
        
 
 
 
 

                                                      Washington, DC 20530 
 
         
       November 8, 2012 
 
[addressee deleted]  
 
 
 Re: Rule 2 Request for the [text deleted] 
 
Dear [name deleted]: 
 

This will acknowledge receipt of your letter, dated August 8, 2012.  You request an 
opinion pursuant to 28 C.F.R. § 5.2 regarding the possible obligation of the [US organization] to 
register under the Foreign Agents Registration Act of 1938, as amended, 22 U.S.C. § 611 et seq. 
(FARA or the Act).  We find that the [US organization] will be obligated to register under FARA 
if, on the behalf of [foreign government ministry], if it engages in the activities proposed in your 
letter.  The Act specifies that every person who becomes an agent of a foreign principal shall file 
a registration with the Attorney General within 10 days of becoming an agent. 
 

You indicated in your letter that the [US organization] is a corporation that is exempt 
from federal taxation under 26 U.S.C. § 50l(c)(3).  Please note that the federal tax exemption 
does not relieve an agent from registration under FARA.  An agent of a foreign principal who 
engages in political activity in the United States for or in the interests of the foreign principal 
must, unless otherwise exempt, register under the Act. 
 

The [foreign government ministry] is a foreign principal as that term is defined in  
22 U.S.C. § 61l(b)(1) of the Act.  An agent of a foreign principal is defined in relevant part under 
22 U.S.C. § 61l(c) as “any person who acts as an agent, representative, employee, or servant, or 
any person who acts in any other capacity at the order, request, or under the direction or control 
of a foreign principal or of a person any of whose activities are directly or indirectly supervised, 
directed, controlled, financed or subsidized in whole or in major part by a foreign principal, and 
who directly or through any other person; (i) engages within the United States in political 
activities for or in the interests of such foreign principal; (ii) acts within the United States as a 
public relations counsel, publicity agent, information-service employee or political consultant for 
or in the interests of such foreign principal ....” 
 

Political activity is defined in 22 U.S.C. § 61l(o) as conduct engaged in to influence any 
U.S. government agency, government official or member of the public with reference to 
formulating, adopting or changing the foreign or domestic policies of the United States, or with 
reference to the political or public interests, policies or relations of a foreign country. In addition, 
the term political consultant is defined in 22 U.S.C. § 611(p) of the Act as “... any person who 
engages in informing or advising any other person with reference to the domestic or foreign 
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policies of the United States or the political or public interest, policies, or relations of a foreign 
country or of a foreign political party.” 
 

According to your letter, your client proposes to represent the [foreign government 
ministry] within the United States by (1) convening panels of former senior government officials, 
analysts from think-tanks and educational facilities, knowledgeable corporate figures, and 
[foreign government] officials to discuss issues of interest to the [foreign government]; (2) 
hosting [foreign government] officials in Washington to present their views on [foreign 
government] issues; (3) training interns and introducing them to the policy community in 
Washington; (4) working with the [foreign government] embassy in Washington about important 
issues such as the [text deleted]; and (5) conducting educational workshops throughout the 
United States on [foreign country] issues.  You further stated that the [US organization] has been 
educating American policymakers, opinion leaders, educators, and citizens about America’s 
interests and friends in the [region of the world] for over thirty years. 
 

The purpose of FARA is to provide public disclosure of the political activities of foreign 
agents conducted on behalf of foreign principals.  Based on the representations in your letter, we 
have determined that the proposed activities constitute political activities and political 
consultancy under the Act.  Accordingly, if the [US organization] engages in the proposed 
activities, the [US organization] must register under FARA on the behalf of [foreign 
government]. 
 

If you have any questions, please contact me at (202) 233-0776. 
 

Sincerely, 
 
 
 

Heather H. Hunt, Chief  
Registration Unit  
Counterespionage Section   


