
Applicability of 18 U.S.C. § 219 to 
Retired Foreign Service Officers

A retired foreign service officer is not a public official of the United States subject to 18 U.S.C. 
§ 219, which provides criminal penalties for conduct that would usually constitute a violation 
of the Emoluments Clause of the Constitution, Article I, § 9, cl. 8.
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M em o r a n d u m  O pin io n  fo r  t h e  L e g a l  A d v ise r , 
D e p a r t m e n t  o f  St a t e

This responds to your request for our views on the applicability of 18 U.S.C. 
§ 219 to retired foreign service officers.1 Section 219 provides criminal penal­
ties for any “public official of the United States” who is required to register 
under the Foreign Agents Registration Act of 1938 (FARA) because he acts as 
an agent for a foreign principal. Essentially, § 219 provides criminal penalties 
for conduct that would usually constitute a violation of the Emoluments Clause 
of the Constitution.2 The question is whether a retired foreign service officer 
should be considered a “public official of the United States” for purposes of

1 This question was raised originally in a letter from a retired foreign service officer to  the Office of 
Government Ethics (OGE). The OGE referred the letter to this Office, taking the position that it had no 
authority to construe this particular provision of T itle 18. Although we have no specific authority to render 
legal opinions to private individuals, the inquiry seemed to us o f sufficient general interest to the government 
to warrant a response. And, because the statute in question is a criminal law enforced by this Department, it 
seemed appropriate for us to interpret it. In the course o f responding to our request for the views o f the State 
Department on the issues involved, you requested that we do so

2 The Em oluments C lause o f the Constitution prohibits persons holding “an Office o f Profit o r Trust" under 
the United States from accepting any “Emolument, Office, or T itle" from a foreign state, w ithout the consent 
o f Congress. U.S. Const, art. I, § 9, cl. 8. The term “emolument*' has been interpreted to include compensation 
for employment. See, e.g., 40 Op. A tt’y Gen. 513 (1947). Persons prohibited from being compensated for 
foreign em ployment by the Emoluments Clause may be subject to criminal penalties under § 219 if they 
accept such employment, although that section, applying to conduct that would violate the FARA, is both 
broader and narrower than the Emoluments Clause itse lf It is broader in that the FARA applies to agents for 
foreign partnerships, corporations and private persons as well as foreign governments, see 22 U.S.C. 
§ 611(b), whereas the Emoluments Clause concerns only emoluments received, in some cases indirectly, 
from foreign governments or officials. Section 219 is narrower in that it does not criminalize everything that 
would violate the Emolument Clause, such as the acceptance o f a “Title’’ or “O ffice” that would not require 
registration under the FARA. Moreover, the categories o f persons covered by the constitutional and statutory 
prohibitions may not be precisely coextensive, although for practical purposes they are the same.
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this statute.3 The State Department is of the view that they should not. For 
reasons set forth in the following paragraphs, we agree.

The question of the applicability of § 219 to retired foreign service agents 
arises because, historically, such individuals appear to have been considered by 
the Department of State to hold an “office of profit or trust” within the 
Emoluments Clause. If they do, they would be disabled by this provision of the 
Constitution from accepting employment with a foreign government, and at 
least arguably subject to the penalties contained in § 219 if such employment 
would require them to register under FARA.4

As far as we can determine, no court has ever considered the constitutional 
status of retired foreign service officers under the Emoluments Clause, or the 
applicability to them of § 219. The Registration Unit in the Criminal Division 
of this Department, which has responsibility for interpreting § 219, indicates 
that it is a matter of first impression. As you point out in your submission, the 
State Department’s historical position on the applicability of the Emoluments 
Clause appears to have been derived from certain cases and administrative 
rulings dealing with the status of retired military officers as “officers of the 
United States.”5 It seems to have been assumed that the factual circumstances

3 As originally  enacted in 1966, § 219  applied to “an officer or employee o f the United States in the 
executive, legislative, o r judicial branch o f  the G overnm ent.” See Pub. L. No. 89-486, § 8, 80 Stat. 244, 249. 
In  1984, § 219 was am ended by the Com prehensive Crim e Control A ct to apply to “public officials o f the 
U nited States.” Pub. L. No. 98-473, § 1116 ,98  Stat. 1837, 2149. “Public official” is defined in the amended 
§ 219 to include M embers o f  Congress and  Delegates from the District o f Columbia, as well as “any officer or 
em ployee o r person acting on behalf o f th e  United States . . .  in any official function.” W ithout more, this 
language on its face would not seem naturally  to encom pass an officer who is retired and thus no longer 
“acting on behalf o f the United States. . .  in  any official function.” M oreover, there is no reason to believe the 
1984 change in the description of the c lass o f  persons covered by § 219 was intended to effect any change in 
the statu te 's  coverage o f retired foreign service officers. There is no documented legislative history that 
would illum inate the purpose of the change, which was added to the Crime Control bill in a jo in t House- 
Senate m ark-up session after the bill had been reported out o f committee in both Houses. The amendment to 
§ 2 1 9  was not discussed on the floor. A ccording to C rim inal Division attorneys who were monitoring the 
Crim e C ontrol bill, the sole purpose of the  amendment to § 219 was to bring Members o f Congress within the 
section’s prohibition.

4 O ur files indicate that in 1961 the S ta te  Department attempted to  secure the passage of legislation to 
authorize retired foreign service officers to  accept employment with foreign governments, subject to the 
approval o f the Secretary o f State. The S ta te  Department draft bill was explicitly premised on the assumption 
that the Em olum ents C lause would otherw ise preclude such employment. See M emorandum to Byron R. 
W hite, Deputy A ttorney General from N icholas DeB. Katzenbach, Assistant Attorney General, Office o f 
Legal Counsel (Nov. 3, 1961). A subsequent legislative enactment gave Congress' consent to the employ­
m ent o f  certain retired officers of the U nited  States by foreign governments, but did not address the situation 
o f  retired foreign service officers. See Pub. L. No. 95-105, § 509(a)-(c), 91 Stat. 844, 859 (1977) (codified at 
37 U .S.C. § 908) (consenting to the em ploym ent by foreign governments o f retired military officers, retired 
Public H ealth Service officers, and mem bers o f the arm ed forces reserves). It may be, as you point out, that 
C ongress ' failure in 1977 to include retired foreign service officers am ong those exempted from § 219 can be 
attributed to the fact that by that time neither the State Department nor Congress believed that they would 
o therw ise be subject to its provision. In ligh t o f the State Departm ent’s earlier contrary belief, however, and 
the potential crim inal penalties involved, it seems im portant to settle the matter clearly one way o r the other.

5 See, e.g.. United States v. Tyler, 105 U .S . 244 (1881) (retired military officer still a member o f the armed 
forces fo r purposes o f a statutory pay increase); Morgenthau v. Barrett, 108 F.2d 481 (D.C. Cir. 1939), cert, 
denied, 309 U.S. 672 (1940) (retired m ilitary  officers are officers o f  the United States and subject to all 
conflict o f  interest laws from  which they have not been exempted). The Comptroller General has taken the 
position that retired m ilitary officers are prohibited by the Em oluments Clause from holding employment
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of retirement from the foreign service were sufficiently close to those prevail­
ing in the military to warrant according retirees from both services similar 
treatment under § 219. For the reasons set forth in your submission, we agree 
that this assumption should be reexamined.

Under the laws establishing the terms and conditions of retirement status for 
foreign service officers, their situation differs in a number of important re­
spects from that of retired military officers. Most significantly, retired military 
officers are subject to recall to active duty without their consent, and this 
obligation may be enforced by court martial under the Uniform Code of 
Military Justice. See 10 U.S.C. §§ 688, 802.6 By contrast, according to your 
submission, the statutory provision authorizing recall of a retired foreign 
service officer, 22 U.S.C. § 3948, has never been understood to allow 
nonconsensual recall. There is in any event no provision for enforcing it.

While the difference in the recall status of the two classes of retirees seems to 
us sufficient in and of itself to justify according them different treatment under 
the Emoluments Clause and § 219, there is other statutory evidence of Con­
gress’ expectation that retired foreign service officers would not be regarded as 
on the same footing as retired military officers as far as their continuing 
relationship with the government was concerned. For example, unlike retired 
military officers, retired foreign service officers are not listed as members of 
the service in the pertinent provisions of the United States Code. Compare 10 
U.S.C. § 3075 with 22 U.S.C. § 3903. Also, retired foreign service officers 
receive a retirement “annuity,” while retired military officers receive “retired 
pay.” See 10 U.S.C. § 1401.

Accordingly, we agree with your conclusion that a retired foreign service 
officer should not be regarded as holding “an Office of Profit or Trust” within 
the Emoluments Clause, nor, consequently, as a “public official of the United 
States” for purposes of 18 U.S.C. § 219.

M i c h a e l  A . C a r v in  
Deputy Assistant Attorney General 

Office o f  Legal Counsel

5 ( . . .  continued)
with a foreign government because they are subject to being recalled to active service. See, e.g., S3 Comp. 
Gen. 753 (1974). The legislative history o f § 2 1 9  indicates an expectation that the provision might be 
construed to apply to retired m ilitary officers. See H.R. Rep. No. 1470, 89th Cong., 2d Sess. 18-19 (1966) 
(reproducing letter from the Department o f the Navy requesting the addition of a provision specifically 
exempting retired military officers from § 219).

6 It is this aspect o f the status o f retired military officers that has led courts to conclude that they should be 
considered officers o f the United States even in retirement. See United States v. Tyler, 105 U.S. at 246; supra 
uote 5.
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