
April 10, 1979

79-23 MEMORANDUM FOR THE GENERAL 
COUNSEL, GENERAL SERVICES 
ADMINISTRATION

Military Officer—Appointments to Civil Office— 
Administrator of General Services—Effect on 
Military Office—10 U.S.C. § 973; 40 U.S.C.
§ 751(c)

This responds to  your letter o f March 27, 1979, inquiring: first, whether 
a commissioned military officer can retain his commission if he accepts a 
Presidential designation as Acting Administrator of General Services; and 
second, whether the officer can retain his commission if subsequently ap­
pointed as Administrator. In our opinion, both questions must be 
answered in the negative; indeed, we believe that he may not be designated 
as Acting Administrator. Section 973(b) o f Title 10 U.S. Code, provides: 

(b) Except as otherwise provided by law, no officer on the active 
list of the Regular Army, Regular Navy, Regular Air Force, 
Regular Marine Corps, or Regular Coast Guard may hold a civil 
office by election or appointm ent, whether under the United 
States, a Territory or possession, or a State. The acceptance of 
such a civil office or the exercise o f its functions by such an of­
ficer terminates his military appointment.

(We assume that the officer in question is on the active list.) The accept­
ance o f a civilian office or the exercise o f its functions by such an officer 
thus terminates his military appointment unless otherwise provided by 
law.

With respect to your first question, the legal memorandum of law of 
your office takes the position that such an exception is found in § 101(c) 
o f the Federal Property and Administrative Services Act o f 1949, 40 
U.S.C. § 751(c). It provides in substance that, in the event of a vacancy in 
the Office o f the Administrator of General Services, the Deputy Ad­
ministrator shall be Acting Administrator o f General Services unless the 
President shall designate “ another officer o f the Government.”
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Although you have not raised the issue, a threshold question is whether 
a commissioned military officer on the active list is “ another officer of the 
Government”  within the meaning of § 101(c). Your memorandum points 
to the close relationship between § 101(c) and the provisions of the Va­
cancy Act, 5 U.S.C. §§ 3345-3349, in particular 5 U.S.C. § 3347. That sec­
tion authorizes the President to fill a vacancy in an executive or military 
department on a temporary basis by directing an officer in an Executive or 
military department, appointed by the President by and with the advice 
and consent of the Senate, to perform the duties of the office during the 
vacancy.' While it is true that the Vacancy Act itself is not applicable to 
the General Services Administration,2 the interpretation given o f the 
phrase in § 3347 “ officer in an executive or military departm ent”  has a 
significant bearing on the meaning of “ officer of the Government” in 
§ 101(c).

Attorney General Wickersham ruled in 1909 that not every commis­
sioned military officer is “ an officer in a departm ent”  eligible to be 
designated by the President under R.S. § 179, the predecessor of 5 U.S.C. 
§ 3347. 28 Op. A.G. 95. He concluded that the only military officers eligi­
ble for designation under R.S. § 179 are those who hold statutory offices 
in a department, such as the chiefs o f its several bureaus, whose appoint­
ments are provided for by law (pp. 97-98). Again, in 1919 Attorney 
General Palmer ruled that while the War Department is an executive 
department, the Army is not a part of the War Department, so that an of­
ficer in the Army is not by virtue of that fact alone an officer in the 
Department o f the Army. 31 Op. A.G. 471. This distinction between the 
military departments and the military services was also recognized by the 
Comptroller of the Treasury and the Comptroller General. 19 Comp. Dec. 
834 (1913); 17 Comp. Gen. 1066 (1938).

We realize, o f course, that 5 U.S.C. § 3347 uses the term “ officer in an 
Executive or military departm ent,” while the corresponding language of 
§ 101(c) reads “ another officer of the Government.”  Both statutes, 
however, deal with the same subject matter—the temporary filling of 
vacancies in the executive branch. Hence, they are in pari materia and 
should be interpreted in a manner consistent with one another. United 
States v. Jefferson Electric Co., 291 U.S. 386, 396 (1934); Hynes v. 
Grimes Packing Co., 337 U.S. 86, 116 (1949). We cannot impute to Con­
gress the intent that a commissioned military officer on active duty cannot 
serve in an acting capacity in any of the executive or military departments,

1 We also assume that the officer in question has been appointed by the President with the 
advice and consent o f the Senate. Pursuant to 5 U .S.C. § 3348 such a direction cannot endure 
for more than 30 days beginning with the date when the vacancy occurred. It should be noted 
that § 101(c) does not contain a time limitation.

2 The General Services Administration is not one of the executive or military departments 
enumerated in 5 U .S.C. §§ 101, 102, but an independent establishment as defined in 5 U.S.C. 
§ 104. Moreover, we believe that the special provisions o f § 101(c) supersede the general pro­
visions o f the Vacancy Act.
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but is nevertheless qualified to serve as an Acting Administrator of 
General Services. We therefore conclude that the phrase “ officer of the 
Government”  in § 101(c) must be given the same meaning as “ officer in an 
Executive or military departm ent”  used in 5 U.S.C. § 3347. It follows that 
a commissioned military officer can be designated Acting Administrator 
o f General Services only if he holds a statutory position in a military 
department. As far as we know, the military officer here involved does not 
hold such a position.

But even if § 101(c) were to  be construed to the effect that a military of­
ficer is an officer of the Government within the meaning o f that provision, 
it would not constitute a provision to the contrary within the meaning of 
10 U.S.C. § 973(b). That section embodies an important policy designed to 
maintain civilian control o f the Government. In Riddle v. Warner, 522 F. 
(2d) 882, 884 (1st Cir. 1975) the court, while commenting on the history of 
the legislation from which 10 U.S.C. § 973(b) is derived, pointed out:

A comment by the chairman of the reporting committee, 
however, shows that a principal concern o f the bill’s proponents 
was to assure civilian preeminence in government, i.e., to prevent 
the military establishment from insinuating itself into the civil 
branch o f government and thereby growing “ param ount”  to it.
See Cong. Globe, 41st Cong., 2d Sess. App. 150 (1870).3

That policy cannot be overcome implicitly by a broad and vague 
statutory authority to designate an Acting Administrator in the absence of 
express language stating that such designation is to  be effective not­
withstanding the mandate o f 10 U.S.C. § 973(b). Where Congress wishes 
to permit a military officer to occupy a civilian position on an acting basis 
without forfeiting his commission, it has done so explicitly. See 10 U.S.C. 
§§ 3017(b), 5036(c), 8017(b). We therefore are compelled to conclude that 
even if § 101(c) were to  be construed to authorize the President to 
designate a military officer to be Acting Administrator o f General Serv­
ices, his acceptance o f that office4 or the exercise o f its functions would 
result in the termination o f the officer’s military appointment.

We therefore conclude that a military officer who does not occupy a 
statutory office in a military department is not eligible for designation as 
Acting Administrator o f General Services and that, in any event, accept­
ance o f that office or the exercise of its functions would result in the ter­
mination o f his military commission.

‘ For the legislative history o f that bill, see also C o n g r e s s io n a l  G l o b e  41st Cong., 2d 
Sess., pp. 3394-3404.

4 The position o f an acting officer may not comply with the formal requirements o f tenure, 
duration, emoluments, and duties postulated as the elements o f an “ office”  in United States 
v. Hartwell, 73 U.S. (6 W all.) 385, 393 (1868). The Attorneys General, however, have ruled 
that if the prohibitions o f  the predecessor statute 10 U.S.C. § 973(b) “ are to  have any 
substantial operation ,”  the term “ officer”  must be given a nontechnical interpretation and 
that the policy o f the statute points to a very broad interpretation o f the term “ civil officer.”
15 Op. A .G . 551, 553 (1876); 18 Op. A .G. 11, 12 (1884); 35 Op. A .G . 187, 189 (1927).

150



Your second question asks whether a military officer could be ap­
pointed Administrator o f General Services without forfeiting his commis­
sion. Your request and the memorandum o f law attached to it do not con­
tain any authority in support o f that proposition. We are also not aware of 
any pertinent exceptions to the prohibition o f 10 U.S.C. § 973(b). I there­
fore am constrained to answer the question in the negative.

J o h n  M . H a r m o n  
Assistant Attorney General

Office o f  Legal Counsel
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