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Reimbursing Transition-Related Expenses Incurred 
Before the Administrator of General Services Ascertained 

Who Were the Apparent Successful Candidates for the 
Offices of President and Vice President

The General Services Administration can reimburse the Bush/Cheney transition for legitimate 
transition-related expenses, as contemplated by the Presidential Transition Act of 1963, that were 
incurred after the general election on November 7, 2000 but prior to December 14, 2000, when the 
Administrator of GSA ascertained that George W. Bush and Richard Cheney were the apparent 
successful candidates for the offices of President and Vice President.

January 17, 2001

MEMORANDUM OPINION FOR THE GENERAL COUNSEL

GENERAL SERVICES ADMINISTRATION

You have requested our opinion concerning whether, under the Presidential 
Transition Act of 1963, as amended (“Transition Act,” or “Act”),1 funds appropri-
ated for purposes of that Act can be used to reimburse the Bush/Cheney transition 
for transition-related obligations they incurred after the general election but before 
the Administrator of the General Services Administration (“Administrator”)
ascertained that they were the “apparent successful candidates for the office of 
President and Vice President” within the meaning of the Act. As you have 
acknowledged, before the Administrator could use any Transition Act funds to pay 
any such obligation of the President-elect or Vice-President-elect, he “would have 
to confirm that the obligations were bona fide Transition expenses.” Letter for 
Randolph Moss, Assistant Attorney General, Office of Legal Counsel, from 
Stephenie Foster, General Counsel, General Services Administration at 2 n.2 
(Dec. 20, 2000).2

The Act authorizes the Administrator to expend the funds appropriated to im-
plement the Act only for those services and facilities that are necessary to assist 
the transition of the “President-elect” and the “Vice-President-elect.” Id. § 3(a).
The terms “President-elect” and “Vice-President-elect” are defined under the Act 
to mean the individuals, “following the general elections held to determine the 
electors,” that the Administrator ascertains are “the apparent successful candidates 
for the office of President and Vice-President, respectively.” Id. § 3(c). We 
recently concluded that “[s]ince there cannot be more than one ‘President-elect’

1 The Presidential Transition Act is set out in the notes to section 102 of title 3 of the United States 
Code. See 3 U.S.C. § 102 note (1994). The Act has also recently been amended. For those amendments, 
see Presidential Transition Act of 2000, Pub. L. No. 106-293, 114 Stat. 1035.

2 We also address only your question of whether the Act permits such reimbursements. We do not 
consider whether there are other legal requirements that might relate more generally to transition-
related reimbursements.
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and one ‘Vice-President-elect’ under the Act, the Presidential Transition Act does 
not authorize the Administrator to provide transition assistance to more than one 
transition team.” See Authority of the General Services Administration to Provide 
Assistance to Transition Teams of Two Presidential Candidates, 24 Op. O.L.C. 
322, 322 (Nov. 28, 2000) (“GSA Authority”). This conclusion, however, does not 
answer the question whether the Administrator may reimburse the President-elect 
and/or Vice-President-elect for obligations related to legitimate transition activities 
that they incurred beginning the day following the general election (November 8,
2000) but prior to the Administrator’s determination that they were in fact “the 
apparent successful candidates for the office of President and Vice President,”
which in this election did not occur until December 14, 2000. Based on the 
language and purposes of the Act, we conclude that the Administrator can 
reimburse the President-elect and Vice-President-elect for such expenses.

The argument that funds appropriated to implement the Act cannot be used to 
reimburse the President-elect and Vice-President-elect for post-election transition 
obligations incurred prior to December 14, 2000 depends on a reading of the Act 
that would limit such reimbursement only to those obligations incurred by the 
President-elect or Vice-President-elect after they held that status as defined in the 
Act. Under such a reading, because the Act defines both these terms as requiring a 
determination by the Administrator that each candidate is the apparent successful 
candidate, and because that determination did not take place until December 14, 
2000, any obligations incurred prior to that time would not qualify for reimburse-
ment. We conclude, however, that this is not the best reading of the statute.

Section 3(b) of the Act specifies that the Administrator may not expend funds 
for the provision of services and facilities under the Act 

in connection with any obligations incurred by the President-elect or 
Vice-President-elect—

(1) before the day following the date of the general elections held to 
determine the electors of President and Vice President under section 
1 or 2 of title 3, United States Code; or

(2) after 30 days after the date of the inauguration of the President-
elect as President and the inauguration of the Vice-President-elect as 
Vice President.

If the term “President-elect” in the phrase “incurred by the President-elect” was 
itself intended to incorporate a temporal limitation on reimbursement—i.e., no 
reimbursement for any obligations incurred prior to the time the Administrator 
determines who the President-elect is—then section 3(b)(1) would serve little 
purpose. As a practical matter, the Administrator cannot determine who “the 
apparent successful candidate[] for the office of President” is “before the day 
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following the date of the general elections held to determine the electors of 
President and Vice President.” The separate prohibition of section 3(b)(1) thus 
would have little function if the phrase “incurred by the President-elect” already 
limited reimbursement to those obligations incurred after the designation of the 
President-elect.3 Because interpretations of statutes that render language superflu-
ous are disfavored, Connecticut Nat’l Bank v. Germain, 503 U.S. 249, 253 (1992), 
we reject the view that the phrase “incurred by the President-elect” itself bars 
reimbursement for legitimate transition obligations incurred by the person 
ultimately ascertained to be the President-elect prior to the time that the Adminis-
trator designates an apparent successful candidate. Section 3(b)(1) evidently 
recognizes that the person who eventually becomes the President-elect may incur 
transition-related obligations prior to the election itself (or even within the very 
brief period of time that may exist between the end of the election and the next 
day), and the provision operates to bar reimbursement of any such expenses.4

Further support for this construction is found in section 3(b)(2) of the Act, 
which bars the Administrator from reimbursing transition obligations “incurred by 
the President-elect . . . after 30 days after the date of the inauguration of the 
President-elect as President.” Plainly, any transition-related obligations incurred 
after the date of the inauguration cannot be incurred by “the President-elect”; they 
would instead be incurred by the President. Thus, section 3(b)(2), like sec-
tion 3(b)(1), reflects Congress’s understanding that the phrase “incurred by the 
President-elect” does not limit reimbursement to obligations incurred only by a 
person who, at the time the obligation is incurred, actually is the “President-elect.”

Finally, our construction finds support in section 3(a), which sets out the ser-
vices and facilities that the Administrator is authorized to provide. This section 
specifically states:

3 It is conceivable that the Administrator could determine that a candidate was the apparently 
successful candidate after the polls had closed but prior to the day following the election. In such a 
situation, if the term “President-elect” were understood to operate as a temporal limitation, sec-
tion 3(b)(1) could serve the independent function of prohibiting the Administrator from reimbursing 
any transition-related obligations incurred by the President-elect in the few hours after the polls closed 
but prior to the day following the election. This possibility appears so remote, the amount of 
obligations that could be incurred so slight and the policy supporting such a distinction so unclear that 
we consider such a potential independent function to be too insubstantial to support the view that the 
term “President-elect” itself incorporates a temporal restriction on reimbursement.

4 This construction of section 3 is consistent with two provisions added to the Act in 2000 that 
permit the expenditure of funds prior to the election itself. See Pub. L. No. 106-293, § 2, 114 Stat. 
at 1036 (relevant provisions added as paragraphs (9) and (10) of the Presidential Transition Act). 
Paragraph (10) expressly provides that the Administrator may consult with “any candidate for President 
or Vice President to develop a systems architecture plan for the computer and communications systems 
of the candidate to coordinate a transition to Federal systems.” See Presidential Transition Act, 
§ 3(a)(10). Paragraph (9) involves the development of a transition directory prior to the election. Id.
§ 3(a)(9). Only in this narrow category of pre-election transition expenses does the Act authorize 
disbursements, thus providing support to our view that transition expenses that might be incurred prior 
to the day after the election are, generally, not reimbursable due to section 3(b)(1).
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The Administrator of General Services . . . is authorized to provide, 
upon request, to each President-elect and each Vice-President-elect, 
for use in connection with his preparations for the assumption of of-
ficial duties as President or Vice President necessary services and fa-
cilities, including [payment of compensation of members of office 
staffs, payment of expenses for the procurement of experts or con-
sultants, payment of travel expenses and subsistence allowances, 
etc.].

Although this provision authorizes assistance only to the “President-elect” and the 
“Vice-President-elect,” it does not limit that assistance to expenses incurred after 
the determination of that fact. To the contrary, the Act as a whole only limits the 
assistance to obligations that are “in connection with his preparations for the 
assumption of official duties as President or Vice President” and which were 
incurred after “the day following the date of the general elections held to deter-
mine the electors.” This indicates a congressional intent to reimburse the Presi-
dent-elect and Vice-President-elect for any legitimate transition related expenses 
incurred by them after the general election.

This reading of the statute is also consistent with its purposes, and promotes its 
goals. Based on a recognition that “the orderly transfer of the executive power in
connection with the expiration of the term of office of a President and the inaugu-
ration of a new President” is in the “national interest,” id. § 2, Congress believed 
that transition efforts are a public function that should be financed by government 
funds rather than by private interests. See 109 Cong. Rec. 13,346 (1963) (state-
ment of Rep. Rosenthal); id. at 13,347 (1963) (statement of Rep. Monagan).
Congress concluded that it was not fair to place the financial burden on the 
President-elect, private individuals and the national political parties, see, e.g., id. at 
13,347 (statement of Rep. Monagan) (“the country cannot reasonably expect that 
[the costs of transition] will any longer be borne by individuals or even by a party 
organization. They are an integral part of the presidential administration and 
should be borne by the public.”), and that it was bad public policy for private 
individuals possibly to feel that they were entitled to special consideration as a 
result of helping to fund a cost of government. See, e.g., id. at 13,346 (statement of 
Rep. Rosenthal) (“If someone is going to come forward and help pay what we now 
recognize is a cost of government, which is actually what it is, during the transi-
tional period, that person may feel inclined to think that he is entitled to special 
consideration from the government.”).

Those expenses incurred by the President-elect and Vice-President-elect after 
the election but prior to December 14, 2000 (and in relation to transition activities 
as contemplated under the Act) are precisely the sort of expenses that Congress 
felt it was important to fund publicly because Congress viewed these activities as
“expenses that are necessary and pertinent to the job of the Presidency and the 
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Vice Presidency,” 109 Cong. Rec. at 19,738 (statement of Sen. Jackson); “a public 
function,” id. at 13,346 (statement of Rep. Rosenthal); “an integral part of the 
presidential administration,” id. at 13,347 (statement of Rep. Monagan); and, as 
President Kennedy expressed in his letter transmitting the proposed legislation that 
was to become the Presidential Transition Act, “the reasonable and necessary costs 
of installing a new administration in office.” Letter of Transmittal from the 
President of the United States to the President of the Senate and the Speaker of the 
House of Representatives (May 29, 1962), reprinted in H.R. Rep. No. 88-301, at 9, 
12 (1963). As long as the transition obligations at issue were incurred within the 
time frame specified by the Act, the Administrator’s inability, due to the closeness 
of the election, to determine the President-elect and Vice-President-elect until 
several weeks after the election itself should not operate to cut off reimbursement 
of legitimate, post-election transition-related expenses.

To be sure, in our earlier opinion, we concluded that the Act prohibits the 
Administrator from expending transition funds prior to a determination of “the 
apparently successful candidates.” That conclusion, however, is consistent with 
our determination here that, once the President-elect is determined, the Adminis-
trator may expend available funds to reimburse the now-designated President-elect 
for legitimate post-election transition obligations his transition incurred prior to 
that designation. The prohibition on expenditure prior to the determination of the 
apparent successful candidate is designed to ensure both that public funds are not 
disbursed in a manner that might influence the outcome of a disputed election, and 
that those funds are expended only on obligations that are truly related to the 
actual transition of the President-elect and Vice-President-elect. As Representative 
Fascell, a sponsor and manager of the bill, explained:

The pending legislation does not seek to do anything about [the de-
termination of the election of the President and the Vice President] 
or change it in any way, and we are not directly concerned with the 
question of election, nomination, or the inauguration, for that matter.
But we do provide under this pending legislation, as we have provid-
ed in previous congressional actions, the right of the Administrator 
to determine that funds shall be spent for certain services, supplies, 
and other things for the benefit of the President-elect and the Vice-
President-elect.

109 Cong. Rec. at 13,349 (emphasis added). However, to construe the Act in such 
a manner that it bars not only expenditures of funds prior to a determination of the 
apparent successful candidate, but also reimbursement of legitimate transition 
obligations that the transition incurs after the election but prior to the designation 
of the President-elect, would have the perverse effect of denying the President-
elect and Vice-President-elect the very funds Congress made available for their 
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benefit. Neither the language of the statute nor its legislative history supports such 
a result. As Representative Fascell explained to the House, “this bill formalizes 
[the process] by authorizing the funding procedures for the orderly transition of 
executive power so that certain services will be available to the incoming Presi-
dent between the time of his election and inauguration.” 110 Cong. Rec. 3539 
(1964) (emphasis added).5

In sum, we conclude that the General Services Administration can reimburse 
the transition for legitimate transition-related expenses, as contemplated by the 
Presidential Transition Act of 1963, that were incurred after November 7, 2000 but 
prior to December 14, 2000.

The Administrator’s determination under section 3(c) of 
the Act confirms which of the candidates for President is entitled to receive 
transition funds and when the Administrator may first begin expending those 
funds; that determination does not also serve to establish the time frame within 
which legitimate transition-related obligations must be incurred in order to qualify 
for reimbursement. That time frame is set forth in section 3(b) of the Act.

RANDOLPH D. MOSS
Assistant Attorney General

Office of Legal Counsel

5 We noted, in the GSA Authority opinion, Representative Fascell’s statement that:

This act and the Administrator could in no way, in any way, affect the election of 
the successful candidate. The only decision the Administrator can make is who the 
successful candidate—apparent successful candidate—for the purposes of this particu-
lar act in order to make the services provided by this act available to them. And, if 
there is any doubt in his mind, and if he cannot or does not designate the apparently 
successful candidate, then the act is inoperative. He cannot do anything. There will be 
no services provided and no money expended.

24 Op. O.L.C. at 325 (quoting 109 Cong. Rec. at 13,349). We read this and similar statements in the 
legislative history to refer to when the Administrator is authorized to make expenditures under the Act 
rather than to refer to the period in which obligations can be incurred by the transition for which 
reimbursement expenditures can ultimately be made by the Administrator following his ascertainment 
of the President-elect.
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