
Commencement of the United States Commission 
on Civil Rights

The United States Civil Rights Commission may commence its duties as soon as the statutory 
quorum of five members has been appointed.

The President may appoint the Chairman, Vice Chairman, and Staff Director prior to the 
appointment o f all eight members o f the Commission. Such appointments will be effective 
when a majority o f the Commissioners then in office concurs,' provided that at least five 
members have been appointed.

December 7, 1983

M e m o r a n d u m  O p in io n  f o r  t h e  C o u n s e l  t o  t h e  P r e s id e n t

This responds to the request for the advice of this Office concerning several 
issues relating to the commencement of the new duties of the United States 
Commission on Civil Rights. Specifically, you have asked whether the Com­
mission may begin to exercise its statutory responsibilities prior to the time that 
all eight members have been appointed. In addition, you have asked whether 
the President may designate a Chairman, Vice Chairman, and Staff Director for 
the Commission (which appointments require the concurrence of a majority of 
the Commission’s members) prior to the time that all eight members are 
appointed. In brief, our conclusions are as follows: (1) the Commission may 
begin to take action in accordance with its statutory mandate as soon as the 
statutorily prescribed quorum of five members has been appointed; and (2) 
although the issue with respect to appointment of the Chairman, Vice Chair­
man, and Staff Director is less clear, we believe that the President may make 
these designations as soon as he pleases and that the appointment will be 
effective as soon as he has the concurrence of a majority of the Commissioners 
then in office, as long as at least five members have been appointed.

Congress recently adopted H.R. 2230, the United States Commission on 
Civil Rights Act of 1983. Pub. L. No. 98-183, 97 Stat. 1301 (1983). This bill 
creates a new Commission on Civil Rights with an expanded membership of 
eight Commissioners. The new Commission will exercise the same investiga­
tive and informative powers that were exercised by the previous Commission 
on Civil Rights. The appointment procedure for the new Commission has been 
changed, however, so that four members will be appointed by the President, 
two by the President pro tempore of the Senate, and two by the Speaker of the
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House of Representatives. Because the Commission is a new creation, with a 
new procedure for appointment of its members, new appointments must be 
made in order for the new Commission to begin functioning.

1. The first question you have asked is whether the initial meeting of the 
Commission may be convened and operation of the Commission may com­
mence prior to the time that all members of the Commission have been 
appointed. Section 2(f) of the bill specifically states that “five members of the 
Commission shall constitute a quorum.” The Supreme Court has held that a 
majority of a quorum may act for a collective body in the absence of a statutory 
provision to the contrary. F C C  v. Flotill Products, 389 U.S. 179, 183 (1967). 
Under this rule, federal agencies have frequently operated with vacancies in 
their membership as long as the statutory quorum is observed. In addition, this 
Office has consistently concluded that a federal agency or commission may act 
as long as the prescribed quorum is present. See, e.g., “Federally Chartered 
Corporations — National Consumer Cooperative Bank,” 3 Op. O.L.C. 311
(1979). In the case of the new Commission on Civil Rights, the statutorily 
prescribed quorum is five. Therefore, the Commission may begin to undertake 
its responsibilities as soon as five members have been appointed and have 
taken office.

2. The second question raised with respect to the new Commission is 
whether the President may designate the Chairman and Vice Chairman and 
appoint the Staff Director prior to the appointment of all eight members of the 
Commission. Section 2(c) of the bill states:

The President shall designate a Chairman and a Vice Chairman 
from among the Commission’s members with the concurrence 
of a majority of the Commission’s members.

97 Stat. 1301. Section 6(a)(1) states:

There shall be a full-time staff director for the Commission who 
shall be appointed by the President with the concurrence of a 
majority of the Commission.

97 Stat. 1305. These provisions raise the issue whether a majority of the 
Commission’s members means a majority of the statutorily prescribed mem­
bers (i.e., five) or simply a majority of the members holding office at that time, 
as long as at least five have been appointed.1

1 The two provisions differ slightly in their descriptions o f the concurrence required. Section 2(c) requires 
concurrence by a “majority o f the C om m ission’s members,” while § 6(a)(1) uses the term a “majority o f the 
C om m ission.” There is no indication in  the text or purpose o f the statute or in the legislative history that 
Congress intended the two provisions to  have different m eanings. Therefore, we do not ascribe any legal 
significance to this m inor difference, and  we believe that the two phrases should be interpreted in the same 
m anner. W e also note that § 2(c) uses the  term “designate,” while § 6(a)(1) uses the term “appointed.” We 
believe that this difference in terminology is due to the fact that the Chairman is selected from among 
mem bers already appointed to the Commission, while the Staff Director is appointed to the position from a 
different job. Therefore, this difference in terminology also has no legal significance with respect to the 
issues considered herein.
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Although a good argument could be made that Congress intended the Presi­
dent to obtain concurrence of a majority of the statutorily prescribed members, 
we believe that on balance, the correct reading of the statute is that concurrence 
may be obtained from a majority of the Commissioners holding office at the 
time of the designation or appointment.2 The language of the concurrence 
provisions gives no indication that Congress intended to depart from the 
otherwise clear quorum requirement of § 2(0, which permits the Commission 
to act when at least five members are present. In addition, § 2(e) states in part 
that “any vacancy in the Commission shall not affect its powers.” 97 Stat. 1302. 
This provision suggests that a quorum is all that is required in order to exercise 
the concurrence necessary to appoint the Chairman, Vice Chairman, and Staff 
Director. Finally, when Congress intended a majority of the statutorily pre­
scribed Commissioners to take an action, as in the quorum requirement, it 
specifically used the number five to indicate that point. If Congress had 
intended to require concurrence by five Commissioners, it could easily have so 
stated. All of these factors lead us to the conclusion that a majority of the 
current members is sufficient to provide the necessary concurrence, provided a 
quorum is present.

This conclusion is supported by several court of appeals cases concerning a 
similarly worded provision in the Interstate Commerce Act. See Michigan 
D ep ’t o f  Transportation v. ICC, 698 F.2d 277 (6th Cir. 1983); American 
Trucking A ss’n, Inc. \ .  United States, 642 F.2d 916 (5th Cir. 1981); Union 
Pacific R.R. Co. v. United States, 637 F.2d 764 (10th Cir. 1981); Assure 
Competitive Transp., Inc. v. United States, 629 F.2d 467 (7th Cir. 1980), cert, 
denied, 449 U.S. 1124 (1981). In these cases the courts concluded that a 
statutory provision that “a majority of the Interstate Commerce Commission . . 
. constitutes a quorum” meant that a quorum required merely “a majority of the 
Commissioners actually in office,” and not a majority of the statutorily pre­
scribed Commissioners. Assure Competitive, 629 F.2d at 473. In so ruling, the 
courts relied on a vacancy clause similar to § 2(e) quoted above. Given the 
similarity of the vacancy clauses and the additional similarity between the 
language of the ICC’s quorum clause and the language of the concurrence 
requirements in the Civil Rights Commission statute, these cases provide 
strong support for the conclusion that the required concurrence may be ob­
tained from a majority of the members currently appointed, as long as at least 
five members have been appointed.

R o b e r t  B . S h a n k s  
Deputy Assistant Attorney General 

Office o f  Legal Counsel

2 Needless to say, the safest course would be to obtain concurrence from a majority o f the statutorily 
prescribed members. If five members o f the new Commission concurred in the appointments at issue, there 
would be no question about their validity.
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