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This is in response to your inquiry about the application of the Emoluments 
Clause, U.S. Const, art. I, §9, cl. 8, to members of advisory committees. The 
Clause forbids anyone “ holding any Office of Profit or Trust” under the United 
States from accepting, without the consent of Congress, “ any present, Emolument, 
Office, or Title, of any kind whatever, from any King, Prince, or foreign State.” 

In 1991, we expressed the categorical opinion that members of federal advisory 
committees hold offices of profit or trust within the meaning of the Clause. 
Applicability o f  18 U.S.C. §2J9 to Members o f Federal Advisory Committees, 
15 Op. O.L.C. 65, 68 (1991). However, we later receded from that sweeping view 
and concluded that “ not every member of an advisory committee necessarily 
occupies an ‘Office of Profit or Trust’ under the Clause.” Letter for Conrad K. 
Harper, Legal Adviser, Department of State, from Walter Dellinger, Assistant 
Attorney General, Office of Legal Counsel (Mar. 1, 1994). Later, we specifically 
determined that members of the State Department’s Advisory Committee on Inter­
national Economic Policy did not hold such offices because those members “ meet 
only occasionally, serve without compensation, take no oath, and do not have 
access to classified information,”  and because “ the Committee is purely advisory, 
is not a creature of statute, and discharges no substantive statutory responsibil­
ities.”  The Advisory Committee on International Economic Policy, 20 Op. O.L.C. 
123, 123 (1996).

In light of these refinements to our position, we now believe that “ representa­
tive”  members of advisory committees are not covered by the Clause. Such rep­
resentatives are chosen to present the views of private organizations and interests. 
Under well-established precedents, a representative is not an “ officer or 
employee”  of the United States under the conflict of interest laws: “ ‘[0]ne who 
is requested to appear before a Government department or agency to present the 
views of a non-governmental organization or group which he represents, or for 
which he is in a position to speak, does not act as a servant o f  the Government 
and is not its officer or employee.’ ” Memorandum to Heads of Departments and 
Agencies of the Executive Branch, from J. Jackson Walter, Director, Office of 
Government Ethics, reprinted in Informal Advisory Letters and Memoranda and
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Formal Opinions 1979-1988, at 330 (1982) (quoting Memorandum of the Presi­
dent, Preventing Conflicts o f Interest on the Part o f  Special Government 
Employees (May 2, 1963)). It would be exceedingly incongruous if, as we have 
concluded, special government employees on some advisory committees do not 
occupy offices of profit or trust under the Clause, but representatives who are 
not even employees are covered. Because representatives owe their loyalty to out­
side interests and are not “ servantfs] of the Government,” they do not, in our 
view, hold offices of profit or trust under the United States.

RICHARD L. SHIFFRIN
Deputy Assistant Attorney General 

Office o f  Legal Counsel
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