
Application of 18 U.S.C. § 208 to Service by Executive Branch 
Employees on Boards of Standard-Setting Organizations

U nder 18 U S.C. § 208, a federal employee may serve as a mem ber o f  the board o f  a private voluntary 
standards organization to the extent necessary to perm it participation in his or her official capacity 
in the o rganization’s standard-setting activities.
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O f f ic e  o f  G o v e r n m e n t  E t h ic s

This responds to your request o f August 10, 1998 for our opinion whether, 
absent a waiver, 18 U.S.C. §208 (1994) would forbid employees of the executive 
branch from serving, in their official capacities, as members of the boards of pri­
vate voluntary standards organizations. We believe that, to the extent necessary 
to permit the federal employees to take part in the standard-setting activities, § 208 
does not bar such service.

Section 208 prohibits an officer or employee from taking part as a government 
official in any “ particular matter”  in which he or she has a financial interest. 
The statute imputes to the employee the financial interests of certain other persons 
and entities, including an “ organization in which he is serving as officer, director, 
trustee, general partner or employee.” 18 U.S.C. § 208(a). In an earlier opinion, 
we observed that when an employee is acting in his or her official capacity as 
a director or officer of an outside entity, the work for that entity necessarily entails 
official action affecting the entity’s financial interests. We therefore concluded 
that, under 18 U.S.C. §208, the “ broad prohibition against conflicts of interest 
within the federal government would prevent a government employee from serving 
on the board of directors of an outside organization in his or her official capacity, 
in the absence of: (1) statutory authority or a release of fiduciary obligations by 
the organization that might eliminate the conflict of interest, or (2) a waiver of 
the requirements of § 208(a), pursuant to 18 U.S.C. § 208(b).”  Service on the 
Board o f Directors o f Non-Federal Entities by Federal Bureau o f Investigation 
Personnel in Their Official Capacities, 20 Op. O.L.C. 379, 379 (1996) (“ FBI 
Opinion” ). In particular, if “Congress has authorized the service by statute, the 
official ‘serves . . . in an ex officio rather than personal capacity,’ owes a duty 
only to the United States, and does not violate section 208.” Service by Federal 
Officials on the Board o f Directors o f the Bank fo r  International Settlements, 21 
Op. O.L.C. 87 (1997) (citation omitted) (“ FRB Opinion” ).

Since the FBI Opinion, we have had a number of occasions to consider whether 
particular statutes confer authority for service on outside boards. We have found 
such authority in a range of circumstances. Sometimes the statutes expressly con­
templated official service on an outside board. See Memorandum for Files, from
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Daniel Koffsky, Special Counsel, Office of Legal Counsel, Re: Foundations and 
Commissions Under Fulbright Program (Oct. 24, 1997); Memorandum for Files, 
from Daniel Koffsky, Special Counsel, Office of Legal Counsel, Re: Service on 
Outside Board (Feb. 27, 1998) (United States-India Fund for Cultural, Edu­
cational, and Scientific Cooperation). In another instance, the statute was less 
explicit, but we found the authority because service on the outside entity was 
a means by which the United States negotiated with foreign governments and 
“ the breadth of the President’s power [in that area] counsels a broad reading of 
congressional authorization for particular means by which the power may be exer­
cised.”  FRB Opinion, 21 Op. O.L.C. at 89 (citation omitted). In one other 
instance, where the agency largely conducts its operations in secret and had to 
create the outside entity to preserve the secrecy of its work, we concluded that 
the outside organization was, for relevant purposes, a part of the federal govern­
ment, and thus no conflict existed.

As this experience in applying the principles of the FBI Opinion has made clear, 
Congress has enacted a variety of arrangements contemplating, directly or 
indirectly, that federal employees will participate in outside organizations, 
including by serving on their boards, and it would frustrate these arrangements 
if such service were considered a disqualifying “ director[ship]” under 18 U.S.C. 
§208. See Applicability o f 18 U.S.C. §208 to Proposed Appointment o f Govern­
ment Official to the Board o f  Connie Lee, 18 Op. O.L.C. 136, 138 (1994) (cat­
egories of service considered outside statute). We believe that there are cir­
cumstances in which statutory authority for service on an outside board can be 
found even though Congress has not expressly addressed that service. When Con­
gress has specifically provided for participation in outside organizations and such 
participation, to carry out the statutory purposes, entails service on a board, statu­
tory authorization may be inferred.

Here, Congress has provided that, in general, federal agencies and departments 
“ shall use technical standards that are developed or adopted by voluntary con­
sensus standards bodies” and, in carrying out this requirement, “ shall consult 
with voluntary, private sector, consensus standards bodies and shall, when such 
participation is in the public interest and is compatible with agency and depart­
mental missions, authorities, priorities, and budget resources, participate with such 
bodies in the development o f technical standards." National Technology Transfer 
and Advancement Act of 1995, Pub. L. No. 104—113, § 12(d)(1) & (2), 110 Stat. 
775, 783 (1996), 15 U.S.C. §272 note (1994) (emphasis added). As the legislative 
history explains, Congress desired and anticipated that federal agencies would 
“ work closely” with voluntary standard-setting organizations, that these organiza­
tions would “ include active government participation,”  and that agencies would 
“ work with these voluntary consensus standards bodies, whenever and wherever 
appropriate.”  H.R. Rep. No. 104—390, at 15, 25 (1995). When the board of an 
outside organization plays an integral role in the process of setting standards, it
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would therefore frustrate the statute to forbid federal employees from being on 
the board. They could not then take the “ active” role that Congress mandated. 
To carry out the statute, therefore, employees may serve on these outside boards 
without running afoul of 18 U.S.C. §208, if the boards are engaged in the 
standard-setting activities in which Congress directed federal agencies to partici­
pate.

To be sure, §208 allows for waivers when the employee’s “ interest is not so 
substantial as to be deemed likely to affect the integrity of the services which 
the Government may expect,” 18 U.S.C. § 208(b)(1), and thus a conclusion that 
§ 208 generally would bar employees from serving on standard-setting bodies in 
their official capacities would not necessarily have prevented the service in every 
instance. Nevertheless, reliance on the waiver procedure would not be consonant 
with the statutory scheme here. Congress itself has resolved the possible conflict 
between duties to the organization and duties to the United States, at least to 
the extent that the criminal prohibition may be at issue.

We would not reach the same conclusion, however, if the board of an organiza­
tion had only administrative responsibilities and was not directly involved in 
standard-setting. In that event, the congressional direction to “ participate . . .  in 
the development of technical standards”  would not apply. Consequently, in 
accordance with the FBI Opinion, § 208 would bar the service on the board, absent 
a waiver or an effective release from fiduciary duty.

Finally, you also ask us to confirm your view that an employee’s service in 
an official capacity as the chair o f a working committee or subcommittee of a 
standard-setting organization, to the extent the position imposes no fiduciary duty 
and creates no employer-employee relationship, would not implicate 18 U.S.C. 
§ 208. We agree that service in such a position would not itself trigger the statute. 
Indeed, we are far from certain that a position other than one specified in § 208— 
“ officer, director, trustee, general partner or employee” —could be the basis for 
imputing an organization’s financial interest to the employee, even if that other 
position created a fiduciary duty to the organization. In any event, the positions 
you describe would not give rise to an imputed disqualification.

BETH NOLAN 
Deputy Assistant Attorney General 

Office o f Legal Counsel

212


