a provision preventing the Panama Canal Company from 
disposing of any real property without first obtaining the approval of the appro­
priate legislative committees of the House and Senate. In a signing statement, 
President Johnson stated his view that such “committee approval” provisions 
were unconstitutional and he stated that the provision was to be treated as “a 
request for information . . . Public Papers of the Presidents, Lyndon B.

2 Chadha  v. INS, 634 F  2d 408 (9th Cir. 1980), Nos. 80-1832(1983) Shortly after enactment of H.J. Res 370, a 
decision was handed down by the D C. Circuit in Consumer Energy Council c f  America v. FERC, 673 F 2d 425 
(1981), a case currently pending on appeal to the Supreme Court, in which that court broadly condemned all types of 
legislative veto devices as unconstitutional. Both Houses of Congress parucipated actively in the litigation of that 
case as well as Chadha and were thoroughly apprised of the Executive’s position on the constitutional issue 
involved.
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Johnson 104 (1963-64). President Johnson by separate memorandum directed 
the Secretary of the Army, entrusted with execution of that provision of the Public 
Works Appropriations Act, to exercise authority under the Act but to regard the 
“committee approval” provision as merely requiring the Secretary to keep the 
congressional committees informed of actions taken under the substantive au­
thority of that Act.

More recently, President Carter signed into law the Foreign Assistance and 
Related Programs Appropriations Acts of 1977 and 1978 which contained 
“committee approval” provisions attached to transfer authority virtually identical 
to the “committee approval” provision in § 110. At the time he signed those bills 
into law, President Carter directed the Secretary of State by memorandum to 
regard the “committee approval” aspects as unconstitutional and, therefore, not 
legally binding. He directed the Secretary to treat the “committee approval” 
provision as requiring only that the appropriate committees be consulted. Subse­
quently, as detailed in a letter from the General Counsel of the Agency for 
International Development to Chairman Inouye of the Subcommittee on Foreign 
Operations of the Senate Committee on Appropriations of February 12, 1980, the 
President exercised the transfer authority contained in § 115 without securing in 
advance the “approval” of the Appropriations Committees. In doing so, the 
President acted on the advice of this Office, provided to the Director of the Office 
of Management and Budget on October 28, 1977, that the authority under § 115 
could be exercised without the prior approval of the Appropriations Committees.3

We believe these historical incidents establish a consistent view of the Ex­
ecutive with regard to “committee approval” provisions in appropriations acts 
that substantive authority to which such “committee approval” provisions are 
attached will be exercised and that the “committee approval” provisions will be 
treated essentially as requiring only that the committees be informed of action 
taken or to be taken by the Executive. We have no difficulty in concluding that the 
language of § 110, without more, cannot be read as expressing a congressional 
intent to overturn this established understanding. In a similar vein, we do not 
believe that that plain language can, in this overall historical context, be regarded 
as expressing a congressional intent that the substantive authority granted by 
§110  should fall with the “committee approval” provision— in short, the 
“committee approval” provision is, in our view, severable.

Based on this same historical practice, we believe the Secretary is entitled to 
exercise his transfer authority under § 110 within a reasonable period of time 
after he has informed the Appropriations Committees of his intent to do so. In 
present circumstances, we believe the Secretary could conclude that the Au­
gust 27, 1982, letters to the Appropriations Committees chairmen regarding

3 We note that shortly after this full ainng of the Executive s position that such authority could be exercised 
without the prior approval of the Appropriations Committees, those same Committees acted on the Foreign 
Assistance and Related Program Appropriations Act, Pub. L. No. 97-121, 95 Stat. 1647 (1982). In that Act, the 
Committees and Congress left intact the transfer authonty which had been the subject of contention in 1980. See 
§ 514. 95 Stat. 1655, and § 523, 95 Stat 1657 (1982)
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transfers currently under consideration provide reasonable notice and that the 
Secretary may execute such transfers as he determines to be appropriate.

T h e o d o r e  B . O l s o n  
Assistant Attorney General 

Office c f Legal Counsel
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