
   
 

   
 

 U.S. Department of Justice 
 
 National Security Division 
 
 
Counterintelligence and Export Control Section Washington, DC  20530 
 
        

September 30, 2024 
 
Via E-mail 
 
[Requestor’s Name and Contact Information] 
 
  Re: Request for an Advisory Opinion Pursuant to 28 C.F.R. § 5.2  
 
Dear [Requestor]: 
 
We write in response to your July 24, 2024, letter (“the July Letter”), which you supplemented by 
e-mail on August 28, 2024 (“the August E-mail”), requesting an advisory opinion pursuant to 28 
C.F.R. § 5.2(a) on whether you must register under the Foreign Agents Registration Act (“FARA”) 
of 1938, as amended, 22 U.S.C. § 611 et seq., for certain activities you may perform on behalf of 
[Foreign Entity]. Based on the representations in your letter and e-mail, and for the reasons 
discussed below, we have determined that you would be obligated to register for your proposed 
activities.     

I. Factual Background 
 
The July Letter indicates that [U.S. Firm] is a “public relations firm” based in [U.S. Location].1 It 
further indicates that you serve as one of [U.S. Firm’s] managing partners and perform work for 
[Foreign Entity].2  
 
According to its website, [Foreign Entity] is an association based in [Foreign Country] that 
“[r]epresent[s] [Foreign Country’s] [Redacted][.]”3 The [Foreign Entity] website and July Letter 
explain that [Foreign Entity’s] mission is [Redacted] through [Redacted] that include [Redacted] 
and [Redacted].4 They further explain that [Foreign Entity’s] members consist of various private-
sector businesses and associations and that [Foreign Entity] is led by a board of directors 
“comprised exclusively of leaders from [member] businesses.”5 According to the July Letter and 

 
1 July Letter at 1. 
 
2 Id. The July Letter also explains that your work for [Foreign Entity] “focuses on analysis of international media 
coverage, limited engagement . . . with international media outlets, most of which are media that specifically cover[] 
sectors within [Redacted], and content creation for developments in [Foreign Country][.]” Id. 
 
3 [Website Citation]. 
 
4 Id.; July Letter at 1. 
 
5 [Website Citations]; July Letter at 1. The July Letter additionally notes that [U.S. Firm] “has been an associate 
member of [Foreign Entity]” for the past two years. Id. 
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August E-mail, [Foreign Entity] is funded by membership fees and grants from [Foreign 
Government’s Agencies].6 The August E-mail adds that [Foreign Government] does not own or 
control [Foreign Entity].7  
 
The July Letter indicates that in [Year], [Foreign Government] opened an international office in 
Washington, D.C. “to promote [Foreign Government’s] [Redacted] sector and attract 
investment.”8 According to [Foreign Government], [Redacted].9 The July Letter explains that 
representatives of [Foreign Government] who work in its international offices “manage relevant 
media relations in their respective jurisdictions” and that there is currently no [Foreign 
Government] representative in the D.C. office.10 
 
According to the July Letter, [Foreign Entity] has asked you to “provide media relations support 
to [Foreign Government Official] for any visits he makes to the U.S. while the position of [Foreign 
Government Representative] in D.C. is unfilled.”11 The focus of your work “would be limited to 
media engagements . . . [that] promot[e] [Foreign Country] [Redacted] industry[.]”12 Specifically, 
your work would involve “contacting U.S. journalists who cover [Redacted], arranging interviews 
for [Foreign Government Official] and/or responding to inquiries about [Foreign Government 
Official’s] visits.”13 The August E-mail explains that you would have to “liaise directly with 
representatives of [Foreign Government] on priorities and logistics[,]” such as what issues 
[Foreign Government Official] would want to discuss with reporters and where and when he would 
be available for interviews, and “brief him directly prior to any media engagements” about what 
issues the reporters have covered and would likely raise with him.14 In addition, the August E-mail 
indicates that you expect to provide to the media only “information necessary to set [up] 
interviews[,]” such as who [Foreign Government Official] is, what his responsibilities are, what 
issues he would discuss, and interview logistics, and that you would “connect” reporters with staff 

 
6 July Letter at 1; Aug. E-mail (response no. 1). 
  
7 Aug. E-mail (response no. 1). 
 
8 July Letter at 1-2. You mention in the July Letter that “[you] believe that the [international] offices also play a more 
direct advocacy role[.]” Id. at 2. 
 
9 [Website Citation]. 
 
10 July Letter at 2. The July Letter comments that “[Foreign Country’s] representative in the D.C. office left [the] 
position” in early 2024. Id.  
 
11 Id.; [Website Citation].  
  
12 July Letter at 2.  
 
13 July Letter at 2. 
 
14 Aug. E-mail (response no. 2). 
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at [Foreign Government Agency] if they “are interested in more information about the specific 
issues that [Foreign Government Official] discusses[.]”15  
 
The August E-mail represents that your work “would be directed and controlled by . . . [Foreign 
Entity].”16 Further, the July Letter explains that [Foreign Entity] told you that [Foreign 
Government] is unwilling to fund your work and that you would earn fees from [Foreign Entity] 
“exclusively from the membership fee funding stream.”17  
 
The July Letter also states that your work “would not include engagements involving any advocacy 
directed at the U.S. Government or policies of the U.S.” and “would also not involve [you] 
speaking to reporters on behalf of [Foreign Government Official] on-the-record (meaning with the 
intention that [your] words be published or broadcast).”18 
 
You have asked us for an advisory opinion on whether the “media work” that [Foreign Entity] has 
asked you to perform “would qualify for the commercial exemption to the registration requirement 
(§ 613(d))” because (1) “it is funded and directed by a private sector business organization,” (2) 
“it would be focused on business promotion and development rather [than] U.S. policy or politics, 
and” (3) “it would be limited to reporters who cover relevant business issues.”19 
 
II. FARA Analysis 
 
FARA’s purpose is to require public disclosure by persons engaging in certain activities for or on 
behalf foreign principals so that the U.S. government and the people of the United States may 
evaluate those activities considering such persons’ function as foreign agents.20  
 
FARA defines a “foreign principal” as, among other things, “a government of a foreign country”21 
and “a partnership, association, corporation, organization, or other combination of persons 
organized under the laws of or having its principal place of business in a foreign country.”22 
Because the [Foreign Government Official] is part of [Foreign Government] and [Foreign Entity] 

 
15 Id. (response no. 3).  
 
16 Aug. E-mail (response no. 2).  
 
17 July Letter at 1. 
 
18 Id. at 2.  
 
19 Id.  
 
20 See Meese v. Keene, 481 U.S. 465, 469 (1987) (discussing FARA’s legislative history); About, Foreign Agents 
Registration Act, U.S. DEPARTMENT OF JUSTICE, https://www.justice.gov/nsd-fara (last visited Sept. 30, 2024). 
 
21 22 U.S.C. § 611(b)(1). 
 
22 22 U.S.C. § 611(b)(3). 
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is an association whose principal place of business is in [Foreign Country], they are “foreign 
principals” within the meaning of FARA. 
 
The term “agent of a foreign principal” under FARA, in relevant part, means: 
 

(1) [A]ny person who acts as an agent, representative, employee, or servant, or 
who acts in any other capacity at the order, request, or under the direction 
or control, of a foreign principal or of a person any of whose activities are 
directly or indirectly supervised, directed, controlled, financed, or 
subsidized in whole or in major part by a foreign principal and who directly 
or through any other person – 

 
(i) engages within the United States in political activities for or 

in the interests of such foreign principal; [or] 
 

(ii) acts within the United States as a . . . publicity agent [or an] 
information-service employee . . . for or in the interests of 
such foreign principal[.][23] 

 
FARA’s implementing regulations explain that the meaning of “control” as used in FARA includes 
“the possession or the exercise of the power, directly or indirectly, to determine the . . . activities 
of a person[.]”24   
 
In addition, FARA defines the term “political activities” to include  
 

any activity that the person engaging in believes will, or that the person intends to, 
in any way influence any agency or official of the Government of the United States 
or any section of the public within the United States with reference to formulating, 
adopting, or changing the domestic or foreign policies of the United States or with 
reference to the political or public interests, policies, or relations of a government 
of a foreign country or a foreign political party[.]25  
 

FARA also defines the term “publicity agent” as  
 

any person who engages directly or indirectly in the publication or dissemination 
of oral, visual, graphic, written, or pictorial information or matter of any kind, 
including publication by means of advertising, books, periodicals, newspapers, 
lectures, broadcasts, motion pictures, or otherwise[.]26 

 
23 22 U.S.C. § 611(c)(1)(i)-(ii). 
 
24 28 C.F.R. § 5.100(b). 
 
25 22 U.S.C. § 611(o). 
 
26 22 U.S.C. § 611(h). 
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Finally, FARA defines the term “information-service employee” as  
 

any person who is engaged in furnishing, disseminating, or publishing accounts, 
descriptions, information, or data with respect to the political, industrial, 
employment, economic, social, cultural, or other benefits, advantages, facts, or 
conditions of any country other than the United States or of any government of a 
foreign country or of a foreign political party or of a partnership, association, 
corporation, organization, or other combination of individuals organized under the 
laws of, or having its principal place of business in, a foreign country[.][27] 

 
FARA’s “agency” determination, therefore, is a two-part inquiry that considers both the 
relationship between the agent and the foreign principal and the activities the agent performs in 
the principal’s interests.   
  
Here, you have an agency relationship with [Foreign Entity] and [Foreign Government] under 
FARA. As you acknowledge, you would provide “media relations support to [Foreign Government 
Official]” at the request and under the direction and control of [Foreign Entity].28 Moreover, 
although you indicate that such activities would be funded by membership fees rather than 
[Foreign Government],29 you would perform activities normally undertaken by [Foreign 
Government’s] D.C. office representative and in coordination with [Foreign Government] 
representatives and [Foreign Government Official]. Therefore, you would also be acting under the 
direction and control of [Foreign Government]. 
 
In addition, you would be engaging in registrable activities under FARA. As described above, you 
propose to interact with U.S. media to, among other things, (1) arrange interviews for [Foreign 
Government Official] focused on promoting [Foreign Country’s] [Redacted] industry, (2) respond 
to inquiries about [Foreign Government Official’s] U.S. visits, (3) provide information regarding 
[Foreign Government Official] to U.S. media, which may disseminate it further, and (4) refer the 
media to [Foreign Government Agency] staff for additional information.30  
 
The above-referenced activities are registrable under FARA for multiple reasons.  
 
First, although you suggest that you would not engage in political activities concerning the U.S. 
Government or U.S. policies, you would nevertheless be performing “political activities” under 
FARA. As noted above, [Foreign Government] considers [Redacted].31 Thus, based on that fact, 
your proposed activities concern, among other things, the political or public interests of a foreign 

 
27 22 U.S.C. § 611(i). 
  
28 July Letter at 2; Aug. E-mail (response no. 2). 
 
29 July Letter at 1. 
 
30 See supra notes 11-13, 15 and accompanying text. 
 
31 See supra note 9 and accompanying text. 
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government. Moreover, arranging U.S. media interviews for [Foreign Government Official] 
focused on promoting [Foreign Country’s] [Redacted] industry would be activity “intend[ed] to . 
. . influence . . . a section of the public within the United States with reference to . . . the political 
or public interests, policies, or relations of a government of a foreign country.”32  
 
Second, by providing the above-referenced information about [Foreign Government Official] to 
the media, you would be acting as a “publicity agent” because you would be disseminating “oral, 
visual, graphic, written, or pictorial information” for or in the interests of a foreign principal.33  
 
Third, you would be acting as an “information-service employee” because you would be furnishing 
“information . . . with respect to the political, industrial, employment, economic, social, cultural, 
or other benefits, advantages, facts, or conditions” of a foreign country, foreign government, or 
association whose principal place of business is in a foreign country.34  
 
For these reasons, you qualify as an “agent of a foreign principal” under FARA and would be 
obligated to register for your proposed activities unless an exemption applies.  
 
Section 613(d) of FARA exempts from registration, among other things, “[a]ny person engaging 
or agreeing to engage only (1) in private and nonpolitical activities in furtherance of the bona fide 
trade or commerce of such foreign principal; or (2) in other activities not serving predominantly a 
foreign interest[.]”35 In relevant part, FARA’s implementing regulations concerning Section 
613(d) state: 
 

[A]ctivities of an agent of a foreign principal . . . in furtherance of the bona fide 
trade or commerce of such foreign principal, shall be considered ‘private,’ even 
though the foreign principal is owned or controlled by a foreign government, so 
long as the activities do not directly promote the public or political interests of the 
foreign government[.]”36  

 
FARA’s implementing regulations concerning Section 613(d) further state, in relevant part: 
 

[A] person engaged in political activities on behalf of a foreign corporation, even 
if owned in whole or in part by a foreign government, will not be serving 
predominantly a foreign interest where the political activities are directly in 

 
32 22 U.S.C. § 611(c)(1)(i), (o). 
 
33 22 U.S.C. § 611(c)(1)(ii), (h). 
  
34 22 U.S.C. § 611(c)(1)(ii), (i). 
 
35 22 U.S.C. § 613(d)(1)-(2). FARA’s implementing regulations concerning Section 613(d) explain that the terms 
“trade” or “commerce” include “the exchange, transfer, purchase, or sale of commodities, services, or property of any 
kind.” 28 C.F.R. § 5.304(a). 
 
36 28 C.F.R. § 5.304(b) (emphasis added).  
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furtherance of the bona fide commercial, industrial, or financial operations of the 
foreign corporation, so long as the political activities are not directed by a foreign 
government . . . and the political activities do not directly promote the public or 
political interests of a foreign government[.]”37  

 
Under FARA, “[t]he burden of establishing the availability of an exemption . . . shall rest upon the 
person whose benefit the exemption is claimed.”38 
 
In this matter, the exemption at Section 613(d)(1) would not apply. While you contend that your 
proposed activities would be funded and directed by a private organization and have a business 
promotion purpose,39 they are not “private” under FARA. As explained above, your proposed 
activities to promote [Foreign Country’s] [Redacted] industry, including arranging interviews for 
[Foreign Government Official] with U.S. media, would be conducted in conjunction with [Foreign 
Government].40 These activities would not be “private” because they would “directly promote the 
public or political interests” of that foreign government. Moreover, because you would be 
engaging in “political activities” under FARA, as discussed above,41 your proposed activities are 
not “nonpolitical.”  
 
The exemption at Section 613(d)(2) would also be inapplicable to your proposed activities to 
promote the [Redacted] industry in [Foreign Country]—activities that plainly serve a foreign 
interest.42 As described above, your proposed activities would directly promote the political and 
public interests of [Foreign Government]. In fact, you propose to conduct these activities in 
partnership with representatives of that foreign government. Because your proposed activities 
predominantly serve a foreign interest, the exemption under 613(d)(2) is likewise unavailable. 
 

 
37 28 C.F.R. § 5.304(c) (emphasis added). 
 
38 28 C.F.R. § 5.300. 
 
39 July Letter at 2. 
 
40 See supra notes 11-15 and accompanying text. 
 
41 See supra notes 31-32 and accompanying text. 
 
42 See 22 U.S.C. § 613(d)(2); supra notes 9, 11-15 and accompanying text. 
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Because you qualify as an “agent of a foreign principal” and would not be otherwise exempt from 
registration,43 you would be obligated to register for your proposed activities. Therefore, if you 
agree to engage in them, please complete your registration within 10 days of such agreement or 
before engaging in such activities, whichever comes first.  
 
This advisory opinion is expressly limited to the facts, conditions, and conclusions stated herein, 
and the requirements of FARA and its regulations. If there are any changes in the facts and 
circumstances you related to us, you should contact us immediately.   
 
We will treat your submission in accordance with 28 C.F.R. § 5.2(m). Please contact this office by 
e-mail to FARA.Public@usdoj.gov or by telephone at (202) 233-0776, if you have any questions. 
 

 
       Sincerely, 
 
       /s/ Evan N. Turgeon 
 

Evan N. Turgeon 
Chief, FARA Unit 

 
43 Although you did not argue for its application, the exemption at Section 613(c) would likewise be unavailable. That 
Section exempts from registration: 
 

Any member of the staff of, or any person employed by, a duly accredited diplomatic or consular 
officer of a foreign government who is so recognized by the Department of State, other than a 
public-relations counsel, publicity agent, or information-service employee, whose name and status 
and the character of whose duties as such member or employee are of public record in the 
Department of State, while said member or employee is engaged exclusively in the performance of 
activities which are recognized by the Department of State as being within the scope of the functions 
of such member or employee[.] 

 
22 U.S.C. § 613(c) (emphasis added). However, even assuming [Foreign Government Official] is such an accredited 
official, this exemption would not apply to you because you would be acting as a publicity agent and an information-
service employee, as explained above. See supra notes 33-34 and accompanying text. 
 


