
Definition of “ Candidate” Under 18 U.S.C. §207(j)(7)

For purposes o f  the “ on behalf of a cand idate”  exem ption contained in section 207(j)(7) o f title 
18, a successful candidate should be view ed as seeking office until the candidate assum es the 
office to w hich he o r she has been elected.

November 6, 2000

M e m o r a n d u m  O p in io n  f o r  t h e  D i r e c t o r  

O f f ic e  o f  G o v e r n m e n t  E t h ic s

You have asked for our opinion regarding the application of the exemption con­
tained in 18 U.S.C. § 207(j)(7) (Supp. IV 1998) to the activities of certain former 
executive branch employees who serve on a Presidential transition team. Specifi­
cally, you have asked us when an individual ceases to be a candidate for purposes 
of this exemption.

Subsection (c) of § 207 prohibits certain former officers or employees of the 
executive branch from communicating on behalf of any person except the United 
States, within one year of termination, with the department or agency in which 
the officer or employee served. In the case of certain “ very senior personnel of 
the executive branch,”  including the Vice President, subsection (d) extends this 
ban to communications to certain high level officials in other agencies. Subsection 
(j)(7)' provides an exemption from this restriction for individuals who commu­
nicate or appear solely on behalf of a candidate in his or her capacity as a can­
didate so long as, at the time o f the communication or appearance, the person 
is not employed by a person or entity other than the candidate (except for a person 
or entity who only represents or advises candidates). Subsection (7)(j)(C)(i) 
defines the term “ candidate” to mean:

[A]ny person who seeks nomination for election, or election, to 
Federal or State office or who has authorized others to explore on

1 Subsections (j)(7)(A), (B) provide’
(A) Except as provided in subparagraph (B), the restrictions contained in subsections (c), (d), and (e) shall 
not apply to a communication or appearance made solely on behalf o f a candidate m his or her capacity 
as a candidate, an authorized committee, a national committee, a national Federal campaign committee, 
a State committee, or a political party
(B) Subparagraph (A) shall not apply to —
(i) any communication to, or appearance before, the Federal Election Commission by a former officer 
or employee o f the Federal Election Commission; or
(n) a communication or appearance made by a person who is subject to the restrictions contained in sub­
sections (c), (d), or (e) if, at the time o f  the communication or appearance, the person is employed by 
a person or entity other than —
(I) a candidate, an authorized committee, a national committee, a national Federal campaign committee, 
a State committee, or a political party, or
(II) a person or entity who represents, aids, or advises only persons or entities described in subclause
(I)

18 U.S C. § 207(j)(7)(A), (B).
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his or her behalf the possibility of seeking nomination for election, 
or election, to Federal or State office.

18 U.S.C. § 207(j)(7)(C)(i).
The exemption provided for in §207(j)(7) was added to the ethics statute in 

August of 1996 by the Office of Government Ethics Authorization Act of 1996. 
See 110 Stat. 1566, 1567 (1996). At a minimum, the definition of “ candidate” 
set forth in subsection (j)(7)(C)(i) explicitly establishes that a person holds the 
status of a candidate so long as he “ seeks . . . election” to office. Ordinarily, 
a candidate would be thought to seek election to an office up to the point at 
which his or her election to that office is determined. In the case of the office 
of President and Vice President, the actual election of the candidate takes place 
through the electoral college. See U.S. Const, art. II, § 1 & amend. XII. After 
the state electors cast their votes, the outcome of the election is declared by the 
President of the Senate, who, in the presence of the entire Congress, counts the 
votes. U.S. Const, amend. XII; see also 3 U.S.C. § 15 (1994) (after President of 
the Senate counts the vote, his announcement will be deemed a sufficient declara­
tion of the persons elected to President and Vice President). You have informed 
us that the votes of the electors will likely be tallied on January 6, 2001. See 
also 3 U.S.C. § 15. Under the Constitution, until the votes of the electors have 
been tallied and certified, all candidates for President and Vice President retain 
their status as candidates. Neither the President nor the Vice President is 
“ elected” until the conclusion of that procedure. See U.S. Const, art. II, § 1 & 
amend. XII.

You have noted, however, that “ even if a candidate continues to be a candidate 
up to the day of the presentation of the electors’ votes to the Congress, this would 
still leave a significant period of time in which transition activities will continue 
prior to the day of the inauguration of the President.”  Letter for Randolph D. 
Moss, Assistant Attorney General , Office of Legal Counsel, from F. Gary Davis, 
Acting Director, Office of Government Ethics at 2 (Oct. 6, 2000). Implicit in 
your letter is the question whether a candidate for President or Vice President 
can be deemed a “ candidate” up until the point of inauguration in order to permit 
an orderly and effective transition from one elected official to another.2 The gen­
eral understanding of a “ candidate” is “ one that presents himself or is presented 
by others . . .  as suitable for and aspiring to an office.”  Webster’s Third New 
International Dictionary at 325 (1993). This is consistent with the statutory defini­
tion, which refers to a person who “ seeks nomination for election, or election.” 
To “ elect,”  in the context of an election to office, is generally defined as “ to

2 We previously addressed the issue of whether the one year bar prohibiting certain former government employees 
from contacting their former agency, contained in 18 U S.C. § 207(c), applied lo former government employees 
who were working for the President-elect’s transition team See Applicability o f  18 U S C  § 207(c) to President- 
Elect's Transition Team, 12 Op. O.L.C 264 (1988) However, that advice predated the enactment of §207(j)(7)’s 
exemption.
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choose (a person) for an office,” and when used as an adjective ordinarily means 
“ chosen for office or position but not yet installed.”  Id. at 731. This would appear 
to support a reading of the statute that would terminate a person’s status as a 
candidate once the final selection had taken place, even though he or she had 
not yet been sworn into office. As previously discussed, for a presidential can­
didate, this would occur on January 6th.

However, in light of the legislative history and purpose of this statutory amend­
ment, giving the term “ candidate”  its ordinary meaning in applying this exemp­
tion creates an irrational distinction between those communications made by 
former government officials and employees on behalf of a candidate prior to that 
candidate’s election and those communications that take place after the election, 
when the candidate has become the President-elect or Vice President-elect. When 
the literal interpretation of a statute would produce an absurd result, the words 
at issue should be given alternative meaning to avoid such a consequence. Green 
v. Bock Laundry Machines Co., 490 U.S. 504, 527 (1989) (Scalia, J., concurring). 
See also South Dakota v. Yankton Sioux Tribe, 522 U.S. 329, 346 (1998). In this 
case, not only do the legislative history and purpose of this statutory amendment 
support an application of the word “ candidate”  that is broader in scope than its 
ordinary meaning, extending until the person in question assumes office, but they 
also make clear that a narrower interpretation would yield a bizarre result.

The House Report to the ethics amendment explains that:

The purpose of the post-employment restrictions for former staff 
is to prevent pecuniary gain by individuals due to a prior relation­
ship within his or her former office. In the case of a leave of 
absence or resignation to work on a campaign, however, the 
‘ ‘cooling-off ’ period should not apply.

H.R. Rep. No. 104-595, at 9 (1996), reprinted in 1996 U.S.C.C.A.N. 1356, 1364. 
Accordingly, communications or appearances “ made solely on behalf of a can­
didate . . .  are excepted from the post-employment restrictions.”  Id. Congress 
enacted this exception to ensure that the ethics statute did not have an unintended, 
and wholly irrational, consequence. Without it, a person who worked for a member 
of Congress or the President or Vice President, and then joined that person’s cam­
paign team, would have committed a criminal offense if he or she communicated 
with that person or his or her staff within a one year period. As Senator Levin 
explained:

What we overlooked at the time was the situation where congres­
sional staff and top executive department officials may leave their 
Government positions to work on the reelection campaigns of the
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persons for whom they worked while in the Government. For 
example, the administrative assistant of one of our colleagues may 
take a leave of absence and work on the reelection campaign for 
that same Member. If that happens, that administrative assistant 
should not be barred from contacting the Member or his staff on 
behalf of the campaign, since the interests of the campaign and 
the Member are really the same. Such a bar, which was never 
intended, would basically make such employment impossible.

142 Cong. Rec. 18,869, 18,871 (1996). Senator Cohen, in articulating his support 
of the bill, made it clear that fear of a former government employee taking unfair 
advantage of his access to his former office was not an issue:

[L]eaving Government service to work on a campaign doesn’t 
involve the kind of abuse the revolving door rules are intended to 
address, that is, individuals trading on Government information and 
access for private gain.

Id. at 18,870. Representative Canady further articulated the principle behind the 
amendment as

one of allowing necessary communications integral to any cam­
paign-related employment. Therefore, where the intention of the 
former employee is to participate in the electoral process subject 
to the narrow exception established by the protection of this bill, 
the revolving door restrictions of title 18 will no longer apply.

Id. at 12,943, 12,945. Senator Levin also emphasized that the amendment would 
in no way undermine the general purposes of the ethics statute because:

this bill would not permit [a] former staff person to contact his 
or her former office during the 1 year cooling off period on behalf 
of a client for whom he is serving as a lobbyist. The exception 
this bill makes is only for contacts by former staff on behalf of 
the campaign organizations of the Member or President-Vice Presi­
dent for whom the staff person previously worked. This limitation 
avoids giving an otherwise reasonable exception an unintended 
consequence.

Id. at 18,871.
Communications made by individuals who work solely for a candidate after 

the election but prior to that candidate being sworn into office are equally as 
unlikely to result in private pecuniary gain for the former government employee
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and serve the same legitimate purposes as communications made by such individ­
uals prior to the voting that determines the winner of the election. The purpose 
of the subsection (j) exemption is to permit communications necessary to the cam­
paign-related responsibilities of the employee. In light of these concerns and poli­
cies, we can discern no rational basis, under the subsection (j) exemption, for 
permitting a former government official to communicate with his former office 
on behalf of a candidate prior to January 5th, but prohibiting that same commu­
nication after the candidate’s formal election on January 6th. In fact, it would 
seem logical that the principles o f the ethics statute are even less at risk when 
the communication is made exclusively on behalf of a President-elect, rather than 
on behalf of a mere candidate for that office. To construe the statute to create 
such a distinction would be to create an absurdity.3

We acknowledge that the case of a former executive branch agency official 
or employee who joins a President-elect’s transition team to assist with issues 
related to his or her former agency presents a slightly different situation than a 
former presidential, vice presidential or congressional staff member. In this situa­
tion, even absent the (j)(7) exemption, the former agency official would be able 
to communicate freely with his or her “ candidate”  and his or her candidate’s 
office. Instead, the prohibition would apply to his or her communications with 
another government agency with which the President-elect or Vice President-elect 
presumably has an interest in dealing. Congress may not have had this precise 
situation in mind when it passed subsection (j)(7). However, the policy behind 
prohibiting a former government official from exercising undue influence on 
behalf of a private client or otherwise trading on government information or access 
for private gain, which is the concern expressed by Congress in the legislative 
history of the amendment, simply does not apply in this context either.

In sum, permitting an employee successfully to carry out his or her transition 
responsibilities may be even more crucial to the effective operation of our political 
system than the need to permit an employee to fulfill his or her campaign respon­
sibilities. As we have previously acknowledged, the orderly transfer of the execu­
tive powers “ is one of the most important public objectives in a democratic 
society.”  12 Op. O.L.C. at 264. The transition period insures that the candidate 
will be able to perform effectively the important functions of his or her new office 
as expeditiously as possible. Therefore, to give full effect to the clear congres­
sional intent behind subsection (j), it is apparent that individuals who otherwise 
meet the specifications and limitations of § 207(j)(7)(A) & (B) should be deemed 
to be communicating on behalf o f  a “ candidate”  through the point at which that 
“ candidate”  assumes the office to which he or she was elected.4 In other words,

3 This conclusion is consistent with our discussion of the purpose of the Act contained in the opinion cited in 
footnote 2.

4 Certainly the same policy concerns do not apply to a candidate who is not elected to the office which he or 
she seeks Rather, a candidate who is not elected to office would lose his or her status as a candidate at the point 
the outcome o f the election was finalized
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for purposes of §207 (j), a successful candidate should be viewed as seeking 
office until he or she actually assumes that office. After that point, any commu­
nications by the former employee on behalf of the office holder will be commu­
nications on behalf of the “ United States,” and therefore exempt from the prohibi­
tions of the Act. See 18 U.S.C. § 207(c)(1).

RANDOLPH D. MOSS 
Assistant Attorney General 

Office o f  Legal Counsel
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