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The President has authority to appoint a member of the Board of the Legal Services Corporation who 
has been confirmed after his or her statutory term of office has expired, where the holdover provi-
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MEMORANDUM OPINION FOR THE COUNSEL TO THE PRESIDENT 

On July 28, 2005, the Senate confirmed the President’s nominations of Thomas 
A. Fuentes and Bernice Phillips as members of the Legal Services Corporation’s 
Board of Directors, for terms expiring July 13, 2005. 151 Cong. Rec. 19,014 (July 
28, 2005). You have asked whether the President may now make these appoint-
ments and, if so, how long the appointees may serve. We believe that the President 
may make the appointments and that each appointee would serve at the pleasure of 
the President in a holdover capacity until his or her successor is appointed and 
qualifies. 

The Legal Services Corporation (“LSC”), which “provid[es] financial support 
for legal assistance in noncriminal proceedings or matters to persons financially 
unable to afford legal assistance,” 42 U.S.C. § 2996b(a) (2000), has a board of 
directors “consisting of eleven voting members appointed by the President, by and 
with the advice and consent of the Senate . . . .” Id. § 2996c(a). The directors serve 
staggered terms of three years, with the terms of five directors expiring one year 
before the terms of the other six. Id. § 2996c(b). To preserve this staggering, “[t]he 
term of each member . . . shall be computed from the date of termination of the 
preceding term.” Id. § 2996c(b). At the same time, to ensure the continuity of the 
LSC, the statute allows members in some cases to “hold over” after their terms 
expire and new terms begin: “Each member of the Board shall continue to serve 
[beyond the expiration of his or her term] until the successor to such member has 
been appointed and qualified.” Id. 

On January 24, 2005, the President nominated Mr. Fuentes and Ms. Phillips for 
vacancies on the Board and specified in the nominations that the nominees would 
serve terms expiring July 13, 2005. 151 Cong. Rec. 592 (Jan. 24, 2005). The 
nominations were for these foreshortened periods because the term for each 
nomination, in accordance with the statute, was “computed from the date of 
termination of the preceding term” and because the term of each nominee’s 
predecessor had expired three years before that date. Id. 

If the nominees had been confirmed and appointed before July 13, no matter 
how close to that date, there would be no doubt that they could “continue to serve” 
beyond that date. Thus, there would be no gap in the filling of the positions. The 
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question is whether the statute nevertheless bars a holdover from filling a gap 
simply because he was confirmed after July 13. We do not think that it does. 

Although we have found no precedent for appointments to terms that have 
expired, we believe that the appointments of Mr. Fuentes and Ms. Phillips would 
be consistent with the statute. The statute provides for “members” of the Board to 
be “appointed by the President, by and with the advice and consent of the Senate.” 
42 U.S.C. § 2996c(a). Here, that would be done. The Senate has given its advice 
and consent to an appointment by the President. There is no doubt about which of 
the positions on the Board each of the prospective appointees would take. Even 
though the particular terms to which they were nominated have expired, the 
positions on the Board that they would occupy of course continue to exist. They 
therefore would be made “members” of the Board. Furthermore, because of the 
statutory provision under which “[e]ach member of the Board shall continue to 
serve until the successor to such member has been appointed and qualified,” id. 
§ 2996c(b), they may carry out their duties as members notwithstanding the 
expiration of the terms for which their appointments would be made. A member 
appointed to an expired term would serve pursuant to that provision, pending 
replacement by a successor. 

It would, moreover, make little practical sense to conclude that the President 
lacks authority to make the appointments. The President in his nomination and the 
Senate in its confirmation have passed upon each prospective appointee’s fitness 
for office, and the President is now about to make the final decision to effect the 
appointment. Marbury v. Madison, 5 U.S. (1 Cranch) 137, 157 (1803). A conclu-
sion that the President may not make the appointment would mean that the 
Senate’s solemn act of advice and consent was a nullity, that the considerable 
effort of bringing the prospective appointment to this point was wasted, and that 
the Board would be denied the services that the President and Senate believe it 
should have. 

Arguably, the “holdover” provision does not fit the present facts; it allows 
members to “continue to serve,” and it might be argued that appointees who 
become members after the expiration of their terms do not “continue” to serve as 
holdovers because they did not serve earlier. However, an appointment under 
section 2996c(a) makes the appointee a “member” of the Board, and section 
2996c(b) simply provides that, from that moment, the member may serve in a 
constant manner, without interruption, notwithstanding the expiration of his or her 
term, whenever that may occur. This reading is consistent with the sense of the 
verb “continue” as meaning “to be steadfast or constant in a course or activity: 
keep up or maintain esp. without interruption a particular condition, course, or 
series of actions.” Webster’s Third New International Dictionary 493 (1986). 
Furthermore, to the extent that the word “continue” is ambiguous, we construe it 
so as to promote a complete, fully functioning Board. The clear purpose of the 
holdover provision here, “like the holdover clauses that appear in the statutes of 
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many independent agencies, is to ensure continuity and avoid the leadership 
vacancies that otherwise would exist until successor officials could be appointed,” 
and “to prevent gaps in agency leadership” and “ensure agency continuity,” Swan 
v. Clinton, 100 F.3d 973, 985 (D.C. Cir. 1996) (citations omitted) (interpreting a 
provision that precluded reappointment and thus could raise an issue about 
continuity, but relying on authorities about various holdover clauses to reach the 
general conclusion about their purpose); and this gap-filling purpose supports the 
conclusion that the appointees here can serve as holdovers.1  

The appointees’ status, to be sure, would be unusual. A position held by a 
holdover official at the LSC is vacant for the purposes of the Recess Appointments 
Clause. Effect of Statutory Holdover Provisions, 2 Op. O.L.C. 398 (1978); 
Memorandum for C. Boyden Gray, Counsel to the President, from William P. 
Barr, Assistant Attorney General, Office of Legal Counsel, Re: Recess Appoint-
ments to the Board of Directors of the Legal Services Corporation (Nov. 28, 
1989); McCalpin v. Dana, No. 82-542 (D.D.C. Oct. 5, 1982) (the President could 
displace holdover directors by making recess appointment), appeal dismissed as 
moot, McCalpin v. Durant, 766 F.2d 535 (D.C. Cir. 1985); but see Wilkinson v. 
Legal Servs. Corp., 865 F. Supp. 891 (D.D.C. 1994) (when an LSC director is 
serving under a holdover provision, the director’s office is not vacant and thus 
cannot be filled through a recess appointment), rev’d on other grounds, Wilkinson 
v. Legal Servs. Corp., 80 F.3d 535 (D.C. Cir. 1996). Thus, the appointments here 
would not “fill” the positions for those purposes. But this consequence does not 
present a good reason for concluding that the appointment cannot be made at all. 
These appointees would be removable at will by the President and would not have 
the tenure protection that other appointees may enjoy, see, e.g., Swan, 100 F.3d at 
984 (even assuming that appointees would have tenure protection during their 
terms, they are removable without cause while they are holding over), but they 
would be able fully to discharge the duties of their offices until they are replaced 
by successors.2 

1 A similar gap-filling purpose has informed the interpretation of the Recess Appointments Clause, 
U.S. Const. art. II, § 2, cl. 3, where the phrase “Vacancies that may happen during the Recess of the 
Senate” has been construed to reach vacancies that first occur before a recess but still exist when the 
recess begins. In accordance with this construction, the court in Evans v. Stephens, 387 F.3d 1220, 
1226–27 (11th Cir. 2004) (en banc), explained that “interpreting the phrase to prohibit the President 
from filling a vacancy that comes into being on the last day of a Session but to empower the President 
to fill a vacancy that arises immediately thereafter (on the first day of a recess) contradicts what we 
understand to be the purpose of the Recess Appointments Clause: to keep important offices filled and 
the government functioning.” 

2 Although the President’s power to displace a holdover director through a recess appointment is 
sanctioned by the longstanding view of the Executive Branch and by some practice, the exercise of a 
power simply to remove a holdover director at the LSC would be, as far as we are aware, unprecedent-
ed. We nevertheless believe that the President has the power to remove a holdover director at will. 

By statute, a director “may be removed by a vote of seven members for malfeasance in office or for 
persistent neglect of or inability to discharge duties, or for offenses involving moral turpitude, and for 
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Finally, we do not believe that Mr. Fuentes and Ms. Phillips could be consid-
ered to be appointed to three-year terms beginning July 13, 2005. Presidents 
sometimes make two nominations of a person at the same time—one nomination 
for the unexpired portion of a term and another for the succeeding full term. See 
Memorandum for John D. Calhoun, Assistant Deputy Attorney General, from 
Robert Kramer, Assistant Attorney General, Office of Legal Counsel, Re: 
Prospective Appointments by the President (Apr. 7, 1960). Here, however, the 
President nominated Mr. Fuentes and Ms. Phillips only for the unexpired portions 
of the terms ending July 13, 2005. The practice of making simultaneous nomina-
tions for successive terms, along with the absence of such nominations here, 
negates any argument that the Senate’s confirmations for terms ending July 13, 
2005, should be regarded as confirmations for terms ending in 2008, and that the 
later appointments would also be for such terms. Cf. Case of Chief Constructor 
Easby, 16 Op. Att’y Gen. 656, 657 (1880) (“The law of the term of the office, of 

no other cause.” 42 U.S.C. § 2996c(e). The statute is silent on removal by the President. We would not 
construe this legislative silence as precluding the President from removing a holdover director, because 
such a construction would raise serious constitutional concerns. See The President’s Authority to 
Remove the Chairman of the Consumer Product Safety Commission, 25 Op. O.L.C. 171, 172 (2001) 
(“CPSC Memorandum”). Therefore, in our view, “unless Congress signals a clear intention otherwise, 
a statute should be read to preserve the President’s removal power, so as to avoid any constitutional 
problems.” Id. at 173 (citations omitted). There may still be a question whether the President’s removal 
authority should be limited by an implied “for cause” restriction. Whatever arguments for such a 
restriction might be offered as to removal of a director during his term, we believe that removal of a 
holdover director would not require cause. A “for cause” restriction on removal during a holdover 
period cannot be justified as necessary for the LSC’s independence. As the District of Columbia Circuit 
held in rejecting the argument that holdover officials at the National Credit Union Administration were 
removable only for cause, 

[h]oldover members can be replaced, whether they have removal protection or not, by 
the President nominating and the Senate confirming their successors. As a result, a 
removal restriction will not protect holdover members from the aftermath of a Presi-
dentially unpopular decision, and holdover members know that even if they cannot be 
removed directly, an unpopular decision may lead the President to nominate a succes-
sor immediately or encourage the Senate to speed up confirmation hearings. . . . [A]ll 
that removal protection achieves is to make holdover members more dependent on 
Senate inaction than on the President. 

Swan, 100 F.3d at 984. A concurring opinion was, if anything, more emphatic: 
[A]fter the term expires, the reason for the assumption [that tenure protection could 
ever be inferred] expires as well. Unless, then, Congress indicates in the legislation it-
self that it intends some measure of job protection during the holdover period, which 
in this sort of situation—where Congress did not explicitly provide a good cause limi-
tation on removal during the actual term—is virtually inconceivable, there is no reason 
at all to infer a congressional purpose to limit the President’s removal power during 
the holdover period. 

Id. at 990 (Silberman, J., concurring). Thus, in addition to the reasons that counsel against inferring 
tenure protection even during an official’s term, see CPSC Memorandum, 25 Op. O.L.C. at 172–74, 
there are compelling reasons that the statutory silence about the President’s removal authority should 
not be interpreted to impose a removal restriction during a holdover period. 
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course, controls special language in the nomination and confirmation.”); 
Quackenbush v. United States, 177 U.S. 20, 27 (1900) (“the terms of the commis-
sion cannot change the effect of the appointment as defined by the statute”). 
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