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      December 21, 2004 
 
To the Chapter 7 and 13 Trustees: 
 
SUBJECT: Use of the Great Seal and Department of Justice Seal by Trustees 
 
Dear Trustees: 
 
 I have been asked to forward this policy to you, as a result of a misunderstanding 
in Florida.  
 
 Private trustees should make every effort to avoid confusion in the public’s mind 
between their role as private individuals who are fiduciaries for bankruptcy estates and 
the United States Trustee Program, its officials and employees, or other government 
personnel.  While it is permissible for trustees to designate that they are “United States 
Bankruptcy Trustees” or similar information on separate letterhead, business cards, and 
web sites, they should not employ a facsimile of the Great Seal of the United States or the 
Department of Justice seal similar to the ones reproduced below. 

                                          
  

 In certain contexts this or a similar display or representation may be found to be 
deceptive and to convey the false impression that the trustee is a government official.  
Such misuse may not only confuse or deceive the public, but it may subject the individual 
trustee to civil or criminal liability.  See18 U.S.C. §§ 712, 713; 28 C.F.R. § 0.146.  C.f. 15 
U.S.C. § 1692e. 
 
 To avoid unfortunate consequences, trustees should not use on their business 
cards, stationery, advertising, publications, offices, or web sites any likeness of the Great 
Seal of the United States, the Department of Justice seal, or any other government–like 
seal, emblem, logo, insignia, words, or phrase from which the public might infer that 



such trustees are government officials or employees.  In addition, a trustee’s professional 
firm’s stationery, business cards, and web sites should not contain references to his or her 
additional role as a trustee.  A link from the firm’s web site to the trustee’s web site is 
permissible. 
 
 Trustee identification cards, which are issued by the United States Trustee 
Program, are not affected by this policy.  
 
 
      Monsita Lecaroz Arribas, AUST 


