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79-12 MEMORANDUM OPINION FOR THE SPECIAL 
COUNSEL, MERIT SYSTEMS PROTECTION 
BOARD

Employment of Temporary or Intermittent 
Attorneys and Investigators—5 U.S.C. § 3109;
31 U.S.C. §§ 665(b), 686(a)—Office of the Special 
Counsel, Merit Systems Protection Board

This responds to your request for our views on whether your desire to 
employ temporary or intermittent attorneys and investigators to investi­
gate and assist in the processing of your cases is consistent with relevant 
law and ethical considerations.1

It is our understanding that you want to  appoint both employees de­
tailed from other Federal agencies and individuals from the private sector. 
They will serve under your supervision on a part-time basis not to exceed 6 
months. These employees will be appointed when you have a backlog of 
work and will perform the same functions as permanent employees of 
your Office; in particular, they will screen cases and interview witnesses.

I.

Temporary or intermittent experts and consultants may be retained by 
agencies when authorized by an appropriation or other statute. 5 U.S.C. 
§ 3109. Although your appropriation act authorizes you to employ experts 
and consultants, 93 Stat. 572, in our view, this appropriation may not be 
used to hire employees to perform the same functions as are performed by 
regular employees in your Office. Subchapter 1-2 o f the Federal Personnel 
Manual, Chapter 304, provides a definition of consultant and expert. A 
consultant who is excepted from the competitive service is “ a person who

1 We have been told that you are no longer interested in employing such persons to  train 
your permanent staff or to assist in the development o f a computer-based information 
retrieval system.
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serves as an advisor to an officer or instrumentality o f the Government, as 
distinguished from an officer or employee who carries out the agency’s 
duties and responsibilities.”  A consultant position is defined as “ a posi­
tion requiring the performance of purely advisory or consultant services, 
not including performance o f operating functions.”  The definition o f ex­
pert is somewhat broader but, in our view, does not provide a basis for the 
plan you contemplate. The Federal Personnel Manual describes an expert 
as “ a person with excellent qualifications and a high degree of attainment 
in a professional * * * field. His knowledge and mastery of the prin­
ciples, practices, problems, methods, and techniques of his field of activ­
ity, or of a specialized area in a field, are clearly superior to those usually 
possessed by ordinarily competent persons in that activity.”  An expert 
position is one that “ for satisfactory performance, requires the services of 
an expert in the particular field * * * and with duties that cannot be per­
formed satisfactorily by someone not an expert in that field.”  Thus, 
although your appropriation for temporary experts could most likely be 
used to hire particularly qualified attorneys or investigators to work on 
unusually difficult matters, we do not understand this to be your current 
plan. Nor do we believe that short-term employees hired to perform work 
exactly like that o f your regular staff can properly be considered experts.

II.

Since we believe that the temporary agency and private sector employees 
you want to appoint cannot be considered experts or consultants under the 
plan you contemplate, the question arises whether there is any other 
statutory authorization for hiring them outside the competitive service.

Employees from Other Federal Agencies

Section 686(a) o f title 31, United States Code, authorizes purchase of 
services by one Federal Government entity from another Federal Govern­
ment entity. This statute states:

Any executive department or independent establishment of the 
Government, or any bureau or office thereof, if funds are avail­
able therefor and if it is determined by the head of such executive 
department, establishment, bureau, or office to be in the interest 
of the Government so to do, may place orders with any other 
such departm ent, establishment, bureau, or office for

* * * services, o f any kind that such requisitioned Federal 
agency may be in a position to supply or equipped to render, and 
shall pay promptly by check to such Federal agency as may be re­
quisitioned * * * all or part of the estimated or actual cost 
thereof * * *.

We read § 686(a) as allowing you to request the services o f attorneys and 
investigators employed in another Federal Government entity that has 
authority to conduct activities similar to those the employees will be
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pursuing for you. In our view, two prerequisites to your use of funds to 
reimburse the transferor agency are that the funds were appropriated for 
the type o f work you will have the detailed attorneys and investigators per­
form for you,2 and that you provide an adequate rationale why the respon­
sibilities cannot be satisfactorily performed by your own staff or by using 
the funds to increase your agency’s staff. This second requirement would be 
met if you can make a showing that Government efficiency is best served by 
bringing into your Agency on a temporary basis employees who have gained 
experience in the kind o f work to be performed while working for other 
agencies rather than hiring your own new employees and having to train 
them for a job that will last at most six months.

Employees from the Private Sector

You also propose to accept the gratuitous services o f attorneys and in­
vestigators from the private sector. ’ The acceptance of voluntary services is 
prohibited by 31 U.S.C. § 665(b), which states that:

No officer or employee o f the United States shall accept voluntary 
service for the United States or employ personal service in excess 
o f that authorized by law * * *.

This has been interpreted by the Attorney General to prohibit a contract for 
services for which no payment is required, but that the prohibition on ac­
ceptance o f voluntary services was not intended to cover services rendered 
gratuitously in an official capacity under a regular appointment to a posi­
tion otherwise permitted by law to be nonsalaried. 30 Op. A tt’y Gen. 51 
(1913). See also subchapter l-4.d o f Federal Personnel Manual, Chapter 
311.

Subchapter 1-4 o f Chapter 311 defines gratuitous service as that offered 
and accepted without pay under an appointment for duties the pay for 
which has not been established by law. If Congress has fixed a minimum 
salary for a position, an individual cannot waive that salary. Glavey v. 
United States, 182 U.S. 595 (1901). Cf., MacMath v. United States, 248 
U.S. 151 (1918). You are in a better position than we to determine as a fac­
tual matter whether the attorneys and investigators you hope to hire from 
the private sector will be filling jobs for which a minimum salary has been 
fixed by law. Even if such a minimum salary is set, this element o f the defini­
tion o f gratuitous service could be interpreted to mean that if the Govern­
ment is to pay anything more than a nominal sum, the minimum salary 
established by law must be paid, but that “ a position for which no 
minimum salary is set by law” includes all those positions for which no

1 Money appropriated for the hiring o f attorneys and investigators to perform the tasks you 
intend to have the detailed employees perform may be used only for the purposes for which 
they are appropriated, 31 U .S.C. § 628, but these funds are available to  pay either employees 
o f  your own or those detailed from another agency.

’ We leave aside for the moment the question o f whether you can pay each private sector 
employee a nominal sum, not to exceed $100, for all services rendered by the participant during 
the 6 m onths o f the program.
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salary or a nominal salary is paid. Section 5102(c)(13) of title 5, United 
States Code, states that Chapter 51 of title 5 providing for the classifica­
tion o f pay and allowances does not apply to employees who serve without 
pay or at nominal rates o f pay.

We conclude, therefore, that you can appoint attorneys and investiga­
tors from the private sector and that you can pay a nominal sum such as 
you propose to those providing the gratuitous service. We do not think as 
stated above, that your appropriation for hiring temporary consultants or 
experts can be used to provide these funds and thus you will have to  be 
able to justify the appointment and expenditure under 5 U.S.C. 1206(j), 
authorizing you to appoint the legal, administrative and support personnel 
necessary to  perform the functions of your office, and as an expense 
necessary thereto under your recent appropriation act.

III.

Finally, we consider whether the plan you propose is consistent with 
relevant conflict o f interest laws. This advice is necessarily general and 
does not preclude the need for careful consideration o f particular factual 
circumstances.

The employees whose services you obtain from other Federal agencies 
will continue to be subject to the conflict of interest restrictions for regular 
Government employees. Your proposed plan raises no unusual questions 
as to those employees and therefore we see no need to discuss the re­
quirements in detail.

Those appointed from the private sector will be subject to the same re­
quirements as regular Government employees, but they may be made sub­
ject to the less stringent conflict of interest requirements for special Govern­
ment employees if you decide in advance to appoint them to serve less than 
130 days in any 365-day period. 18 U.S.C. 202(a) defines “ special govern­
ment employee”  as “ an officer or employee of the executive or legislative 
branch o f the United States Government, of any independent agency o f the 
United States * * * who is retained, designated, appointed, or employed 
to perform, with or without compensation, for not to exceed one hundred 
and thirty days during any period o f three hundred and sixty-five con­
secutive days, temporary duties either on a full-time or intermittent 
basis * * V ’ In estimating in advance o f appointment the number o f days 
an employee may serve, a department must in good faith find that the 
special Government employee will serve no more than 130 days; a part o f a 
day must be counted as a full day, and a Saturday, Sunday, or holiday on 
which duties are to be performed must be counted equally with a regular 
work day. Federal Personnel Manual, Ch. 735, Appendix C. If an employee 
does, however, serve for more than the 130 days, he or she will nevertheless 
continue to be regarded as a special Government employee so long as the 
original estimate was made in good faith. Id. Once an employee is ap­
pointed as a special Government employee, the restrictions imposed by the
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conflict o f interest laws apply even on days the employee does not 
serve the Government. Id.

Compensation

Sections 203 and 209 of title 18 limit compensation employees may 
receive in addition to their Government salary. The restrictions o f 18 
U.S.C. 209 on the receipt of ' ‘salary, or any contribution to or supplemen­
tation of salary”  as compensation for services as an employee o f the 
United States from any source other than the Government of the United 
States is expressly not applicable to 'special Government employees. 18 
U.S.C. 209(c). The restrictions found in 18 U.S.C. 203(a) on receipt of 
outside compensation when one is serving as an officer or employee o f the 
United States in relation to any matter in which the United States is a party 
or has a direct and substantial interest before any department, agency, or 
civil commission, applies to special Government employees only in rela­
tion to a particular matter involving a specific party or parties in which the 
employee has at any time participated personally and substantially as a 
Government employee or as a special Government employee through deci­
sion, approval, disapproval, recommendation, the rendering of advice, in­
vestigation or otherwise, or which is pending in the department or agency 
o f the Government in which he or she is serving.4 Furthermore, § 203 ap­
plies to matters pending in the department only when a special Govern­
ment employee has served in the department for at least 61 days during the 
immediately preceding 365 days. 18 U.S.C. 203(c).

If you do not hire private employees as special Government employees, 
they will be subject, as are the regular Government employees whose serv­
ices you might utilize, to the restrictions o f § 203. But even if the private 
employees were hired for more than 130 days and thus could not qualify as 
special Government employees, if they serve without compensation, they 
nevertheless will not be subject to § 209. 18 U.S.C. 209(c).

If the employees from the private sector are regular employees and are 
paid by the Government, § 209 requires that their private sector compen­
sation be reviewed to ensure that it does not include payment for Govern­
ment work and to reflect their more limited participation in the private 
firm’s business. To satisfy § 203, these employees’ salaries will have to be 
further reviewed, if necessary, to ensure that they do not share fees for 
representational services performed by another as outlined above.5

4 Section 203 applies as well to  receipt o f compensation by an employee for services 
rendered by another, such as a law partner.

' The restrictions o f § 209 do not prohibit continued participation by employees in bona 
fide  pension, retirement, group life, health o r accident insurance, profit-sharing, stock 
bonus, or other employee welfare or benefit plans maintained by a private employer. 18 
U.S.C. 209(b).
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Representation Restrictions

Regular Government employees must refrain from acting as agents or 
attorneys for anyone before any department, agency, court, court-martial, 
or officer, or any civil, military, or naval commission in connection with 
any particular matter in which the United States is a party or has a direct 
and substantial interest. 18 U.S.C. § 205. This section restricts special 
Government employees in more limited fashion; such an employee may 
not act as attorney or agent in relation to any particular matter involving a 
specific party or parties in which that employee has at any time par­
ticipated in the course o f-h is -of her Government service, or, if the 
employee has served at least 61 days, any matter which is pending in the 
department in which he or she is serving. A special Government employee 
is not otherwise barred from acting as an attorney in court proceedings or 
in proceedings before other agencies.

Section 208 o f title 18 requires an officer or employee (including a 
special Government employee) to disqualify himself or herself from par­
ticipating in decisions with regard to particular matters where he or she, a 
spouse, minor child, partner, organization in which the employee is serv­
ing as officer, director, trustee, partner or employee, or any person or 
organization with whom he or she is negotiating or has any arrangement 
concerning prospective employment, has a financial interest. A waiver is 
available under certain conditions, 18 U.S.C. § 208(b), and as with the ap­
plicability of all of the conflict of interest sections discussed in this 
memorandum, a careful examination of the particular facts would have to 
be made in each individual case.

Postemployment Restrictions

Section 207 o f title 18 was amended by the Ethics in Government Act of 
1978 to require that regular employees and special Government employees 
be permanently barred from acting as attorney or agent or otherwise 
representing any person other than the United States in making any 
communication, with intent to influence, or in making any informal or 
formal appearance before any department, agency, commission, or court 
in relation to any particular matter in which the United States or the 
District of Columbia is a party or has a direct and substantial interest and 
in which the employee participated personally and substantially.6 The 
employee will also be prohibited for 2 years from acting as agent or at­
torney in similar circumstances with regard to matters under his or her of­
ficial responsibility, but in all likelihood the realm o f official responsibility

1 We assume that the employees you are considering hiring will not be among those desig­
nated for more stringent coverage under § 207(d).
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of the employees you would have would be no broader than the matters in 
which they participated personally and substantially.

L e o n  U l m a n  
Deputy Assistant Attorney General

Office o f  Legal Counsel
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