
 U.S. Department of Justice 
 
 National Security Division 
 
 
Counterintelligence and Export Control Section Washington, DC  20530 
 
 
 
        May 18, 2020 
 
By E-mail 
[addressee deleted] 
 
 Re: Request for an Advisory Opinion Pursuant to 28 C.F.R. § 5.2  
 
Dear [name deleted]: 
 

This is in reference to your e-mail messages of April 22, 2020 and May 1, 2020, in which 
you request an advisory opinion, pursuant to 28 C.F.R. § 5.2, regarding your possible obligation 
to register pursuant to the Foreign Agents Registration Act of 1938, as amended, 22 U.S.C. § 611 
et seq. (“FARA” or the “Act”).  Based on our review of your request, we have determined that 
you do not have an obligation to register under FARA.   

 
According to the April 22, 2020 e-mail, you made a humanitarian aid request to the 

[foreign embassy], asking whether it had personal protective equipment (“PPE”) that it could 
donate to [US hospital] because of the shortage of PPE at the hospital as it responds to the 
COVID-19 pandemic. On April 21, 2020, the [foreign Ambassador]’s staff responded that it 
approved the request and would forward it to [foreign country].  You also informed us that your 
contact at the [foreign embassy] told you that he would send a letter to you confirming your 
request and your conversation with him concerning this request.  You further informed us that 
the U.S. Department of State’s [foreign country] desk officer was copied on your humanitarian 
request to the [foreign country]. In a later communication to the FARA Unit, you indicated that 
you would not be involved in any media or public relations on behalf of the [foreign country] as 
it concerns this humanitarian donation.  

 
Generally speaking, save certain exemptions, a party is an “agent of a foreign principal” 

that must register under FARA if it acts “in any . . . capacity at the order, request, or under the 
direction or control, of a foreign principal or of a person any of whose activities are directly or 
indirectly supervised, directed, controlled, financed, or subsidized in whole or in major part by a 
foreign principal and who directly or through any other person,” and within the United States: 
 

(i) engages in political activities for or in the interests of such foreign principal; 
 
(ii) acts as public relations counsel, publicity agent, information-service employee or 
political consultant for or in the interests of such foreign principal; 
 
(iii) solicits, collects, disburses, or dispenses contributions, loans, money, or other things 
of value for or in the interest of such foreign principal; or 
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(iv) represents the interests of such foreign principal before any agency or official of the 
Government of the United States. 
 

See 22 U.S.C. § 611(c)(1).  
 

Although the [foreign country] and its Embassy are a “foreign principal” as defined by 
the Act, 22 U.S.C. § 611(b)(1), we have determined that you are not considered an “agent of a 
foreign principal” as set forth in FARA.  Our determination is based on the fact that according to 
your communications with our office, you are not acting at the order, request, direction, or 
control of the Government of the [foreign country] in engaging in the above-described activities. 
See 22 U.S.C. § 611(c)(1).   

 
Please note that our opinion is based solely upon the facts set forth in your 

communications to our office, and must be revisited in the event that any of the facts change. In 
particular, you may need to register under FARA if you undertake activities on behalf of the 
Government of the [foreign country] with an intent to influence, in any way, a U.S. Government 
official or agency or a segment of the public within the United States concerning the domestic or 
foreign policy of the United States or the political or public interest, policies, or relations of any 
foreign government.1  If any of the facts change, you should contact the FARA Unit immediately 
in order that we may reexamine whether they have an obligation to register. 

 
 If you have any questions regarding this matter, please contact [name deleted] by 

telephone at (202) 233-0776.   
        

Sincerely, 
 
       /s/ Brandon Van Grack 
 

Brandon L. Van Grack 
       Chief, FARA Unit    

                                                 
1  The Act defines “political activity” as “any activity that the person engaging in believes will, or that the 
person intends to, in any way influence any agency or official of the Government of the United States or any section 
of the public within the United States with reference to formulating, adopting, or changing the domestic or foreign 
policies of the United States or with reference to the political or public interests, policies, or relations of a 
government of a foreign country.”  22 U.S.C. § 611(o).  


