
Compensation of Standing Trustees Under 
the Bankruptcy Reform Act

The compensation scheme made applicable to court-appointed chapter 13 standing trustees by the 
Bankruptcy Reform Act of 1978 is designed to encourage maximum economic efficiency in 
administering plans, and it would be contrary to congressional intent to permit a subsequent year’s 
surplus to be applied to a prior year’s deficit so  as to increase the trustee’s com pensation-far that 
prior year. However, a subsequent surplus may be applied to offset out-of-pocket losses suffered by 
the trustee in a prior year so as to permit the trustee to break even for that year.

February 26, 1982

MEMORANDUM OPINION FOR THE DIRECTOR, 
EXECUTIVE OFFICE FOR UNITED STATES TRUSTEES

Your predecessor requested the opinion of this Office on two questions relating 
to the accounts of those chapter 13 standing trustees who are under the admin­
istration of the United States Trustees. These are: (1) whether such standing 
trustees may, in a particular year, establish or add to a reserve fund to cover 
anticipated expenses of subsequent years; and, (2) whether such standing trust­
ees may carry operating deficits from one year forward to the next, to be repaid 
from subsequent surpluses. The answers to these questions are dependent upon 
the meaning of 28 U.S.C. § 586(e) (Supp. II 1978).

Section 586(e) provides:

(e)(1) The Attorney General, after consultation with a Unit­
ed States trustee that has appointed an individual under subsection
(b) of this section to serve as standing trustee in cases under 
chapter 13 of title I I ,  shall fix—

(A) a maximum annual compensation for such individ­
ual, not to exceed the lowest annual rate of basic pay in effect 
for grade GS-16 of the General Schedule prescribed under 
section 5332 of title 5; and

(B) a percentage fee, not to exceed ten percent, based 
on such maximum annual compensation and the actual, 
necessary expenses incurred by such individual as standing 
trustee.

(2) Such individual shall collect such percentage fee from all 
payments under plans in the cases under chapter 13 of title 11 for
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which such individual serves as standing trustee. Such individual 
shall pay to the United States trustee, and the United States trustee 
shall pay to the Treasury—

(A) any amount by which the actual compensation of 
such individual exceeds five percent upon all payments 
under plans in cases under chapter 13 of title 11 for which 
such individual serves as standing trustee; and

(B) any amount by which the percentage for all such 
cases exceeds—

(i) such individual actual compensation for such 
cases, as adjusted under subparagraph (A) of this para­
graph; plus

(ii) the actual, necessary expenses incurred by such 
individual as standing trustee in such cases.

Section 586(e) was added to Title 28 by the Bankruptcy Reform Act of 1978, 
Pub. L. No. 95-598 92 Stat. 2663. A companion section of that Act added 11 
U.S.C. § 1302(e) which, with the exception noted below, contains identical 
provisions applicable to the compensation and reimbursement for fees and 
expenses of court-appointed standing trustees under chapter 13.

It is clear that the plain language of 28 U.S.C. § 586(e) does not deal expressly 
with the issues raised by your predecessor’s questions and we have found no 
relevant cases interpreting that section or 11 U.S.C. § 1302(e). Nor does the 
legislative history of those sections, in terms, fully resolve the questions posed. 
In the main, the legislative history simply emphasizes what is apparent from the 
face of the sections: that Congress intended to establish a system for chapter 13 
cases in which a set percentage fee would be collected by standing trustees from 
all payments made under all plans administered by them to cover their compensa­
tion and expenses; that their compensation would be limited, both in absolute 
terms and as a percentage of payments made under plans; and that any excess of 
fees collected over otherwise allowed compensation and expenses would be paid 
to the Treasury. See H.R. Rep. No. 595, 95th Cong., 1st Sess. 105-07, 440 
(1977).' However, the House Report does contain one illuminating statement of 
intent, viz: “ The fee system is designed to encourage the standing trustees to 
keep costs low at the risk of reduced compensation.” Id. at 107.

While the limitations, both absolute and percentage, placed by § 586(e) on the 
compensation of standing trustees were not innovations of the Bankruptcy 
Reform Act,2 the concept that this compensation and their expenses should be 
defrayed from a set percentage fee was. Under the applicable section of Title 11

1 Section 586(e) and 11 U S C . § 1302(e) w ere derived from the H ouse version of the Bankruptcy Reform Act o f 
1978. T he Senate report is therefore unillum inating

2 See 11 U S .C . § 1059(3) (1976) (providing, in addition to reim bursem ent for actual and necessary costs and 
expenses, fo r the paym ent o f  com missions to  chapter XIII trustee o f  “ not more than 5 per centum  to be com puted 
upon and payable out o f the paym ents actually made by o r for a debtor under the plan.” ) and H R. Doc. No. 184, 
88th C o n g ., 1st S ess., Report o f the Proceedings of the Judicial Conference of the United States, Sept 1 7 -18 ,1963  
at 87 (approving the recom m endation that the annual com pensation o f trustees in chapter XTT1 cases not exceed the 
m axim um  com pensation o f  a full-time referee).

168



prior to the 1978 Act, the commissions paid chapter XIII trustees, including 
standing trustees, and their actual and necessary costs and expenses were distinct 
priority payment items, payable from monies paid in by or for the debtor. See 11 
U.S.C. § 1059(2) and (3) (1976); see also Bankruptcy Rule 13-209. Similarly, 
under the Bankruptcy Reform Act, compensation and reimbursement for actual, 
necessary expenses for chapter 13 trustees, other than standing trustees, remain 
payable, as distinct items, from monies otherwise available for payment to 
creditors under the plan, i.e ., from all monies paid in by or for the debtor. See 11 
U.S.C. §§ 330(a), 503(b)(2), 507(a)(1) and 1326(a)(1) (Supp. II 1978). In light 
of the statement of intent in the House Report and the difference in treatment 
between chapter 13 standing trustees under the Bankruptcy Reform Act and other 
chapter 13 trustees under that Act as well as chapter XIII trustees under the 
predecessor act, it would seem that Congress clearly intended that, ultimately, the 
amount of a standing trustee’s compensation, payable as it is only from the same 
finite source available to defray expenses, would depend, at least in part, on his 
economic efficiency. That is, that it would depend on his ability to hold his 
expenses to a minimum.

This intended result suggests a partial answer to one of the questions which 
you have asked. It would be contrary to congressional intent to permit a 
subsequent surplus3 to be applied to prior year’s deficit in a manner that would 
effectively increase a standing trustee’s compensation for that prior year.4 This 
means that a subsequent surplus may not be applied to raise a standing trustee’s 
net income from a prior year’s percentage fees above the level of zero. In other 
words, a subsequent surplus may not be applied to “ reinstate” any part of the 
compensation to which a standing trustee was entitled for the prior year under 28 
U.S.C. § 586(e) but did not receive because his actual, necessary expenses 
incurred (and paid either from the percentage fee or out of pocket) effectively 
reduced his actual compensation from the percentage fee below the permissible 
level. A question remains, however, whether under 28 U.S.C. § 586(e) a 
subsequent surplus may be applied to offset out-of-pocket losses suffered when 
actual, necessary expenses in a prior year have exceeded the total dollar amount 
collected in percentage fees; that is, whether a subsequent surplus may be used to 
offset negative compensation to raise it to the break-even point.

Two arguments can be advanced why such application of a subsequent surplus 
may be impermissible under 28 U.S.C. § 586(e). The first is that such a setoff 
would be contrary, in a general way, to the principle of economic efficiency stated 
above. The second is that it may be in derogation of the requirement of the statute 
that surpluses be paid over to the Treasury.

The argument concerning economic efficiency is easily met. Whereas the 
legislative history of § 586(e) clearly indicates a congressional intent that the 
annual compensation of a standing trustee be dependent, in part, upon his ability

3 By surplus we mean the excess o f the percentage fee set under 28 U .S  C § 528(e)(1)(B) and collected under 
§ 528(e)(2) in a given year over the m axim um  perm issible com pensation of the standing trustee for that year and his 
actual, necessary expenses incurred during that year

4 U nder § 586(e)(1)(A ) & (B), com pensation for standing trustees must be com puted on an annual basis
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to keep expenses low during the year, there is no evidence that Congress either 
contemplated or intended that a standing trustee be required to pay actual and 
necessary expenses out of his own pocket, from monies not attributable to fees 
collected in chapter 13 cases. It simply does not follow that because Congress 
believed that a more efficient standing trustee should receive greater annual 
compensation than a less efficient one, it also intended that all standing trustees 
be held to a standard of efficiency which would require them to accept negative 
compensation (incurred by their payment of expenses defined as both “ actual" 
and “ necessary” ) if that result may be avoided without a clear violation of an 
essential element of § 586(e). In short, we find no evidence on which to base the 
conclusion that some abstract “ spirit” of § 586(e) precludes the application of a 
subsequent surplus to offset prior negative compensation.

The second argument raises issues not of spirit but of text—whether such setoff 
would violate an essential element of § 586(e). Section 586(e)(2) requires that a 
surplus— that portion of the percentage fee which exceeds the total of a standing 
trustee’s maximum annual compensation (taking into account both the absolute 
and percentage caps) and his actual, necessary expenses—be paid by the stand­
ing trustee to the United States Trustee for payment over to the Treasury. This 
provision is intended to apply in those situations in which “ the standing trustee 
served in more cases with greater payments to creditors than anticipated at the 
beginning of the year when the budget was prepared and the fee fixed.” House 
Report at 106. The intended effect is to make available to the Treasury, to 
partially defray the costs of the United States Trustee system, monies which, if 
retained by the standing trustees, would exceed their actual and necessary 
expenses and the compensation to which they are limited. Id. at 107. The 
provision ensures that standing trustees will not be unjustly enriched while 
participating in a system which is partially subsidized by the United States. 
Unlike its corresponding provision related to disposition of surpluses by standing 
trustees not under the administration of United States Trustees, it does not 
specifically require that excess fees be paid to the Treasury annually or on any 
other fixed schedule. Compare 11 U.S.C. § 1302(e)(2).5

We see nothing in the language of § 586(e)(2) or in the congressional intent 
behind it which requires that provision to be read as mandating that a surplus of a 
standing trustee in a particular calendar (or fiscal) year be turned over imme­
diately and in full to the United States Trustee for payment to the Treasury without 
consideration of his prior out-of-pocket losses. We do not believe that application 
of a current surplus to pay for prior, unrecovered actual and necessary expenses 
would violate the plain language of § 586(e)(2), would cause the over­
compensation of standing trustees which Congress intended to prevent, or would 
deprive the United States of monies which Congress intended it to have— i.e., 
monies which would otherwise be a windfall to the standing trustees.

5 The legislative history  gives no  clue as to  w hy 11 U .S .C . § 1302(e)(2) provides that excess fees collected by 
court-adm inistered  standing trustees be paid to  the  Treasury annually  while § 586(e)(2) is silent on the schedule for 
paym ent
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We have little to add in answer to the question whether, in a particular year, a 
standing trustee may establish or add to a reserve fund to cover anticipated 
expenses of subsequent years. We think that our conclusion that § 586(e)(2) does 
not require, as an absolute rule, that the full amount of a given year’s surplus be 
turned over for payment into the Treasury in that same year, without regard to 
what has gone before, applies equally to what can reasonably be expected to 
occur in the future. So long as the establishment of a reserve fund is a reasonable 
business practice for a standing trustee and that fund is used to pay actual and 
necessary expenses (as opposed to supplementing compensation) of the trustee, 
we see nothing in § 586(e) to prohibit it.

L a r r y  L . S im m s  
Deputy Assistant Attorney General 

Office c f Legal Counsel
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