
Legal Effectiveness of a Presidential Directive, as Compared to 
an Executive Order

A presidential directive has the same substantive legal effect as an executive order. It is the substance 
o f the presidential action that is determ inative, not the form o f the docum ent conveying that action.

Both an executive order and a presidential directive remain effective upon a  change in administration, 
unless otherw ise specified in the document, and both continue to be effective until subsequent 
presidential action is taken.
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M e m o r a n d u m  O p in io n  f o r  t h e  C o u n s e l  t o  t h e  P r e s id e n t

You have asked our opinion whether there is any substantive legal difference 
between an executive order and a presidential directive. As this Office has consist­
ently advised, it is our opinion that there is no substantive difference in the legal 
effectiveness of an executive order and a presidential directive that is styled other 
than as an executive order. We are further of the opinion that a presidential direc­
tive would not automatically lapse upon a change of administration; as with an 
executive order, unless otherwise specified, a presidential directive would remain 
effective until subsequent presidential action is taken.

We are aware of no basis for drawing a distinction as to the legal effectiveness 
of a presidential action based on the form or caption of the written document 
through which that action is conveyed. Cf. Memorandum for Harold Judson, 
Assistant Solicitor General, from William H. Rose, Re: Statement o f  Policy 
Regarding Certain Strategic Materials (Aug. 28, 1945) (concluding that a letter 
from. President Roosevelt stating the government’s policy “ constitute[d] a Presi­
dential directive having the force and effect of law,”  notwithstanding its infor­
mality of form). It has been our consistent view that it is the substance of a presi­
dential determination or directive that is controlling and not whether the document 
is styled in a particular manner. This principle plainly extends to the legal 
effectiveness of a document styled as a “ presidential directive.”

Moreover, as with an executive order, a presidential directive would not lose 
its legal effectiveness upon a change of administration. Rather, in our view, 
because a presidential directive issues from the Office of the Chief Executive, 
it would remain in force, unless otherwise specified, pending any future presi­
dential action. Cf. Memorandum for Michael J. Egan, Associate Attorney General, 
from John M. Harmon, Acting Assistant Attorney General, Office of Legal 
Counsel, Re: Proposed Amendments to 28 CFR 16, Subpart B  (Apr. 21, 1977) 
(raising possible concerns about a proposal to delegate to the Deputy Attorney 
General certain authorities to invoke executive privilege because such a delegation 
could potentially be inconsistent with a 1969 Memorandum from President Nixon 
on executive privilege). Indeed, Presidents have frequently used written forms
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other than executive orders to take actions that were intended to have effect during 
a subsequent administration. For example, delegations of presidential authority 
under 3 U.S.C. §301 have been made pursuant to presidential memoranda.1 See 
also, e.g., Memorandum Establishing a Federal Energy Management Program, 3 
Pub. Papers of Gerald R. Ford 1015 (1976) (including a directive to be carried 
out for FY 1977).

You have also inquired whether a presidential directive could be published in 
the Federal Register. It is our understanding that any presidential determination 
or directive can be published in the Federal Register, regardless of how it is styled. 
At present, a range of presidential determinations and directives styled other than 
as executive orders are routinely published in the Federal Register. See, e.g., Presi­
dential Determination Pursuant to Section 2(c)(1) of the Migration and Refugee 
Assistance Act of 1962, as amended, 64 Fed. Reg. 65,653 (1999); Report to the 
Congress Regarding Conditions in Burma and U.S. Policy Toward Burma, 64 Fed. 
Reg. 60,647 (1999) (memorandum directing the Secretary of State to transmit 
report to Congress). We see no reason to believe that the Federal Register would 
decline to publish the contemplated directive.2

RANDOLPH D. MOSS 
Acting Assistant Attorney General 

Office o f  Legal Counsel

1 At various points over time, Presidents have delegated presidential functions both by executive order and by 
presidential memorandum Compare Delegation o f Authonty Under Section 1401(b) of the National Defense 
Authonzation Act for Fiscal Year 2000 (Public Law 106-^5), 65 Fed. Reg. 3119 (2000), with Exec Order No 
10250 (1951), reprinted as amended in 3 U S C. §301 app (1994) (delegation o f functions to the Secretary of 
the Intenor).

2 Because the decision whether an item can be published is made by the Office o f the Federal Register, we would 
suggest confirming this with that office
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