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This is in response to your letter of August 10, 1998, asking for our opinion 
whether 18 U.S.C. §208 (1994), absent a waiver, bars employees of the State 
Department from serving in their official capacities on the boards of American- 
sponsored schools overseas. We agree with your conclusion that such service is 
authorized by statute and does not violate § 208.

Section 208 forbids employees from taking official action in which they have 
a financial interest. The statute also imputes to an employee the financial interests 
of “ his spouse, minor child, general partner, organization in which he is serving 
as officer, director, trustee, general partner or employee, or any person or 
organization with whom he is negotiating or has any arrangement concerning 
prospective employment.”  18 U.S.C. § 208(a) (emphasis added). We have pre­
viously concluded that because employees who serve on outside boards in their 
official capacities necessarily take official actions affecting the organizations’ 
financial interests, this provision “ prevents] a government employee from serving 
on the board of directors of an outside organization in his or her official capacity, 
in the absence of: (1) statutory authority or a release of fiduciary obligations by 
the organization that might eliminate the conflict of interest, or (2) a waiver of 
the requirements of § 208(a), pursuant to 18 U.S.C. § 208(b).”  Service on the 
Board o f Directors o f Non-Federal Entities by Federal Bureau o f Investigation 
Personnel in Their Official Capacities, 20 Op. O.L.C. 379, 379 (1996). You have 
asked whether there is statutory authority for employees of the State Department 
to serve on the boards of overseas schools, so that § 208 would not raise a bar.

By statute, the Secretary of State may, “ in such manner as [she] deems appro­
priate and under such regulations as [she] may prescribe, establish, operate, and 
maintain primary schools, and school dormitories and related educational facilities 
for primary and secondary schools, outside the United States, make grants of funds 
for such purposes, or otherwise provide for such educational facilities.” 22 U.S.C. 
§2701 (1994). The Secretary has implemented this authority through regulation:

The principal officer [at U.S. Missions abroad] designates an officer 
to be responsible for coordinating the post’s interest in school 
activities. I f  possible, the officer should be a member o f the board
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o f the local school receiving assistance. When the administrative 
officer is personally responsible for administration of the grant, the 
administrative officer should not be a member of the school board.

2 FAM §613 (TL: GEN-241; 8-26-86) (emphasis added). See Kauffman v. Anglo- 
American School o f Sofia, 28 F.3d 1223, 1224 (D.C. Cir. 1994) (State Department 
employees serve on board of school).

In our view, the statute, as implemented in the regulation, authorizes official 
service on the boards of the schools. We recently observed that “ Congress has 
enacted a variety of arrangements contemplating, directly or indirectly, that federal 
employees will participate in outside organizations, including by serving on their 
boards, and it would frustrate these arrangements if such service were considered 
a disqualifying ‘director[shipJ’ under 18 U.S.C. §208.” Application o f J8 U.S.C. 
§ 208 to Service by Executive Branch Employees on Boards o f Standard-Setting 
Organizations, 22 Op. O.L.C. 210, 211 (1998) (citation omitted). Therefore, if 
“ Congress has specifically provided for participation in outside organizations and 
such participation, to carry out the statutory purposes, entails service on a board, 
statutory authorization may be inferred.” Id. Here, Congress has enabled the Sec­
retary to “ operate” schools or “ otherwise provide for such educational facilities” 
abroad “ in such manner as [she] deems appropriate and under such regulations 
as [she] may prescribe.” 22 U.S.C. §2701. Congress thus has vested a wide 
authority in the Secretary to direct employees of the State Department to take 
part in the management of overseas schools, and the Secretary has carried out 
this authority by issuing a regulation expressly permitting service on outside 
boards. Under these circumstances, it would “ frustrate [the] arrangements” 
enacted by Congress to read § 208 as a bar to service on these boards.

BETH NOLAN 
Deputy Assistant Attorney General 

Office o f Legal Counsel
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