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This memorandum responds to your request for our opinion about the applica­
bility of 18 U.S.C.A. §219 (West Supp. 1999) to representative members of fed­
eral advisory committees. We conclude that representative members of federal 
advisory committees are not “ public officials”  covered by §219. This memo­
randum supersedes our 1991 memorandum addressing the same question. See 
Applicability o f 18 U.S.C. §219 to Members of Federal Advisory Committees, 
15 Op. O.L.C. 65 (1991).

Congress enacted the Federal Advisory Committee Act (“ FACA” ), 5 U.S.C. 
app. 2 (1972), to enhance the public accountability of federal advisory committees 
and to reduce wasteful expenditures on them. See Public Citizen v. United States 
D ep’t o f  Justice, 491 U.S. 440, 459 (1989). Towards those ends, the Act provides 
that the membership of federal advisory committees should “ be fairly balanced 
in terms of the points of view represented and the functions to be performed by 
the advisory committee.” 5 U.S.C. app. 2, § 5(b)(2) & (c) (1994). In enacting 
that provision, Congress contemplated that “ persons or groups directly affected 
by the work of a particular advisory committee would have some representation 
on the committee.”  National Anti-Hunger Coalition v. Executive Comm., 711 F.2d 
1071, 1074 n.2 (D.C. Cir. 1983) (citing S. Rep. No. 92-1098 (1972); H.R. Rep. 
No. 92-1017 (1972)).1

Under 18 U.S.C.A. § 219(a), it is a criminal offense for a “ public official” 
to act as an agent of a foreign principal required to register under the Foreign 
Agents Registration Act of 1938 or as a lobbyist required to register under the 
Lobbying Disclosure Act of 1995. Section 219(c) defines “ public official”  to 
include, as relevant here, ‘ ‘an officer or employee or person acting for or on behalf 
of the United States, or any department, agency, or branch of Government thereof,
. . . in any official function, under or by authority of any such department, 
agency, or branch of Government.”

In our 1991 memorandum, we concluded that representative members of federal 
advisory committees — defined in the memorandum as members who are “ chosen 
for committee membership only to present the views of a private interest” — per-

'T he  FACA “ confers no cognizable personal nght to an advisory committee appointment,”  however. National 
Anti-Hunger Coalition, 711 F 2d at 1074 n 2
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form their committee duties “ for”  the United States and thus are “ public offi­
cials”  within 18 U.S.C. § 219(c). See 15 Op. O.L.C. at 66. We further concluded 
the Emoluments Clause of the Constitution, U.S. Const, art. I, §9, cl. 8, independ­
ently prohibits agents of foreign governments from serving on federal advisory 
committees because committee members “ hold offices of profit or trust”  within 
the meaning of the Clause. See 15 Op. O.L.C. at 67-68.2

In later opinions, however, we receded from the position taken in the 1991 
memorandum and recognized that “ not every member of an advisory committee 
necessarily occupies an ‘Office of Profit or Trust’ under the [Emoluments] 
Clause.”  Letter from Walter Dellinger, Assistant Attorney General, Office of 
Legal Counsel, to Conrad K. Harper, Legal Adviser, Department of State (Mar.
1, 1994).3 We ultimately concluded that representative members of federal 
advisory committees do not hold offices of profit or trust because they “ owe 
their loyalty to outside interests and are not ‘servants] of the Government.” ’ 
Applicability o f  Emoluments Clause to “Representative” Members of Advisory 
Committees, 21 Op. O.L.C. 176, 177 (1997) ( “ Esserman Letter” ) (quoting Office 
of Government Ethics Informal Opinion 82 x 22, at 330 (1989 ed.) (quoting 
Memorandum of the President, “ Preventing Conflicts of Interest on the Part of 
Special Government Employees”  (May 2, 1963)).

For similar reasons, we now conclude that representative members of federal 
advisory committees are not “public officials”  covered by 18 U.S.C. §219. The 
definition of “ public official” in §219 is modeled on the definition of “ public 
official”  in the federal bribery statute, 18 U.S.C. §201 (1994), and is identical 
in relevant respects. See 130 Cong. Rec. 1295 (1984) (remarks of Sen. Denton); 
H.R. Rep. No. 99—797, at 22 (1986).4 In Dixson v. United States, 465 U.S. 482, 
496 (1984), the Supreme Court held that a person is a “ public official” under 
the bribery statute if “ the person occupies a position of public trust with official 
federal responsibilities.”  The Court explained that “ [t]o be a public official under 
§ 201(a), an individual must possess some degree of official responsibility for car­
rying out a federal program or policy.” Id. at 499.5

Representative members of advisory committees do not fit that definition. Such 
representatives “ are chosen to present the views of private organizations and 
interests.”  Esserman Letter, 21 Op. O.L.C. at 176. Under well established prece­

2 The Emoluments Clause provides that “ no Person holding any Office of Profit or Trust under [the United States], 
shall, without the Consent of the Congress, accept of any present. Emolument, Office or Title, of any kind whatever, 
from any King, Pnnce or foreign State ” U.S. Const art. I, §9, cl.8.

3 We specifically determined that members o f the State Department’s Advisory Committee on International Eco­
nomic Policy did not hold offices of profit or trust under the Emoluments Clause See The Advisory Committee 
on International Economic Policy, 20 Op. O L.C 123 (1996).

4 The term “ public official”  in the bribery statute includes “ an officer o r employee or person acting for or on 
behalf o f the United States, or any department, agency or branch of Government thereof,. . in any official function, 
under or by authority o f any such department, agency or branch of Government.”  18 U S.C. § 2 0 l(a )( l) (1994).

5 Applying that standard, the Court held that officers of a private, nonprofit corporation responsible for distributing 
federal community development block grants were public officials under the bnbery statute. See Dixson, 465 U.S 
at 497
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dents, “ ‘[o]ne who is requested to appear before a Government department or 
agency to present the views of a non-governmental organization or group which 
he represents, or for which he is in a position to speak, does not act as a servant 
of the Government.’ ” Id. (quoting Office of Government Ethics Informal Opinion 
82 x 22, at 330 (1989 ed.) (quoting Memorandum of the President, “ Preventing 
Conflicts of Interest on the Part of Special Government Employees” (May 2, 
1963)). Indeed, “ [t]o characterize an industry representative or the like as a Fed­
eral functionary is a contradiction in terms.”  Office of Government Ethics 
Informal Opinion 82 x 22, at 333-34.

The structure of 18 U.S.C. §219 confirms that representative members of 
advisory committees are not “ public officials”  within the statute. Although 
§ 219(a) makes it a criminal offense for a public official to act as an agent or 
lobbyist for a foreign government, § 219(b) provides that an agent of a foreign 
principal may serve “ as a special Government employee in any case in which 
the head of the employing agency certifies that such employment is required in 
the national interest.” As our 1991 memorandum recognizes, § 219(b) could not 
be used to exempt representative members of advisory committees from the 
prohibitions in § 219(a), because representatives are not considered federal 
employees, special or otherwise. See 15 Op. O.L.C. at 67; see also, e.g., Office 
of Government Ethics Informal Opinion 93 x 14, at 49 (June 24, 1993) (a rep­
resentative member of an advisory committee “ is not considered an employee 
or special Government employee for purposes of the conflict of interest statutes” ). 
It would be quite anomalous, however, if an agent or lobbyist for a foreign prin­
cipal could serve as a special Government employee but not as a representative, 
because special Government employees are generally subject to more restrictive 
standards than are non-employees. The natural conclusion is that there is no need 
for a statutory mechanism to exempt representatives from the prohibitions in 
§ 219(a) because those prohibitions simply do not apply.

We therefore conclude that representative members of federal advisory commit­
tees are not “ public officials”  subject to the prohibitions in 18 U.S.C. §219, 
and reject the contrary view expressed in the 1991 OLC memorandum.

DANIEL KOFFSKY 
Acting Deputy Assistant Attorney General 

Office o f  Legal Counsel
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