Cost of Living Allowances for
Employees on Pay Retention

The Office of Personnel Management is required by its own regulations to base cost-of-liv-
mg allowances for employees receiving retained pay on their higher retained rate of pay,
rather than on the maximum rate of the grade.

March 24, 1989

Memorandum Opinion for the General Counsel
Office of Personnel Management

This is in response to your request of April 18, 1988, for the opinion of
this office concerning cost-of-living allowance (“COLA”) computations
for certain employees who are on pay retention, For the’reasons below,
we agree with the conclusion reached b% gour Office that emﬁlo £es on
Pay_ retention are entitled to have their COLA computed on the basis of
heir higher retained rate of pay, rather than on the maximum pay rate of
the gra e_ofthegosm_on to which the employee was reduced. =
e begin by observing that the provision of COLAS to certain eligible
government employees is authorized by 5 U.S.C. § 5941, That statute pro-
Vides, in relevant part;

(a) Appro?rlatlons or funds available to an Executive
agency ... ,orJ)gy of employees stationed outside the con-
tinental United States orin Alaska whose rates of basic pay
are fixed by statute, are available for allowances to thesg
employees.

The purpose of the allowance is to compensate emprloyees subject to high
living costs and difficult environmental conditions, Thé allowarice, howev-
er, “‘Mmay not exceed 25 percent of the rate of basic pay.” 5 US.C. § 5941,
Responsibility for the actual manner of its calculation and payment is left
to the President. “ExcePt as otherwise spemflcallly authorized by statute,
the allowance is paid only in accordance with requfations prescribied by the
President establishing thie rates and defining thé area groups of positions,
and classes of employees to which each rateapplies.”1d. The President has
delegated his resBon5|b|I|ty under this statute to the Office of Personnel
Management (“OPM™. Exéc. Order No. 10000, 3 CF.R. 792 (1943-1948).
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Pursuant to Its authorrtyB OPM has promu fgated regulatrons codrfred at
5CFR 1, Subpart B, which provide for the award of C LAs, The
most |mportant ‘provrsron IS sectron 591.210, which states that t]he
allowance and di ferentral authorrzed for each location shall be copvert-
ed toan hourfyrate ased on the employee$ hasic rate ofpay, and shall
be paid on ort 0se hours during which the employee receives, basic
pay ’(emph asrsa e2 Because agency rules and requlations thatrmp
ment statutory. discretion have thé force of law, OPM must com% 6y with
Its own requlations, or amend them. See United Statesv Mersk 1U
431438 T1960). Thus, OPM is legally requrre 10 calcu atee oyee
COLAs on'the basis of their “hasic Tate of pay.” It is plain that O g
ulation is within the ambit ofdrscretron provided by sectron 5941 Indee
support for OPMs determrnatron that COLAs sfiould be based on an
employee’ rateo aerKay can be d rawn from section 5941 rtseIt which
sets the ceil mg or COLAsIn terms of basrc paylGrven the clear oblrga
tion to base. COLAs on the employee’s “hasic raeofpay, we turn then'to
the determination of wh at the “pasic rate of pay™ is for an employee
recervrnri retarned 8 yﬂun er5USC, 5
We beljeve that OP rs required under its own requlations to calculate
the CQLAs for such employees in this manner because of the definition
of basic rate of pay_contained, in OPMS regulations, which, as we dis-
cussed prevrously, OPM is abliged to obey. In 5 C.FR. § 591.201(i) the
phrase ‘rate of basic pay” is defined to mean ‘the rate of pay fixed b
statute for the Cposrtron held bfy an rndrvrdual before any deductrons and
exclusive of additional payo any kind, such as overtrme nay, nrgf
ferential, extra pay_for work on holidays, or allowances and eren
tials.” Usrng thrs defrnrtron we believe it'is clear that the retained rate of
pay recerve yergr eemp 0yees RursuanttoSUSC %5363 is indeed
hé “rate of 8ay fixed by statute for the position held by (t atemployee%’
5 CFR. §5912201(1). Asaresut we are com eIIed td conclude that t
retained rate of pay received by certain eli r eemplo ees constrtutes
their “basic rage ofpay for the purpose of calculating C LAs oreover,
retained pay is not of the same nature as_the types o additional pa
excluded from the definition of *rate of basic pay.” Unlike the “additior-
descrrbed in sectron 591.201(1), which all have to do with the tim-

? ocale or amount of work beimg performed In the current job,
retained pay reflects the employee’s past work experience, and does not
in any way reflect the work beirig done in the current pl)osrtron Therefore,
we believe that OPM must, pursuant to section 591.210(a) and the defin-
ition of “rate of basic pay” found In section 591.201(i), compute eligible
employees’ COLAs on theéir higher retained pay rate.

1 We need not address whether it would be agprLKrrate under section 5941 to choose a base line other
than the rate of hasic pay by which to calculate
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Finally, 5 U.S.C. 85363, the provision which defines the manner in
which pay retention is calculated, makes clear this amount is a form of
basic pay. This section provides In relevant part:

(a) Any employee — [eligible for pay retention]

is entitled to basic pay at a rate equal to (Ag the employee’
allowable former rate of basic pay, plus (B) 50 Percent of
the amount of each increase in the maximum rate of basic
pay payable for the grade of the emPonee’s position imme-
didtely"after such reduction in pay it such allowable former
rate exceeds such maximum rate for such grade.

(emphasis added). Thus, under this statute, the higher retained rate of
paY received by certain eligible employees does constitute “basic pay.”

n sum, we dgree with the conclusion reached by the Office of General
Counsel that OPM is obllﬁa_ted_to compute the COLAs for em?loyees
receiving retained pay on their higher retained rate of pay, rather than on
the maximum rate of the grade.ZWhatever discretion section 5941 con-
fers with respect to the awarding of COLASs, the regulations promulgated
to implement that statute requiie that OPM compute, COLAS “baséd on
the employee’s basic rate of pay.” For employees receiving retained pay,
their “basic pay”is their rate of retained pay.

JOHN O. McGINNIS
Depu%Asmstant Attorney General
ffice of Legal Counsel

2 We have reviewed the contrary opinions of the Comptroller General on this matter and find them
unpersuasive Inan unpublished opinion, B-175124, 1976 WL 10210 at *Zd(C.G. June 2, 1976), which served
as the basis for at least one later opinion, the Comptroller General found that COLAs must be “computed
on basis of the rate of pay fixed by statute for the position held, rather than on basis of saved salary.” The
onlk/ justification offered for this result was that 5 C.FR. § 591.202 authorized COLAs as a percent of the
“rate of basic pay.” While the regulations do provide that COLAs are to be calculated as a percent of “hasic
pay,'l' the Comptroller General$ opinion does not address the central question of whether an employees
refained rate of pay is in fact basic pay Aswe observed previously, however, the retained rate of pay pro-
vided by section 5363 is in fact the rate of hasic pay fixed by statute for certain eligible employees Amore
recent opinion of the Comptroller General, whichreaches the same result as the 1976 opinion, does little
more than cite the earlier opinion t01ust|f¥ its conclusion that COLAs authorized by section 5941 are to
be computed on the basic rate of pay for the grade, rather than on the employee$ full retained pay rate.
see B-206028, 1982 WL 27659 (C.G Dec 14, 19 23 (unpublished). Because this opinion does not add to the
analysis of the 1976 opinion, we believe it should be similarly disregarded as failing to analyze the central
%uesnon; whether retained pay constitutes basic pay. Finally, we note that because the Comptroller
seneral is an officer of the legislative branch, Bowsher v. synar, 478 U S 714, 727-32 (1986), the execu-
tive branch is not bound by the Comptroller General’ legal opinions.
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