
April 7, 1978

Veterans— Benefits—Effect of Upgraded Discharges 
(38 U.S.C.A. 3103)

This memorandum supplements our March 14, 1978, memorandum to you 
regarding implementation of Pub. L. 95-126, 91 Stat. 1106 (1977), 38 
U .S.C.A. 3103 (1979), which deals with receipt of veterans’ benefits by 
persons who obtained upgraded discharges. In that memorandum, we con­
cluded that there is one substantial constitutional issue raised by the statute. At 
a March 22 m eeting,1 a second constitutional question, involving the effect of 
this statute on Veterans Administration (VA) loan guaranties, was raised.2 We 
were asked to consider whether the operation of the new law, insofar as it has 
retroactive consequences, might violate notions of due process under the Fifth 
Amendment. Our conclusion is that the drafters of Pub. L. 95-126 did not 
intend to alter the obligations of the Veterans Administration that took effect 
before October 8, 1977, the date the statute was enacted, and that therefore no 
serious constitutional issue arises. The VA should take appropriate steps to 
guard against issuance of a guaranty on behalf of a veteran whose eligibility for 
VA benefits was terminated by Pub. L. 95-126.3

1. Section 5 of Pub. L. 95-126 sets forth the schedule for the implementa­
tion of its various provisions. For example, with regard to a person whose 
original discharge was within one of the barred categories of 38 U.S.C .A . 
§ 3102(a) (1976) and who obtained an upgraded discharge through the Special 
Program, the termination of VA benefits took effect on October 8, 1977, when 
Pub. L. 95-126 was enacted. However, § 5(2) (B), which is applicable to such
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PRESIDENT

'On March 22, our Office discussed this matter with members of President Carter’s staff and 
personnel from the Veterans Administration.

2The Veterans Administration has not determined the number o f persons whose discharges were 
upgraded through the Special Program who have received a certificate o f eligibility for a 
VA-guaranteed loan.

3A recent VA circular, DVB Circular 20-78-18 (March 24, 1978), para. 11, indicates that such 
steps are to be taken, after a final determination of ineligibility has been made by the VA 
Adjudication Division.
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persons, states that “ the United States shall not make any claim to recover the 
value of any [VA] benefits . . . provided [before October 8, 1977].”

Different effective-date provisions apply with regard to persons whose 
original discharges were not within a barred category. With respect to those 
individuals who obtained upgraded discharges through the Special Program and 
who, on October 8, 1977, were “ receiving [VA] benefits,”  § 5(2) (A).(i) 
provides that such benefits shall not be terminated until (1) the day when a final 
adverse “ second determination”  is made, (2) 90 days after a preliminary 
adverse “ second determ ination,”  or (3) April 7, 1978, whichever is earliest.4 
Section 5(2) (A) (ii) states that the United States shall make no claim to recover 
the value of VA benefits provided before such earliest day.

2. Regarding VA benefits that are in the form of payments of money, 
application of the foregoing provisions is relatively clear. Less clear, however, 
is their application to loan guaranties. With respect to a loan guaranty, the 
questions become what is the “ benefit”  to the veteran and at what stage has the 
benefit been “ received”  or “ provided.”  A veteran who makes a request for a 
loan guaranty, will, if he is found to be eligible, receive from the VA a 
certificate of eligibility. He may then submit that certificate to a lender. After a 
loan is closed, the VA issues a certificate of guaranty. Such a certificate is, by 
virtue of 38 U.S.C. § 1821 (1976), “ conclusive evidence of the eligibility of 
the loan for guaranty . . . ”  and, absent fraud or material misrepresentation, the 
VA is bound by the certificate.

It might be asserted that a person who obtained a certificate of eligibility, at 
that point, “ received”  a “ benefit”  within the meaning of § 5 of Pub. L. 
95-126. In our view, a more sound interpretation is that there is no such 
“ benefit”  until a loan has been closed and a certificate of guaranty has been 
issued. In the latter situation, the rights and obligations of the parties have 
become fixed. In contrast, a certificate of eligibility would seem merely to 
represent a potential benefit.

Our interpretation is consistent with the legislative history of Pub. L. 95-126. 
Our review of that history revealed only one statement concerned with the 
effect on loan guaranties. During the debate on the bill initially passed by the 
Senate, the Chairman of the Veterans’ Affairs Committee said:5

I also wish to make clear . . . that there is no intent in this 
legislation to diminish the Government’s obligations— incurred prior 
to the date of enactment in the cases of persons whose discharges 
were previously upgraded under the special program— under such 
provisions as the home-loan guaranty program under chapter 37 of 
title 38, United States Code.

“No such grace period is provided, however, for persons whose discharges were upgraded
through the Special Program, but who were not receiving VA benefits on October 8, 1977.

5123 Cong. Rec. S. 28196 (Sept. 8, 1977).
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If the Government’s obligations are “ incurred” when a certificate of guaranty 
has been issued, it seems clear that there was no intent in the legislation to 
disrupt the operation of that guaranty.

The next issue relates to the manner in which the statute, as we construe it, 
should be applied by the VA.6 Any certificate of guaranty issued before 
October 8, 1977, to a person upgraded through the Special Program should not 
be affected.7 Significantly different is the situation in which a veteran (whose 
discharge was upgraded through the Special Program) obtained a certificate 
before October 8, 1977, but not a guaranteed loan. Under our reading of § 5, 
such a person had not received a “ benefit”  by October 8. Accordingly, the 
proper course for the VA is to revoke such certificate of eligibility.8

Another possible category would be that of the individual (who went through 
the Special Program) who obtained a VA-guaranteed loan after October 8,
1977. Since we do not have evidence today that there are persons in this 
situation, we need not decide what the proper course for the VA would be. If, 
however, this situation is found to exist, we have serious doubts about whether 
the VA should attempt to cancel the guaranty. There would, of course, be a 
problem of apparent inconsistency with Pub. L. 95-126 if such guaranties have 
been granted. Nonetheless, an effort by the VA to cancel such a guaranty would 
run directly counter to the incontestability provision, 38 U.S.C. 1821 (1976), 
and such action might have serious ramifications for the entire guaranty 
program. Also there is the possibility that continuing the guaranty may never 
result in a monetary loss for the Government.y

Thus, Pub. L. 95-126, as we interpret it, does not call for alteration of fixed 
obligations of the VA with respect to loan guaranties. Therefore, constitutional 
issues which might otherwise arise10 are not presented.

3. With respect to the constitutionality of Pub. L. 95-126 as it affects VA 
benefits generally, we adhere to the views expressed in our March 14 
memorandum. As shown by the facts alleged in the Furnish case, which is the 
pending case discussed in our earlier memorandum, denial of VA educational 
assistance to persons who relied on receipt of such assistance can result in 
substantial hardship." Nonetheless, we do not think that the existence of such 
hardships renders the statute unconstitutional.

bSee DVB Circular 20-78-18 (March 24, 1978). para. I I.
7ln this respect, there would be no distinction between persons covered by the barred categories 

and other (nonbarred) veterans.
“There would, o f course, be no such revocation if the veteran had received a favorable “ second 

determ ination.’ '
^The guaranty comes into play only in the event o f a default by the veteran. Even then, to the 

extent of any amount paid on the guaranty, the VA is subrogated to the rights o f the holder o f the 
obligation. 38 U .S.C. 1816 (1976).

wSee, Lynch v. United States, 292 U .S. 571, 579-80 (1934) (statute abrogating contractual 
obligations of the United States regarding war risk insurance held unconstitutional).

"F o r some persons whose “ second determ ination’’ is favorable, the award of educational 
assistance will be retroactive to the date o f their application for benefits. A veteran receiving 
benefits on April 7, 1978, who later receives a favorable second determination would have the 
benefits restored back to April 7. See DVB Circular 20-78-18, para. 15. f.
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Pertinent cases indicate that Congress has broad power to modify or to 
withdraw such benefits. Cf., Flemming v. N estor, 363 U.S. 603 (1960) (social 
security old-age benefits); Richardson  v. Belcher, 404 U.S. 78, 80-81 (1971) 
(social security disability benefits); Ziviak v. United States, 411 F. Supp. 416, 
422 (D. Mass.) a j f d  mem ., 429 U.S. 801 (1976) (VA benefits for survivors).12 
Here, Congress has not required the recovery of benefits as provided in the 
past. Congress reviewed the actions of the Department of Defense and the VA 
relating to eligibility for VA benefits and determined that different standards 
and procedures should be used in regard to upgrading of discharges. As a 
result, many persons have lost or will lose entitlement to such benefits. 
However, there does not appear to be a proper basis for holding that Congress 
lacks the power to impose such changes.

L a r r y  A . H a m m o n d  

Acting Assistant Attorney General
Office o f  Legal Counsel

l2In Ziviak v. United States, supra. 4 1 1 F. Supp. at 422, the district court said:
It appears to be well settled that veterans have no vested right to receive Veterans' 

Administration benefits. Generally, the Supreme Court stated:
Pensions, compensation allowances, and privileges are gratuities. They involve 
no agreement o f parties; and the grant o f them creates no vested right. The 
benefits conferred by gratuities may be redistributed or withdrawn at any time in 
the discretion o f Congress.

Lvnch v. United States. 292 U .S. 571. 577, 54 S. Ct. 840. 842. 78 L. Ed. 1434, 1439 
(1934).
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