
Intrasession Recess Appointments

The President may make appointments under the Recess Appointments Clause dunng an 
intrasession recess of the Senate that is of substantial length A 33-day summer recess is 
of sufficient length to permit the President to make recess appointments.

An officer appointed under the Recess Appointments Clause during an intersession recess 
may serve until the end of the next session of Congress after the recess.

5 U.S.C. § 5503 does not prohibit salary payments to a recess appointee whose nomination 
a committee refused to send to the full Senate and whose nomination was not returned 
to the President prior to an adjournment.

August 3, 1989

M emorandum  O pin ion  for  the Attorney G eneral

This memorandum responds to your request that this Office determine 
whether the President can make appointments under the Recess 
Appointments Clause, Article II, Section 2, Clause 3 of the Constitution, 
during the impending intrasession recess of the Senate, which we under­
stand will extend from August 4 to September 6, 1989. The question aris­
es because a committee failed, by an even vote, to recommend confirma­
tion of a nominee and then refused to send the nomination to the floor for 
consideration by the full Senate. You asked us to address four discrete 
issues: (1) whether the President can appoint someone during a recess of 
33 days; (2) when during the recess the President may make such an 
appointment; (3) how long the recess appointee may serve; and (4) 
whether one who has been subject to such committee action may receive 
his salary under 5 U.S.C. § 5503, which prohibits Treasury disbursements 
to pay salaries of recess appointees until they are confirmed by the 
Senate unless, inter alia, “at the end of the session” the nomination was 
“pending before the Senate for its advice and consent.” We discuss each 
issue in turn.

We conclude that the President is authorized to make intrasession 
recess appointments during a recess of substantial length, and we believe 
that the 33 days of this recess would be of sufficient length to permit the 
President to make recess appointments. Such appointments could be 
made at any time during the recess, but ideally would be made as early as 
possible in the recess. Appointees could serve until the end o f the next 
session of Congress after the recess. Finally, we conclude that 5 U.S.C. §
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5503 would not prohibit salary payments to a recess appointee whose 
nomination a committee refused to send to the full Senate and whose 
nomination was not returned to the President prior to adjournment.

I. CONSTITUTIONAL ANALYSIS

A. Length of Recess Necessary for Appointment

Article II, Section 2, Clause 3 of the Constitution provides: “The 
President shall have Power to fill up all Vacancies that may happen dur­
ing the Recess o f the Senate, by granting Commissions which shall expire 
at the End of their next Session.” The Department of Justice has long 
interpreted the term “recess” to include intrasession recesses if they are 
of substantial length. In 1921, Attorney General Daugherty held that the 
President had the power to make appointments during an intrasession 
recess o f the Senate lasting from August 24 to September 21, 1921. 33 Op. 
Att’y Gen. 20 (1921). The opinion concluded that there was no constitu­
tional distinction between an intersession recess and a substantial 
adjournment during a session. It held that the constitutional test for 
whether a recess appointment is permissible is whether the adjournment 
o f the Senate is of such duration that the Senate could “not receive com­
munications from the President or participate as a body in making 
appointments.” Id. at 24 (quoting S. Rep. No. 4389, 58th Cong., 3d Sess. 
(1905); 39 Cong. Rec. 3823 (1905) (statement o f Sen. Spooner)). Attorney 
General Daugherty admitted that by “the very nature of things the line of 
demarcation cannot be accurately drawn.” Id. at 25. But, he concluded:

the President is necessarily vested with a large, although 
not unlimited, discretion to determine when there is a real 
and genuine recess making it impossible for him to receive 
the advice and consent of the Senate. Every presumption is 
to be indulged in favor o f the validity of whatever action he 
may take.

Id.
Attorney General Daugherty’s opinion was cited and quoted with 

approval by the Comptroller General in 28 Comp. Gen. 30, 34-36 (1948), 
and reaffirmed by Acting Attorney General Walsh in 1960 in an opinion on 
an intrasession summer recess lasting from July 3 to August 8, 1960. 41 
Op. Att’y Gen. 463, 468 (1960). In 1979, this Office reaffirmed the opinions 
o f Attorney General Daugherty and Acting Attorney General Walsh, 3 Op. 
O.L.C. 314, 316 (1979), and, in 1982, again reaffirmed Acting Attorney 
General Walsh’s opinion, 6 Op. O.L.C. 585, 588 (1982).

Acting on this advice, Presidents frequently have made recess appoint­
ments during the traditional summer and election intrasession recesses,
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which typically last for about one month.1 Recently this Office advised 
that recess appointments could be made during a 24-day intrasession sum­
mer recess.2 Ultimately, resolution of the question whether an adjourn­
ment is of sufficient duration to justify recess appointments requires the 
application of judgment to particular facts. Given past practice, however, 
a recess of 33 days is clearly long enough to permit a recess appointment.

B. When the Appointment Can Be Made

Given that the rationale for treating substantial intrasession adjourn­
ments as “recesses” for purposes of the Recess Appointments Clause is 
that substantial adjournments prevent the Senate from acting on nomi­
nations, one might expect that the appointment must be made early in the 
recess. Nonetheless, there appears to be no authority for such a proposi­
tion and, indeed, in 1983, this Office advised that a recess appointment 
could be made at 11:30 a.m. on the day the Senate was to reconvene at 
12:00 noon after a 38-day recess. See Memorandum for the Files, from 
Ralph W. Tarr, Deputy Assistant Attorney General, Office of Legal 
Counsel (Oct. 19, 1983). Despite the apparent lack of adverse precedent, 
however, it would seem prudent to make any appointment as early in the 
recess as possible.

C. Duration of the Recess Appointment

The duration of the recess appointment depends on the meaning o f the 
term “next session” in the Recess Appointments Clause. It is clearly 
established that the “End of their [the Senate’s] next Session” is not the 
end o f the meeting of the Senate which would begin when the Senate 
returns from its adjournment, but rather the end o f the session following 
the final adjournment o f the current session of Congress. See 41 Op. Att’y 
Gen. at 469-70. Because the current session of Congress is the first ses­
sion of the 101st Congress, a recess appointment made during one o f its 
intrasession recesses would not expire until the end of the following ses­
sion. This would be the second session of the 101st Congress, which will 
probably end in late 1990.

II. STATUTORY ANALYSIS

Although the President has the constitutional power to make appoint­
ments during the intrasession recess of the Senate, 5 U.S.C. § 5503 pro­

1 See, eg ., 41 Op Att’y Gen. 463, 468 (I960), 33 Op. Att’y Gen. 20 (1921); 6 Op. O.L.C. 585, 588 (1982); 3 
Op O.L.C. 314,316(1979)

2 Memorandum for the Files from Herman Marcuse, Attomey-Adviser, Office o f Legal Counsel (July 6, 
1984). This Office has cautioned against a recess appointment dunng an 18-day mtrasession recess 
Memorandum for the Files from Herman Marcuse, Attomey-Adviser, Office o f Legal Counsel (Jan. 28,1985).
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hibits the payment o f salaries to recess appointees, with certain excep­
tions. Section 5503 provides:

(a) Payment for services may not be made from the 
Treasury of the United States to an individual appointed dur­
ing a recess o f the Senate to fill a vacancy in an existing 
office, if the vacancy existed while the Senate was in session 
and was by law required to be filled by and with the advice 
and consent o f the Senate, until the appointee has been con­
firmed by the Senate. This subsection does not apply —

(1) if the vacancy arose within 30 days before the end of 
the session o f the Senate;

(2) if, at the end o f  the session, a nomination for the 
office, other than the nomination of an individual 
appointed during the preceding recess o f the Senate, 
was pending before the Senate for its advice and con­
sent; or

(3) if a nomination for the office was rejected by the 
Senate within 30 days before the end o f the session and 
an individual other than the one whose nomination was 
rejected thereafter receives a recess appointment.

(b) A nomination to fill a vacancy referred to by paragraph 
(1), (2), or (3) o f subsection (a) o f this section shall be sub­
mitted to the Senate not later than 40 days after the begin­
ning of the next session of the Senate.

The vacancy for which the individual in question was nominated did 
not arise within 30 days before the end of the session; nor would subsec­
tion (a)(3) apply with respect to the individual in question, since it only 
applies if a different person is recess appointed than the one who was 
nominated prior to the recess. The question, therefore, is whether the 
nominee satisfies the requirements of subsection (a)(2).3 The critical 
inquiry under this subsection is whether a nomination a committee has

3 Section 5503(a)(2) requires that the nomination have been pending “at the end o f the session.” We 
believe that the term “at the end of the session" refers to the end o f any period dunng which Congress is 
conducting business, not solely to the final adjournment o f a formal session o f Congress See 
Memorandum for the Attorney General, from John O McGinnis, Deputy Assistant Attorney General, 
Office o f Legal Counsel, Re. Recess Appointments at 8-9 (July 7, 1988) The Comptroller General has 
agreed with our conclusion that Congress did not intend the statutory term “session” to be read narrow­
ly to refer only to the formal sessions o f Congress: “the term ‘termination o f the session’ [has] ... been 
used by the Congress in the sense of any acyoumment, whether final or not, in contemplation o f a recess 
covering a substantial period o f  time " 28 Comp Gen. 30, 37 (1948).
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refused to report favorably to the full Senate and refused to send to the 
floor is still “pending before the Senate for its advice and consent.”4 To 
our knowledge there is neither caselaw nor relevant legislative history on 
this specific question. We believe, however, that a nomination must be 
regarded as having been “pending before the Senate” if, under any cir­
cumstance, the Senate could have acted on the nomination. Under this 
common- sense interpretation, a nomination that was not reported out of 
committee, and which was neither acted upon by the full Senate follow­
ing an order of discharge nor returned to the President by the Senate, 
would have been “pending before the Senate” at the end of the session.

The Senate has the inherent power to discharge from a committee any 
matter it wishes including nominations as recognized by Senate Rule XVII 
4(a). Thus, any nomination that a committee refused to vote out for floor 
consideration would have been subject to discharge and consideration by 
the full Senate. Given this, we believe that such a nomination would have 
been “pending before the Senate” for purposes of section 5503(a)(2).

Senate Rule XXXI clearly supports this interpretation o f the term 
“pending before the Senate.” Under this rule, there are two circumstances 
in which the President must resubmit a nomination if it is to be consid­
ered: (1) where a nomination has been voted on by the full Senate and 
rejected, and (2) where a nomination has been returned. In both circum­
stances, the President is notified, either by notification of the vote, or by 
his receipt of the returned nomination. The rules of the Senate nowhere 
state or even suggest that the President must resubmit a nomination not 
reported out, and there is no provision for notifying the President that he 
must do so. The clear inference from this rule is that a nomination that a 
committee refuses to report to the floor, but that has not been returned 
to the President, remains pending before the Senate.

The Senate rules provide that “at the time of taking [an] adjournment” 
for more than 30 days, all nominations are to be returned to the President 
and will not be reconsidered unless resubmitted by him. Senate Rule 
XXXI(6).5 It might be argued that upon return to the President under this 
rule, a nomination is no longer pending before the Senate. Even were this 
the case, however, a recess appointee whose nomination the committee

4 Under a similar provision in the annual Treasury Department and Postal Service appropriations bill, 
compensation is prohibited when the Senate, as opposed to a particular Senate committee, has voted not 
to approve a nomination Section 606 o f the appropriations bill provides: “No part o f any appropriation 
for the current fiscal year contained in this or any other Act shall be paid to any person for the filling o f 
any position for which he or she has been nominated after the Senate has voted not to approve the nom­
ination o f said person " Treasury, Postal Service and General Government Appropriations Act o f 1989, 
Pub L. No 100-440, § 606, 102 Stat. 1721, 1752 (1988). Because the full Senate has not voted on the nom­
ination at issue, this provision is clearly inapplicable

5 Senate Rule XXXI(6) provides that nominations “neither confirmed nor rejected dunng the session at 
which they are made” and nominations “pending and not finally acted upon at the time o f [an} adjourn­
ment or recess [of more than 30 daysj shall be returned by the Secretary to the President” and will not 
be reconsidered unless resubmitted by the President (Emphasis added )
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refused to report out to the full Senate and whose nomination was 
returned pursuant to the rule would not be prohibited from receiving 
compensation under section 5503. Since nominations may be returned 
pursuant to rule XXXI only if they were “pending ... at the time of ... 
adjournment or recess” from session, any nomination returned pursuant 
to the rule would necessarily have been returned after the end of the ses­
sion, and thus would have been pending at the end of the session. Thus, 
the subsection (a)(2) requirement that the nomination have been “pend­
ing at the end of the session” would be satisfied.

In sum, we do not believe that the committee’s split vote on the nomi­
nee or the return o f the nomination pursuant to Senate Rule XXXI would 
alter the status o f the nomination as “pending before the Senate for its 
advice and consent” “at the end of the session” for purposes of section 
5503. Therefore, subsection (a)(2) would permit a recess appointee to be 
paid a salary during the pendency of his recess appointment.6

III. CONCLUSION

We conclude that the President may exercise his power under the 
Recess Appointments Clause during the August 1989 recess. We also con­
clude that when a Senate committee has voted not to send a nomination 
to the floor, and the Senate has not discharged the nomination from com­
mittee or returned it to the President prior to adjournment, the nomina­
tion was “pending before the Senate for its advice and consent” for pur­
poses o f 5 U.S.C. § 5503(a)(2), and thus the recess appointee would not 
be prohibited from being paid a salary during the course of his recess 
appointment.

J. MICHAEL LUTTIG 
Acting Assistant Attorney General 

Office of Legal Counsel

6 If the statute were to preclude the President from paying a recess appointee in these circumstances, 
it would raise serious constitutional problems because o f the significant burden that an inability to com­
pensate an appointee would place on the textually committed power o f  the President to make recess 
appointments See Public Citizen v United States Department of Justice, 491 U.S. 440, 482 (1989) 
(Kennedy, J., concurring).
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