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Substantive Changes to the
 Handbook for Chapter 7 Trustees

Questions and Answers – Set #4

Bonding Collection Agents and Other Third Parties Who Handle Estate Funds 

38) Does the Handbook require that collection agents (and others who handle estate
funds, property managers, for example) be bonded?

No.  However, this is a better practice.  To clarify: on page 8-23, the Handbook states that
“the general standards for supervising auctioneers apply equally to other professionals
who take possession of estate funds and property [emphasis added].”  The general
standards appear on page 8-24.  The section on bonding for auctioneers is on page 8-25; it
is not part of the general standards.

Section 341(a) Meetings

39) Question 10 in Appendix A asks “Have you ever filed bankruptcy before?”  Since
the bankruptcy petition requests information only on cases filed within 6 years of
commencement of the new case, may the trustee limit the question to six years, such
as: “Have you filed bankruptcy in the past six years?”

No.  The trustee should ask the question without regard to when the filing occurred
because the answer may lead to other areas of inquiry. 

40) Can a paraprofessional (such as a paralegal or a petition preparer) sit next to the
debtor at the table, advise the debtor, or stand-in for the debtor’s attorney at the
meeting of creditors?

No.  To participate, represent, or assist the debtor in this manner would usually be
considered the unauthorized practice of law. 



Form 1 in Successor Trustee Cases

41) There have been a number of successor trustees of late, and the trustees have been
told that their Form 1 should not match the predecessor trustee's, but should only
list the assets which the previous trustee did not liquidate and the funds received
from that trustee.  In other words, successor trustee cases have been treated like
cases converted from Chapter 11.

The Handbook is silent on this matter.  Have these instructions been correct, or
should the successor trustee copy the original trustee's Form 1 (presuming it is
accurate)? 

These instructions have been correct.  The successor trustee’s Form 1 should list all
receipts or deposits turned over by the prior trustee as well as all property of the estate not
administered by the prior trustee.  The successor trustee’s Form 2 should begin with the
balance turned over by the previous trustee, thereby remaining consistent with the
successor trustee’s bank statements.

FRBP 2012(b) requires a successor trustee to file with the United States Trustee an
accounting of the prior trustee’s administration of the estate.  This accounting should be a
separate and distinct record of the activities which were solely within the control of the
prior trustee.  The rule does not have a deadline for submission of the accounting.  Absent
some evidence of defalcation or other harm to the estate, the accounting can be submitted
in conjunction with the submission by the successor trustee of the standard reports
required by the United States Trustee.


