
Applicability of 18 U.S.C. § 205 to Union Organizing 
Activities of Department of Justice Employee

The representational bar in 18 U.S.C. §205 applies to union organizing activities of a 
federal employee in which he acts as “agent or attorney” for other federal employees 
before their agency.

The definition of “agency” in 18 U.S.C. § 6 is an expansive one, which establishes a 
presumption that a governmental entity is an agency for purposes of a given criminal 
offense, including offenses involving a conflict of interest, and includes entities in the 
legislative branch.

Even if certain provisions in Title V II of the Civil Service Reform Act (CSRA) specifi­
cally protect a federal employee’s organizational and representational activities under 
that Act, notwithstanding the general bar in § 205, those provisions do not apply in this 
case because the employee group seeking recognition is not a “labor organization” 
under the CSRA.
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This responds to your request that we reconsider our views on the 
applicability of 18 U.S.C. §205 and the implementing Department of 
Justice regulations to Mr. A ’s activities as Executive Director of the 
Capitol Employees Organizing Group (CEOG). Our conclusion in 
these memoranda was that § 205 bars Mr. A from acting as agent or 
attorney before any department, agency, or court on behalf of employ­
ees of the Senate Restaurant in their efforts to organize and bargain 
with their employer, the Architect of the Capitol. Mr. A takes issue 
with this conclusion on grounds that § 205 was not intended to prohibit 
the sort o f activity in which he wishes to engage, and that his activity 
is protected under Title V II of the Civil Service Reform Act of 1978 
(CSRA), 92 Stat. 1111, 1191, 5 U.S.C. §7101 et seq. After a careful 
review of the statutes at issue, we reaffirm our previous position.

Mr. A ’s counsel has suggested that § 205 should not be construed to 
apply to representational activities before organizational entities within 
the legislative branch such as the Office of the Architect of the Capitol 
(OAC). The argument, we assume, is that the OAC is not an "agency” 
as that term is used in § 205. It is true that the legislative history of the
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conflict of interest laws indicates that the representational bar of § 205 
was not intended to prohibit services before “Congress or its commit­
tees.” H.R. Rep. No. 748, 87th Cong. 1st Sess. 20 (1961). However, we 
can find no support for the notion that a similar exemption was in­
tended to apply to other parts of the legislative branch. Indeed, the 
express extension of the § 205 representational bar to employees of the 
legislative branch indicates that Congress did not intend to limit the 
term “agency” to entities within the executive branch.

Moreover, the term “agency” is defined for purposes of Title 18 
generally to include

any department, independent establishment, commission, 
administration, authority, board or bureau of the United 
States or any corporation in which the United States has a 
proprietary interest, unless the context shows that such 
term was intended to be used in a more limited sense.

18 U.S.C. §6. This Office has in the past taken the position that the 
definition of “agency” in Title 18 is an expansive one which, in effect, 
establishes a presumption that a governmental entity is an agency for 
purposes of a given offense, including the conflict of interest statutes. We 
conclude, therefore, that the OAC is an “agency” as that term is defined 
in § 205 and that § 205 accordingly does apply to representational activi­
ties before that entity.

A second point raised by Mr. A is that even if § 205 does apply 
generally to representational activities before an agency of the legisla­
tive branch, the particular activities in which he wishes to engage are 
specifically protected under Title VII of the CSRA. See 5 U.S.C. 
§ 7102. Therefore, he argues, the more general bar of § 205 should give 
way. We cannot agree that § 701 covers Mr. A ’s organizing activities 
on behalf of the Senate Restaurant employees.

Section 701 of the CSRA gives all covered employees the right “to 
form, join, or assist any labor organization.” An employee’s rights 
under this section include the right

to act for a labor organization in the capacity of a repre­
sentative and the right, in that capacity, to present the 
views of the labor organization to heads of agencies and 
other officials of the executive branch of the Government, 
the Congress, or other appropriate authorities . . . .

While Mr. A is concededly an “employee” enjoying the protections 
afforded by § 701, see 5 U.S.C. § 7103(a)(2), the CEOG does not appear 
to be a “labor organization” as that term is defined in Title VII of the
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CSRA. See 5 U.S.C. § 7103(a)(4).1 Accordingly, organizational and 
representational activities in its behalf are not protected under § 701.2 
Thus, even if Mr. A is correct that activities which are protected under 
§ 701 would escape the § 205 bar, this argument avails him nothing in 
this case.

Finally, Mr. A  argues that § 205 was not intended to prohibit the sort 
of representational activities in which he wishes to engage in behalf of 
the CEOG. While it is true that the legislative history of § 205 makes 
no specific mention of union organizing or representational activities, 
we cannot assume that Congress by its silence intended to enact an 
exception to the clear terms of the statutory prohibition—a prohibition 
which applies broadly to  “any proceeding, application, request for a 
ruling or other determination, contract, claim, controversy, charge, 
accusation, arrest, or other particular matter in which the United States 
is a party or has a direct and substantial interest . . . .” (Emphasis 
added.) We have been provided no information which would permit 
reconsideration o f our earlier conclusion that at least some of Mr. A ’s 
proposed representational activities would be included on this compre­
hensive list. Nor do we understand Mr. A to contend that his role 
would not be that of an “agent or attorney” as those terms are used in 
the statute. We therefore have no basis on which to change our earlier 
conclusion that § 205 prohibits at least some of the representational 
activities he wishes to undertake.

We stress that § 205 does not bar Mr. A from aiding and assisting the 
Senate employees in their efforts to organize, as long as he does not act 
as their “agent or attorney.” In addition, we should point out that § 205 
contains an explicit exception which would allow an officer or em­
ployee to aid or assist “any person who is the subject of disciplinary, 
loyalty, or other personnel administration proceedings in connection 
with those proceedings.” It may well be that some of the matters in 
which the CEOG Executive Director would represent Senate employ­
ees would fall into the category of a “personnel administration proceed­

1A “labor organization” under T itle VII o f  the CSRA is defined as “an organization composed in 
whole o r in part of employees . . .  .” 5 U.S.C. § 7103(a)(4). The term “employee” in turn is defined as 
an individual “employed in an agency.” 5 U.S.C. § 7103(a)(2). In contrast to the expansive definition of 
“agency” in the Criminal Code, an “agency” is narrowly defined for purposes of Title VII coverage 
as “an Executive agency . the Library of Congress, and the Government Printing Office . . .  ” 5 
U.S.C. § 7103(a)(3). It is our understanding that the CEOG is composed exclusively of employees of 
the Senate Restaurant, who are employed by and subject to the administration and supervision of the 
A rchitect of the Capitol. If, as we conclude, the O A C  is not an “agency” for purposes of Title VII 
coverage, the Senate Restaurant employees are not “employees” and the CEOG accordingly is not a 
“ labor organization” under the Act. Mr. A might have a valid argument if the definition of the term 
“agency” were the same in Title V II and in Title 18, but that is not the case.

2 We note that the National Labor Relations Board has reached a similar conclusion with respect to 
the analogous provisions of the National Labor Relations Act (NLRA). See Capital Times Co., 234 
N.L.R.B. 309 (1978) (covered employee's refusal to cross picket line established by non-covered 
employees not protected activity under § 7 of the NLRA).
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ing.” We leave it to you to discuss with Mr. A which of his activities may 
be permissible under one or the other of these provisions.

T h e o d o r e  B. O lso n  
Assistant Attorney General 

Office o f Legal Counsel
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