
 U.S. Department of Justice 
 
 National Security Division 
 
 
Counterintelligence and Export Control Section Washington, DC  20530 
 
       February 14, 2023 

Via E-mail to [Redacted]  
[Name Redacted] 
[Address Redacted] 

 Re: Request for Advisory Opinion Pursuant to 28 C.F.R. § 5.2 

Dear [Redacted]: 

We write in response to your letter of January 10, 2023 (the “January 10 Letter”) requesting 
an advisory opinion pursuant to 28 C.F.R. § 5.2(a) and inquiring whether you have an obligation 
to register under the Foreign Agents Registration Act of 1938, as amended, 22 U.S.C. § 611 et seq. 
(“FARA” or the “Act”), for work you are planning to perform under an agreement made directly 
or indirectly with [Foreign Company].  Based on the representations made in the January 10 Letter, 
and for the reasons more fully stated herein, we have concluded that neither you nor your [U.S. 
Company] are obligated to register under the Act at this time, because the activities described in 
the January 10 Letter are private, nonpolitical, commercial activities which qualify for the 
exemption set out in Section 613(d)(1) of the Act.1  

Background 

According to the January 10 Letter, [Foreign Company] is [Redacted] in [Foreign 
Country]; [Foreign Company] is owned by [Government of Foreign Country]; and [Foreign 
Company’s] strategy is closely aligned with [Government of Foreign Country’s] programs 
[Redacted]. 

The January 10 Letter states that you are discussing [Redacted] in a proposed written 
contract with [Foreign Company].  At the present time you do not know whether the contract will 
be directly between [U.S. Company] and [Foreign Company] or whether [U.S. Company] will be 
a subcontractor to [Unrelated U.S. Company]. 

According to the January 10 Letter, the services that you would deliver to [Foreign 
Company] would include [Redacted] training in effective executive communications [Redacted] 
(collectively, the “[Redacted] Services”). 

The January 10 Letter further states that you will perform the [Redacted] Services in the 
United States and that they will be delivered to the [Foreign Company] remotely via [Redacted].  
[Foreign Company] does not have an office in the United States [Redacted]. 

  

 
1 22 U.S.C. § 613(d)(1). 
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FARA Analysis 

As you may be aware, a person is an “agent of a foreign principal” and must register under 
FARA if such person acts “in any … capacity at the order, request, or under the direction or control, 
of a foreign principal or of a person any of whose activities are directly or indirectly supervised, 
directed, controlled, financed, or subsidized in whole or in major part by a foreign principal and 
who directly or through any other person,” and engages in one of the enumerated activities 
triggering registration.2 

The term “foreign principal” is defined by FARA to include “a partnership, association, 
corporation, organization, or other combination of persons organized under the laws of or having 
its principal place of business in a foreign country.”3  Based on the description in the January 10 
Letter, [Foreign Company] has its principal place of business in [Foreign Country].  [Foreign 
Company] therefore constitutes a “foreign principal” for purposes of the Act. 

As described above, you are contemplating a contract with [Foreign Company] to perform 
the [Redacted] Services.  Pursuant to the contract, you will be acting “at the order, request, or 
under the direction or control” of [Foreign Company], which is a foreign principal for purposes of 
the Act.  Absent an applicable exemption, you will therefore be acting as an agent of a foreign 
principal for purposes of the Act and thus subject to its registration requirements. 

The foregoing analysis will not change if, for purposes of delivering the [Redacted] 
Services, [U.S. Company] does not contract directly with [Foreign Company] but is instead a 
subcontractor to [Unrelated U.S. Company].  In that case, [U.S. Company] would still qualify as 
an agent of a foreign principal because, as a subcontractor, it would be acting “at the order, request, 
or under the direction or control” of “a person any of whose activities are directly or indirectly 
supervised, directed, controlled, financed, or subsidized in whole or in major part by a foreign 
principal,” i.e., [Unrelated U.S. Company] serving as the prime contractor to [Foreign Company].4  

The January 10 Letter suggests that you would qualify as an agent of a foreign principal 
because you are acting as a “public relations counsel” as defined in the Act, and we agree with that 
conclusion.  The Act defines a “public relations counsel” to include, in relevant part, “any person 
who engages directly or indirectly in informing [or] advising . . . a principal in any public relations 
matter pertaining to . . .  public interests, policies, or relations of such principal.”5   

The January 10 letter stresses that in the course of performing the [Redacted] Services, you 
would [Redacted].  We question whether it would be possible to provide the [Redacted] Services 
entirely in the abstract, or whether effective delivery of the [Redacted] Services may require you 
to demonstrate how [Redacted] applies in particular contexts relevant to [Foreign Company]’s 
business.  In the latter case, you may be informing or advising the [Foreign Company] in “public 
relations matter[s] pertaining to [Foreign Company]’s public interests, policies, or relations,” thus 

 
2 See 22 U.S.C. § 61l(c)(l).  
3 22 U.S.C. § 611(b)(3). 
4 See 22 U.S.C. § 61l(c)(l).  
5 See 22 U.S.C. § 61l(g). 
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falling within the Act’s definition of a “public relations counsel.” 

Although the [Redacted] Services will be delivered remotely to [Foreign Company] via 
[Redacted], the January 10 Letter states that they will originate with you in the United States.  
Under the above analysis, you would therefore be “act[ing] within the United States as a public 
relations counsel.”6  [Redacted]. 

The January 10 Letter asks whether the [Redacted] Services would fall within FARA’s 
“commercial exemption.”7  Section 613(d) of FARA provides, in relevant part, that an agent of a 
foreign principal may be exempt from FARA’s registration requirements if it engages “only (1) in 
private and nonpolitical activities in furtherance of the bona fide trade or commerce of such foreign 
principal; or, (2) in other activities not serving predominantly a foreign interest” (emphasis 
added).8  With respect to the first part of the exemption, the FARA Regulations further provide, 
“As used in section 3(d), the term trade or commerce shall include the exchange, transfer, 
purchase, or sale of commodities, services, or property of any kind” (emphasis in the original).9   

As the [Redacted] Services are intended to improve the [Redacted] of the [Foreign 
Company], we believe they constitute private and nonpolitical activities in furtherance of [Foreign 
Company]’s bona fide commercial [Redacted] activities and therefore qualify for the exemption 
from FARA registration set forth in Section 613(d)(1) of the Act.  

We also note, however, that the January 10 letter describes [Foreign Company] as 
[Redacted] owned by [Government of Foreign Country].  We must caution you that for the Section 
613(d)(1) exemption to continue to apply, the agent of the foreign principal must only engage in 
private and nonpolitical activities in furtherance of the bona fide trade or commerce of the foreign 
principal.  Other, political activities could be “serving predominantly a foreign interest” and not 
entitled to the exemption.10  The FARA Regulations also provide that “[f]or the purpose of section 
3(d) of the Act, activities of an agent of a foreign principal in furtherance of the bona fide trade or 
commerce of such foreign principal, shall be considered ‘private,’ even though the foreign 
principal is owned or controlled by a foreign government, so long as the activities do not directly 
promote the public or political interests of the foreign government” (emphasis added).11  Likewise,  

For the purpose of section 3(d)(2) of the Act, a person engaged in political activities 
on behalf of a foreign corporation, even if owned in whole or in part by a foreign 
government, will not be serving predominantly a foreign interest where the political 
activities are directly in furtherance of the bona fide commercial, industrial, or 
financial operations of  the foreign corporation, so long as the political activities 
are not directed by a foreign government and the political activities do not directly 

 
6 See 22 U.S.C. § 61l(c)(l)(ii).  
7 Id. at 3. 
8 22 U.S.C. § 613(d). 
9 28 C.F.R. § 5.304(a) 
10 See 22 U.S.C. § 613(d)(2). 
11 28 C.F.R. § 5.304(b). 
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promote the public or political interests of a foreign government or of a foreign 
political party (emphasis added).12   

In order for the Section 613(d)(1) exemption to continue to apply to the [Redacted] Services, you 
must not engage in political activities that directly promote the public or political interests of the 
[Government of Foreign Country].  Please also keep in mind the requirements of § 5.300 of the 
FARA Regulations: “The burden of establishing the availability of an exemption from registration 
under the Act shall rest upon the person for whose benefit the exemption is claimed.”13 

Please note that any change in the facts and circumstances you relayed to us may change 
your status and you could be required to register.  If any such change does occur, you should 
contact us immediately.  The present advisory opinion is expressly limited to the facts and 
conclusions stated herein. 

While your January 10 Letter also asked for an advisory opinion on a possible [Redacted] 
contract that might include [Redacted], we cannot opine on hypothetical future activities.14  You 
may contact the FARA Unit at a later date to request a separate advisory opinion if and when such 
activities become real.   

We will treat your submission in accordance with 28 C.F.R. § 5.2(m).  Please contact this 
office by e-mail to FARA.Public@usdoj.gov or by telephone at (202) 233-0776, if you have any 
questions. 

       Sincerely, 

       /s/ Jennifer K. Gellie 
 
       Jennifer Kennedy Gellie 

      Chief, FARA Unit  
 

 
12 28 C.F.R. § 5.304(c). 
13 28 C.F.R. § 5.300. 
14 See 28 C.F.R. § 5.2(b). 


