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The White House—The Vice President— 
Gifts (3 U.S.C. §§ 110, 111; 16 U.S.C. § 6a)

78-78 MEMORANDUM OPINION FOR THE COUNSEL
TO THE PRESIDENT

You have asked for our views regarding the acceptance of gifts to be used in 
the White House, the official residence of the Vice President, or the offices of 
the President and Vice President. We separately answer the questions raised by 
the proposed gifts.

I. Gifts of Art and Furnishings for the White House, the Vice 
President’s Residence or the Offices of the President and Vice 
President

There is- express statutory authorization for the acceptance of such gifts. 
Section 6 of Pub. L. No. 93-346, 88 Stat. 340 (1974), as amended, 3 U.S.C. 
§ 111 note (1976), authorizes the acceptance of donations of art and furnishings 
for the official residence of the Vice President:

The Secretary of the Navy is authorized and directed, with the 
approval of the Vice President, to accept donations of money or 
property for the furnishing of or making improvements in or about 
the temporary official residence of the Vice President, all such 
donations to become the property of the United States and to be 
accounted for as such.

Gifts for use in the White House are authorized by 3 U.S.C. § 110 (1976), 
which provides in pertinent part:

With a view to conserving in the White House the best specimens 
of the early American furniture and furnishings, and for the purpose 
of maintaining the interior of the White House in keeping with its 
original design, the Director of the National Park Service is author­
ized and directed, with the approval of the President, to accept 
donations of furniture and furnishings for use in the White House, all 
such articles thus donated to become the property of the United States 
and to be accounted for as such.
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This statute authorizes gifts of “ furniture and furnishings” for the official 
residence and the offices of the President and Vice President and other offices 
that are located in the East or West Wing of the White House.1 We construe the 
term “ furnishings”  to include gifts of art and other decorations that cannot be 
readily characterized as “ furniture.”  It should be noted, however, that the 
statute appears to contemplate the acceptance of early American items, and 
only where this would be consistent with maintaining the interior of the White 
House in keeping with its original design.

Aside from this specific provision applicable to the White House, the 
Secretary of the Interior is authorized to accept, in the name of the United 
States, “ gifts or bequests of money for immediate disbursement or other 
property in the interest o f the National Park Service, its activities, or its service, 
as heretofore authorized by law .”  16 U.S.C. § 6a (1976). In our view, this 
statute constitutes authority for the acceptance of gifts in connection with the 
Department of the Interior’s general statutory responsibility under Pub. L. No. 
87-286 for maintenance of the White House and its grounds.2 This Office 
advised the White House in 1974 that 16 U.S.C. § 6a authorized the Secretary 
of the Interior to accept the donation of a swimming pool at the White House 
for the President’s use.

The mentioned statutes are silent on the question of the acceptance of 
conditional gifts. As a general rule, such gifts may not be accepted by the 
Government without the express approval of Congress. Story v. Snyder, 184 F. 
(2d) 454, 456 (D.C. Cir. 1950). The policy of the Curator of the White House 
has been to refuse gifts offered on the condition that they be displayed in a 
certain manner or location in the White House, on the ground that this would 
interfere with the continuing responsibility of the Committee for the Preserva­
tion of the White House to maintain the interior of the White House in the 
manner deemed suitable at a particular time. Executive Order No. 11145, 3 
CFR 184 (1964-1965 compilation), reprinted in 3 U.S.C. § 110 note (1976). 
The type of condition that would be acceptable to the Curator would be, for 
example, attaching a small plaque to the gift to identify the donor. The current 
White House policy appears to be consistent with the general rule on 
conditional gifts outlined above. We recommend that a similar policy on 
acceptance of conditional gifts be adopted for the Vice President’s residence.

It is our understanding that, by arrangement with the National Park Service, 
maintenance and furnishing of the East and West Wings of the White House are 
the responsibility of the General Services Administration (GSA). According to

'Section 1 o f Pub. L. No. 87-286, 75 Stat. 586 (1961), describes the “ W hile H ouse" as “ all of 
that portion o f reservation numbered 1 in the city o f W ashington, District o f Columbia, which is 
within the President’s park enclosure, com prising eighteen and seven one-hundredths acres . . . ”

2The Department o f  the Interior’s responsibility derives from the language in § I o f  Pub. L. No. 
87-286 that the W hite House and its grounds “ shall be administered pursuant to the Act o f August 
25, 1916, 39 Stat. 535; 16 U .S .C . 1-3, and Acts supplementary thereto and amendatory thereof.”  
The Act o f August 25, 1916, established the National Park Service in the Department o f the 
Interior.
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the Curator’s Office, few of the furnishings donated to the White House are 
used in the East and West Wings; when they are, the items are apparently 
regarded as being on loan from the.collection intended for the residence. We 
see no reason why gifts donated to the White House, especially those of an 
historical nature, cannot be used in the East and West Wings in this fashion.

The General Services Administration has jurisdiction over the Old Executive 
Office Building and would therefore be the proper recipient of any gifts for use 
in that building. The Administrator of GSA is authorized to accept on behalf of 
the United States “ unconditional gifts of real, personal, or other property in aid 
of any project or function” within his jurisdiction. 40 U.S.C. § 298a (1976). 
Because GSA has assumed responsibility for maintenance and furnishing of the 
East and West Wings, we believe it may accept gifts for use there as well. It 
should be noted, however, that 40 U.S.C. § 298a (1976) refers only to 
unconditional gifts.3

II. Gifts of Services Attendant to the Loan of Art dr Furnish­
ings to the Residences or Offices, such as Collection, Crating, 
Transportation, and Insurance

While there is no express statutory authority for the White House or the 
official residence of the Vice President to receive works of art or other objects 
on loan, we see no reason to object to this practice.4 Nor do we see any basis for 
objecting to the acceptance of services related to the loan, such as collection, 
crating, transportation, and insurance.

In 1974 this Office advised the White House that a painting that had been 
given to the White House on the condition that it be exhibited to the public 
could be viewed as a loan and be returned to the donor if it was no longer to be 
displayed. That earlier advice necessarily proceeded on the assumption that 
such a loan could be accepted.

Moreover, the Comptroller General has ruled that agencies may accept a loan 
of equipment to be used in performing an agency function, although he noted 
that this practice should not be encouraged because of the possibility of claims 
against the Government or the appearance of favoritism in later agency dealings 
with the lender. 22 Comp. Gen. 153 (1942). In most cases there is little 
likelihood of an appearance of favoritism toward one who lends items to the 
White House or the Vice President’s residence. With respect to the possibility 
of claims against the Government, the Committee for the Preservation of the

3This Office advised the W hite House in 1964 that 40 U .S .C . § 298a (1976) permitted GSA to 
accept a donation o f television lights to be installed in one o f the W ings by several networks. It was 
emphasized that the fixtures, once installed, were to be regarded as property o f the United States for 
all purposes.

4See Secretary o f the Navy Instruction 4001 .2E (Oct. 18, 1978) governing acceptance o f gifts for 
the Vice President's residence under Pub. L. No. 93-346, supra. Paragraph 3.e. defines the term 
" g if t”  to include loans, except loans o f money. See H 4 .b . Arguably. 3 U .S.C . § 110 (1976) and 16 
U .S.C . § 6a (1976) could also be construed to permit acceptance o f loans, which are in a sense only 
temporary gifts.
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White House has in the past purchased an insurance policy covering all items 
on loan to the White House.

If, as it appears, loans of furnishings may be accepted for use in the White 
House or Vice President’s residence, we see no reason why the lender may not 
pay the costs incident to the loan. We do not mean to suggest, however, that 
funds appropriated for the Executive Residence or the Official Residence of the 
Vice President under the Executive Office Appropriations Act of 1977, Pub. L. 
No. 94-363, 90 Stat. 966 (1976), may not be used to pay these costs. The 
appropriations are available for the “ refurnishing” and “ furnishing” of the 
two residences, respectively. Presumably they may be spent for the outright 
acquisition of suitable art and furnishings. Obtaining such items on loan is 
merely another form of acquisition, albeit of a temporary nature, and we see no 
reason why appropriated funds cannot be expended to meet the costs of their 
use by the Government. Cf. 22 Comp. Gen. 153, 154 (1942). In this 
connection, the Curator’s Office informed us that it has in the past spent 
appropriated funds to pay the costs incidental to loans of art and furnishings to 
the White House.

One final point with respect to loans may be of interest. The Committee for 
the Preservation of the White House has apparently required lenders of property 
to state in writing that they will not sell the property in question for a certain 
period of time after it has been returned by the White House and to promise that 
the fact that the property was once displayed in the White House will not be 
mentioned in advertising in connection with its later sale. This obviously is 
intended to prevent trading on the White House name. It may be appropriate to 
adopt a similar policy for the Vice President’s residence.

III. Gifts for the Purpose of Acquiring Art, Furnishings, or 
Attendant Services

The special statute authorizing the acceptance of furniture and furnishings for 
the White House does not appear to permit acceptance of cash donations. 3 
U.S.C. § 110 (1976). However, the general statutory authority of the Secretary 
of the Interior to accept gifts in connection with National Park Service activities 
specifically mentions money, 16 U.S.C. § 6a (1976), as does the special statute 
applicable to the Vice President’s residence, Pub. L. No. 93-346, supra. The 
statute applicable to GSA does not expressly mention gifts of money, but such 
gifts would appear to be.included in the general phrase in 40 U.S.C. § 298a 
(1976), “ gifts of real, personal, or other property.”

IV. The Proper Recipient of Gifts
Under paragraph 12 of Secretary of the Navy Instruction (SECNAV) 

4001,2E, the Chief of Naval Operations is designated as the “ cognizant official” 
responsible for processing gifts to the Vice President’s residence; but it is the 
Secretary of the Navy who ultimately accepts such gifts.5

5If any questions arise regarding the acceptance o f  gifts for the Vice President’s residence, the 
Administrative Law Section o f the N avy’s Office o f the Judge Advocate General is familiar with

(Continued)



By tradition, the Committee for the Preservation of the White House, 
established by Executive Order No. 11145, has been designated as the recipient 
of gifts made to the White House, although it, of course, accepts such gifts on 
behalf of the United States. As we understand it, donations of funds to be used 
for furnishing the White House are accepted by the Committee and deposited in 
a special account maintained by the National Park Service for use by the 
Committee. All gifts are acknowledged by a certificate issued by the Commit­
tee.6 The Curator’s Office assists the Committee in these matters.

Finally, the regional office of the General Services Administration should be 
consulted regarding donations of art or furnishings to be used in the Old 
Executive Office Building or gifts of furniture of no particular historical 
significance to be used in the East or West Wings of the White House.

V. Solicitation of Gifts
We are not aware of any statute that either authorizes or prohibits members 

of the President’s or Vice President’s staff from soliciting gifts of art, 
furnishings, and attendant services.7 To the degree that the President and Vice 
President become involved in the gift process, we see no reason why their staffs 
may not assist them. However, the applicable statutes appear to assign primary 
responsibility for the White House and Vice President’s residence to other 
entities, subject to the general supervision of the President and Vice President. 
As mentioned above, the Committee for the Preservation of the White House 
has traditionally assumed responsibility for acceptance of gifts to the White 
House.

In addition, the restrictions contained in Executive Order No. 11222, 3 CFR 
306 (1964-1965 compilation), reprinted in 18 U.S.C. § 201, note (1976), and 
the implementing regulations for the Executive Office of the President should 
be considered.8 Section 201(a) of the Executive order prohibits any employee 
covered by the order from soliciting any gift, loan, or other thing of monetary 
value from any person, organization, or group that:

(1) has, or is seeking to obtain, contractual or other 
business or financial relationships with his agency;

(Continued)
internal procedures for gifts to the Navy in general, including those to the Vice President’s 
residence.

6We are not aware that a com parable committee has been established for the Vice President’s 
residence, but one could presum ably be created by the Secretary o f the Navy, with the Vice 
President’s approval. Such a com mittee could relieve the Vice President’s staff and family o f any 
administrative burden in accepting gifts and dispel any potential awkwardness in having them 
directly involved in the process.

740 U .S .C . § 193p. (1976) makes it unlawful for "anyone other than an authorized employee or 
concessionaire . . .  to solicit alm s, subscriptions, or contributions”  (emphasis added) within the 
buildings or grounds o f the Institution. Although this statute is obviously inapplicable to the 
present situation, it is the only statute pertaining to solicitation o f gifts by Federal employees.

“The Office of the Vice President is not included among the agencies to which the Executive 
O ffice’s Standards o f Conduct apply. See 3 CFR IOO,735-2(a) (1977). However, we understand 
that Vice President Rockefeller issued Standards o f  Conduct regulations for the Vice President’s 
staff which are still in effect and are sim ilar‘in most respects to those o f the Executive Office.
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(2) conducts operations or activities which are regulated 
by his agency; or

(3) has interests which may be substantially affected by 
the performance or nonperformance of his official duty.

See also 3 CFR 100.735-14(a) (1977). This section was directed primarily at 
the solicitation of gifts for the employee’s personal benefits. Nevertheless, as a 
matter of policy, solicitations should be avoided where the persons or 
organizations involved have a significant interest in matters that are likely to be 
reviewed in the White House or the Vice President’s Office. See also Executive 
Order No. 11222, §§ 201(c)(2), (4), and (6); 3 CFR 100.735-4(c)(2), (4) and
(6) (1977).

Even where the potential donor has no particular interest in matters pending 
before the President or Vice President, we believe it would be advisable for 
members of the President’s and Vice President’s regular staffs to avoid 
extensive involvement in the solicitation of gifts or loans. Time spent by these 
individuals on solicitation of gifts would of necessity be diverted from their 
ordinary governmental duties, thereby, perhaps, giving the appearance of 
“ [i]mpeding Government efficiency and economy.”  Executive Order No. 
11222, § 201(c)(3); 3 CFR 100.735-4(c)(3) (1977).

Finally, although loans of art and furnishings to the White House and the 
Vice President’s residence are official in nature, they result in at least some 
personal benefit in terms of use and enjoyment by the President and Vice 
President, their families, and staff members. To this extent, excessive 
involvement of staff members in solicitation might create an appearance of 
” [u]sing public office for private gain,”  which is prohibited by section 
201(c)(1) of Executive Order No. 11222 and 3 CFR 100.735-4(c)(l) (1977).

VI. Forms of Agreement
The Office of the Curator has stated that most donors do not use any 

particular form or deed for gifts to the White House. The usual procedure is for 
the donor to address a letter to the Committee for the Preservation of the White 
House stating that an unconditional gift is being made to the Committee on 
behalf of the United States.9 The Curator’s Office also informed us that this 
arrangement has proved to be satisfactory in the past and that no problems have 
arisen. We see no reason why the same procedure cannot be used for gifts to the 
Vice President’s residence, especially if a policy is adopted of not accepting 
conditional gifts.

Vice President Rockefeller executed a deed of gift for certain property he 
donated to the Vice President’s residence, but a copy of this deed was not

’The C urator’s Office also stated that it makes clear that it is the donor’s responsibility to have 
the properly assessed for tax purposes.
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retained in the files of the Office of the Navy’s Judge Advocate General 
because it was an unrestricted gift. Generally, deeds should be filed with the 
Secretary of the Navy through the Chief of Naval Operations, the cognizant 
official for gifts to the Vice President’s residence, as a permanent record of the 
gift. A letter o f acknowledgement from the Secretary of the Navy to the donor 
would be adequate evidence of acceptance.

J o h n  M . H a r m o n  

Acting Assistant Attorney General 
Office o f  Legal Counsel
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