
Reimbursement for Costs of Attending Certain Banquets

E m p lo y ees  in  the  U n ited  S ta tes  A tto rneys o ffices m ay  p roperly  be  re im bursed  fo r the co sts  o f  a ttend ing  
re tirem en t b an q u ets  fo r s ta te  law  en fo rcem en t o ffic ia ls  u n d e r  app rop ria te  c ircu m stan ces. H ow ever, 
re im b u rse m e n t fo r  a tte n d an c e  a t such fu n c tio n s  should  be  lim ited  to c ircum stances  w here  the n a ­
ture o f  the  cerem o n ia l e v en t in  question p ro v id e s  good re a so n  to believe  that the e m p lo y e e ’s a tte n ­
dance  ad v an c es  th e  a u th o riz e d  functions o r  p ro g ram s o f  the  office
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M e m o r a n d u m  O p in io n  f o r  t h e  D ir e c t o r  

E x e c u t iv e  O f f ic e  f o r  U n it e d  S t a t e s  A t t o r n e y s

Y o u  have asked for our opinion whether employees in the United States Attor­
neys offices may be reimbursed for the cost of attending retirement banquets for 
state officials. Your inquiry focuses on the Opinion of the Comptroller General in 
Richard W. Held , B-249249, 1992 W L  387431 (C.G. Dec. 17, 1992), which con­
cluded that the cost of an FBI official’s attending such a banquet is properly reim­
bursable. We believe that the Comptroller General’s holding was correct and 
would be applicable to an employee o f a United States Attorney’s Office attending 
the same kind o f event under like circumstances. However, we caution that appli­
cation of the Held ruling should be carefully limited to closely similar factual cir­
cumstances, where the nature of the ceremonial event in question provides good 
reason to believe that the official or employee’s attendance advances the office’s 
authorized functions.

I. THE H ELD  OPINION

In the Held  ruling, the Comptroller General concluded that a FBI Special Agent 
in Charge could properly be reimbursed for the cost ($35) of attending a retirement 
banquet for the Police C hief of Fremont, California. The opinion noted that the 
FBI had “a long-standing tradition to recognize state and local police officials’ 
contributions to the FB I’s public service mission” and that the Special Agent, who 
was invited to the function in his capacity as head of the FBI’s San Francisco Of­
fice, “would be expected to participate in such ceremonies.” Id. 1992 WL 387431, 
at *1. At the banquet, the Special A gent presented the retiring Police Chief with a 
plaque provided by the FBI and a personal letter from the FBI Director.

The Comptroller General ruled that reimbursement for the cost of attendance 
was proper even though the banquet took place within the limits o f the Special 
Agent’s official station area and Federal Travel Regulations generally do not 
authorize reimbursement for employee meal or lodging expenses incurred within
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those area limits. 41 C.F.R. §§ 301-7.5(a), 301-8.1(d) (1992). In support of this 
ruling, the Comptroller General relied upon a number of his prior opinions which 
have upheld reimbursement for meals within the station area where such meals are 
necessitated by attendance at certain “meetings” for which expenses are reimburs­
able under 5 U.S.C. § 4110. E.g., Internal Revenue Service - Meal Costs, 68 
Comp. Gen. 348 (1989); Gerald Goldberg, B -198471, 1980 WL 16668 (C.G. May
1, 1980). Applying § 4110’s standards to the FBI Special A gent’s attendance at 
the banquet in question, the Comptroller General concluded:

[I]t is clear that his attendance was in furtherance of the functions or 
activities for which the agency’s appropriations are made, and we 
have no objection to reimbursing Mr. Held the $35 cost o f the ban­
quet.

Held, 1992 WL 387431, at *2.

II. ANALYSIS

A. Applicability o f  5 U.S.C. § 4110

5 U.S.C. § 4110 provides:

Appropriations available to an agency for travel expenses are avail­
able for expenses of attendance at meetings which are concerned 
with the functions or activities for which the appropriation is made 
or which will contribute to improved conduct, supervision, or man­
agement of the functions or activities.

The applicability of this section to attendance at banquets honoring state and lo­
cal law enforcement officials first depends upon whether such banquets can prop­
erly be considered as “meetings.” The term “meeting” is a very broad one. For 
example, Webster’s Third New International Dictionary (1986) defines it to in­
clude “a gathering for business, social, or other purposes.” Id. at 1404. Interpreted 
in this ordinary sense, the term “meeting” appears broad enough to encompass re­
tirement banquets and similar ceremonial functions.

An argument for a narrower interpretation might be based upon the fact that 
§ 4110 was enacted as part o f the Government Employees Training Act, Pub. L. 
No. 85-507, § 19(b), 72 Stat. 327. 336 (1958), and is located in chapter 41, entitled 
“Training,” of title 5, United States Code. Since the sections surrounding it are 
primarily concerned with “training” activities for government employees, it might 
be argued that the term “meeting” as used in § 4110 refers only to meetings at
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which some kind of “training” occurs. However, two fundamental considerations 
militate against that narrowing interpretation.1

First, the text of the section limits the broad term “meetings” only to the extent 
that they must be concerned with, o r supportive of, agency functions or activities 
for which the agency’s appropriations are made; language requiring that covered 
meetings must specifically be concerned with “training” could easily and naturally 
have been included (as in the sections surrounding § 4110), but was not. Second, 
the legislative history does not provide any clear evidence that, contrary to the 
plain wording of the section, the term “meeting” was intended to be limited to 
meetings concerned with training.2

In addition to qualifying as “meetings,” banquets of the kind described in Held 
must also satisfy the functional-relationship criteria of § 4110. It is reasonable to 
conclude that banquets honoring law enforcement personnel will generally be 
“concerned with the functions or activities” covered by FBI or U.S. Attorney ap­
propriations, since they are likely to include speeches and discussions concerning 
law enforcement. We also believe that attendance by federal law enforcement 
agency personnel at such banquets would generally “contribute to improved con­
duct, supervision, or management” of functions encompassed by their agency’s 
appropriations. Attendance by suitable federal representatives at such events is 
likely to promote the exchange of information and ideas about the interaction of 
federal and state law enforcement offices and thus to help cultivate and maintain 
good working relationships between federal officials, on the one hand, and state 
and local law enforcement agencies and their personnel on the other. Such good 
relationships advance the broad law enforcement functions of the FBI and the U.S. 
Attorneys’ offices.3

1 T his O ffice has previously opined that 5 U S C. § 4110 is not lim ited to meetings attended or con- 
ducted for training purposes. M emorandum for Edwin M. Zim m erm an, A ssistant A ttorney General, Anti­
trust D ivision, from Frank M Wozencraft, A ssistant A ttorney General, O ffice o f Legal Counsel, Re: 
Authorin ' o f  F edera l Agencies to Become M em bers o f  Private O rganizations  (Nov. 14, 1968)

2 H R. Rep. N o 85-1951, at 26 (1958), reprin ted  in 1958 U S  C C A  N. 2909, 2931-32 The section- 
by-section analysis in the House Report describes the section o f the G overnm ent Em ployees Training Act 
(§ 19(b)) that w as codified as 5 U.S C § 4110 as follows:

Section 19(b) provides that, on and after the date of enactm ent o f the bill, any appropriation 
available to any departm ent (as defined in and to the extent covered by the bill) for travel ex­
penses also  shall be available for expenses of attendance at meetings, if these meetings are con­
cerned w ith the functions or activities for which the appropriation is made or will contribute to 
im proved conduct, supervision, or m anagem ent o f those functions or activities

Id
1 T he D epartm ents o f  C om m erce. Justice, and State, the Judiciary, and Related Agencies A ppropriations 

Act, 1993, Pub. L No. 102-395, 106 Stal 1828 (1992), broadly provides appropriations for, inter alia, 
“expenses necessary  for the legal activities o f  the Departm ent o f Justice,” id. at 1831, and for ‘‘necessary 
expenses o f the O ffice o f the United States A ttorneys,” id  at 1832.
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B. Legitimacy o f  the Expense

Having determined that ceremonial banquets of the kind described may consti­
tute “meetings” covered under 5 U.S.C. § 4110, we must decide whether the cost 
of attending the banquet (which we assume will normally be in the form of a single 
charge for the entire event, with no lesser or separate charge for the “meal”) is 
properly reimbursable.

The Comptroller General’s opinion states that the test for determining whether 
an employee may be reimbursed for the cost of such a banquet is “whether the meal 
was an incidental part of the event or the event was incidental to the meal.” Held, 
1992 WL 387431, at *2. Under this test, the availability of reimbursement de­
pends upon whether the meal is found to be merely' “incidental” to what might be 
called the main event. While that test may be appropriate when applied to 
“working lunches” or meals taken during the course of a conference or training 
event, we consider it inapposite when applied to ceremonial banquets. A banquet 
is a meal, albeit a ceremonial and elaborate one, and it is therefore not readily un­
derstandable how it can be concluded that “the meal is clearly incidental to the 
[banquet].” Id.

In the case of an official ceremonial banquet, we believe that the question 
whether the meal is “incidental to the event” is subsumed by the broader question 
whether the particular banquet qualifies as a “meeting” that is legitimately related 
to the agency’s functions under 5 U.S.C. § 4110. In the case of a banquet for 
which a single cost of attendance is paid, the event is inseparable from the meal. 
We therefore believe that determinations whether such events are eligible for reim­
bursement should focus upon the legitimacy of their relationship to the functions of 
the attendee’s agency rather than abstract consideration of whether a meal may be 
“incidental” to a banquet.

In the Held ruling, there was strong reason to believe that the Special A gent’s 
attendance at the banquet would help to foster or maintain good working relation­
ships with the local law enforcement community. Id. Therefore, the costs of at­
tendance were properly reimbursable. We believe that an employee of a United 
States Attorney’s office could properly be reimbursed for attending a similar ban­
quet under like circumstances, since we see no fundamental difference between the 
FBI’s need to maintain good working relationships and exchange information 
about official duties with state and local law enforcement agencies and the compa­
rable need of United States Attorneys’ offices.

C. Limitations

While we agree that the cost of attending the banquet described in the Held rul­
ing was properly reimbursable, we would caution that the ruling does not necessar­
ily apply to a law enforcement agency employee’s attendance at all arguably
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comparable functions. In that regard, we would suggest that the following factors 
reflected in the Comptroller General’s opinion are pertinent in determining whether 
the expenses o f attendance at a given banquet or ceremonial meal are properly re­
imbursable under 5 U.S.C. § 4110:

1) the function was held to honor or commemorate the personnel, achievements, 
or operations of a law enforcement agency with which the attending employee’s 
agency has significant working relationships;

2) the function was officially sponsored, formally scheduled, and ceremonial in 
nature;

3) the agency official or employee was invited to the function or attends the 
function in a representative capacity;

4) the attendance of a representative of the employee’s agency was to some de­
gree expected by the agency sponsoring the function; and

5) the attending employee was a suitable representative of the agency.
Application of such criteria should help to identify the circumstances where at­

tendance at a banquet or similar function is legitimately related to the agency’s 
authorized functions. In particular, where the agency-function criterion is based on 
cultivating good relationships with state or local agencies —  as opposed to the 
training or information-gathering purposes normally served by meetings covered 
by 5 U.S.C. § 4110 — it is reasonable to require that the event be of significant 
official stature. Otherwise there would be no manageable standard for distin­
guishing informal social functions from those ceremonial events where representa­
tion of the agency is truly important from the standpoint of inter-agency working 
relationships.

Finally, we would note that an agency is not required to authorize an em­
ployee’s reimbursable attendance at functions of this kind merely because the ex­
penses may be properly reimbursable. See U.S. General Accounting Office, I 
Principles o f  Federal Appropriations Laws 4-31 (2d ed. 1991). Thus, an agency 
may adopt a general policy against authorizing reimbursable attendance at such 
functions even if attendance at particular functions of that kind may be reimburs­
able under the governing statute.
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