
Payment of Legal Fees in Connection With a 
Cabinet Member’s Confirmation Hearings

Legal expenses incurred in connection with a Cabinet member’s Senate confirmation 
hearings would be an appropriate subject of payment from funds authorized under the 
Presidential Transition Act, and may also, consistent with that Act, be paid from 
private sources.

Payment o f legal fees incurred in connection with the confirmation process by a private 
foundation would not be considered to supplement a Cabinet member’s salary in 
violation of 18 U.S.C. § 209, since the purpose and value of the services rendered were 
directed primarily to the government.

May 13, 1981

MEMORANDUM OPINION

Our views have been requested on the propriety under 18 U.S.C. 
§ 209 of a proposed payment by a private foundation1 of legal fees 
incurred in connection with the Senate confirmation hearings of a 
member of the Cabinet. We understand that the lawyer was retained 
after consultations between the office of the President-elect and a 
Member of Congress, and that the lawyer’s fee is not and was never 
intended to be the personal obligation of the nominee. We also under­
stand that the lawyer’s services were rendered before and during the 
nominee’s confirmation hearings and that all services were rendered 
before the current Administration took office.

Our conclusions can be summarized as follows:
(1) The payment of legal fees incurred in connection with a 

confirmation hearing serves a legitimate governmental func­
tion cognizable under the Presidential Transition Act.

(2) The availability of public funding under the Transition Act 
does not preclude additional transition funding from private 
sources.

(3) Since the purpose and value of these legal services were 
directed primarily to the government, payment of the legal fee 
by a private party should not be considered a supplementation 
of the employee’s salary for purposes of 18 U.S.C. §209.

A cco rd in g  to its bylaws, the foundation is a nonprofit corporation established in the District of 
Columbia “to facilitate an orderly transfer o f the power of the executive branch of the United States 
government from the Administration o f the incumbent President to the Administration of the Presi­
dent-elect . . .
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Before addressing the propriety of this proposed payment under 
§ 209, we will examine it in light of the Presidential Transition Act of 
1963, Pub. L. No. 88-277, 78 Stat. 153, as amended by Pub. L. No. 94- 
499, 90 Stat. 2380, October 14, 1976 (reprinted in note following 3 
U.S.C. § 102). This Act promotes the orderly transfer of executive 
power during a presidential transition by authorizing the Administrator 
of the General Services Administration (GSA) to provide to a Presi- 
dent-elect necessary services and facilities for use prior to January 20 in 
connection with preparations for the assumption of official duties. The 
GSA Administrator is specifically authorized, by § 3(a)(3) of the Transi­
tion Act, to pay expenses for the services of consultants,2 and we see no 
reason why a legal consultant of this type could not have been paid 
with government funds pursuant to the Transition Act.3

The availability of Transition Act funds for a particular purpose does 
not necessarily preclude the funding of that same function from a 
private source. Although the Comptroller General has issued a consid­
erable body of opinions generally repudiating the unauthorized augmen­
tation of agency appropriations, see, e.g., 46 Comp. Gen. 689 (1967), we 
do not think that those opinions are controlling in this situation. Neither 
the President-elect nor his transition staff are government employees,4 
and the Transition Act does not create a federal transition agency. 
Instead, it provides for the appropriation of money to a federal agency 
(GSA), to be disbursed according to certain criteria. There is no indica­
tion in the Transition Act or its legislative history that demonstrates a 
congressional intent to limit a President-elect’s transition activities to 
those funded by the GSA transition appropriation.5 In fact, when the 
Act was amended in 1976 to increase the amount of the authorization 
for transition funds, the House report quoted extensively from a GAO 
study that showed that in the past only a small portion of the actual 
transition expense was paid from the U.S. Treasury. In recommending 
that the appropriation be increased,6 the GAO report stated:

2 The Transition Act provides that consultants shall be paid pursuant to the Administrative Ex­
penses Act of 1946, as amended (S U.S.C. § 3109). Among other things, this Act places a ceiling on the 
salary rate paid to consultants This salary limitation clearly would apply if the lawyer’s fees were paid 
by GSA.

3 Had the same legal services been required after the Administration took office, they might have 
been provided by government lawyers or by private lawyers retained at government expense. Al­
though the use of government funds or personnel to assist nominees in the confirmation process would 
depend upon the language and purpose of relevant appropriation statutes, as a general matter, such 
expenditures have been considered necessary government expenditures

4See § 36(a)(2) of the Transition Act supra. O f course, federal employees who are “detailed” to
assist the President-elect in transition do retain their status as federal employees.

&There is little doubt that Congress did intend to limit federal transition expenditures to the amount 
authorized and appropriated to the GSA for this purpose. See, e.g., S. Rep. No. 1322, 94th C o n g , 1st 
sess. 2 (1976).

6 It should be noted that even the increased appropriation would not have covered the full 
expenditures o f the immediately preceding transition as reported by GAO
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It is our belief, however, that if the Presidential Transition 
Act is to function as intended, the Federal assistance must 
cover a substantial part of the Transition expenses.

Quoted in H. Rep. No. 1442, 94th Cong., 1st Sess. 4 (1976) (emphasis 
added). It is clear from the House report that Congress was aware of 
the custom of augmenting the transition appropriation with private 
funds. Since neither the Act nor its legislative history indicate an intent 
to eliminate this practice, and in light of the language adopted from the 
GAO report, we conclude that the public funding of transition was not 
intended to preclude private funding of transition activities.

We now turn to the question of whether the payment of this particu­
lar transition expense by a private group would violate 18 U.S.C. § 209. 
As you know, § 209 prohibits the payment or receipt from any source 
other than the government of any salary, contribution to or 
supplementation of salary, as compensation for the services of an officer 
or employee of the Executive Branch. The term salary is not defined 
by the statute.

One source of guidance on the meaning of “salary” in § 209 is the 
administrative interpretations given to the term by the various federal 
agencies. This administration case law tends to give fairly broad mean­
ing to the term “salary,” 7 but it does not supply an answer or a ready 
formula to apply in this case. In the final analysis, the determination 
whether a particular fringe benefit constitutes “salary” is a matter of 
judgment based on the full circumstances and intent of the parties. See 
41 Op. Att’y Gen. 217 (1955).

In this case, it is our judgment that the proposed payment would not 
constitute a supplementation of the employee’s salary. In reaching this 
conclusion we note that the foundation’s primary purpose to assist the 
President-elect is evident from its very charter; that this purpose is a 
legitimate function for a private foundation;8 and that the foundation is 
not, and has never been, in an employment relationship with the 
member of the Cabinet. Furthermore, we are convinced that any per­
sonal benefit to the employee from these legal services was incidental 
and secondary to the intended benefit conferred upon the President­
elect and his Administration. In addition, if the government had pro­
vided these same legal services (see text accompanying footnote 3) it is 
doubtful that the value of the services would be considered part of the 
employee’s salary.

1See discussion in B. Manning, Federal Conflict o f Interest Laws 160-163 (1964), reviewing adminis­
trative decisions that define salary to include tuition fees, travel and professional expenses, and various 
honoraria See also 18 U.S C. § 209(e), which creates a narrow exception to the administrative decision 
that § 209 bars the payment of moving expenses by a former employer.

8 As discussed previously, the foundation’s purpose to assist the transition is not at odds with the 
Transition Act o f 1963 or the principle of fixed appropriations. We also note that in Advisory Opinion 
1980-97 the Federal Election Commission (FEC) concluded that the establishment of a Presidential 
Transition Trust to pay for pre-election transition activities was lawful under the Federal Election 
Campaign Act o f  1971 and FEC regulations.
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There is a line of Comptroller General decisions holding that an 
officer or employee has on his shoulders “the duty of qualifying himself 
for the performance of his official duties.” 22 Comp. Gen. 460, 461 
(1942). See also 51 Comp. Gen. 701 (1972) (disallowing the govern­
ment’s payment of bar admission fees) and 31 Comp. Gen. 465 (1952), 
22 Comp. Gen. 243 (1942) (both disallowing government payment for 
pre-employment medical examinations). In our view, legal fees incurred 
in connection with the confirmation process are not analogous to these 
other personal costs of job qualification. As discussed earlier, the con­
firmation process involves overriding governmental interests of a mag­
nitude not present in the decisions cited above. In addition, the cited 
Comptroller General decisions involve expenditures that benefit the 
employee in a personal capacity, while the legal services at issue will 
benefit the employee primarily in an official capacity.

For reasons stated above, we conclude that the proposed payment of 
legal fees by a private foundation would not violate 18 U.S.C §209.

T h e o d o r e  B. O lso n  
Assistant Attorney General 

Office o f  Legal Counsel
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