
 U.S. Department of Justice 
 
 National Security Division 
 
 
Counterintelligence and Export Control Section Washington, DC  20530 
 
       March 27, 2019 
 
By FedEx 
 
[addressee deleted] 
 
 Re: Advisory Opinion Pursuant to 28 C.F.R. § 5.2  
 
Dear [name deleted]: 
 

This is in reference to your email messages of January 25 and 28, 2019, in which you 
request an advisory opinion, pursuant to 28 C.F.R. § 5.2, regarding the possible obligation of you 
and your firm, [US company], to register pursuant to the Foreign Agents Registration Act of 
1938, as amended, 22 U.S.C. § 611 et seq. (“FARA” or the “Act”).  

 
  Generally speaking, pursuant to FARA a party must register as an “agent of a foreign 
principal” if it acts “at the order, request, or under the direction or control of a foreign principal,” 
and within the United States: 

 
(i)  engages in political activities for or in the interests of such foreign principal; 
 
(ii)  acts as a public relations counsel, publicity agent, information-service employee or 
political consultant for or in the interests of such foreign principal; 
 
(iii) solicits, collects, disburses, or dispenses contributions, loans, money, or other things 
of value for or in the interest of such foreign principal; or 
 
(iv) represents the interests of such foreign principal before any agency or official of the 
Government of the United States. 
 

See 22 U.S.C. § 611(c).   
 

You state that on December 4, 2018, you sent an official request to the Secretary of 
Foreign Relations to the government of [foreign country] offering to lobby for them and 
requesting a meeting to discuss your possible engagement.  You indicate that they agreed to meet 
and that, on December 14, 2018, you met with the commercial attaché for the Embassy of the 
[foreign country].  You state that the topic discussed was a possible [text deleted], and that you 
agreed to conduct some research to determine whether it was feasible for you to work on their 
behalf.  You subsequently discovered Congressional Record statements by [U.S. 
Representatives], and [US Senator], concerning [text deleted]. In particular, you ask whether 
inquiring of these members of Congress about their Congressional Record statements would 
require registration under FARA.   

 
The government of [foreign country] clearly constitutes a foreign principal under the Act 

as set forth in 22 U.S.C. § 611(b).  So long as you limit your activities to merely conducting 
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research about [foreign country], there would be no obligation to register under FARA. If your 
contacts with any member of Congress are attempts to influence them or their staff on behalf of 
the government of [foreign country], you would have an obligation to register because you 
would be engaging in political activities as an agent of the government of [foreign country].1   

 
If you have any questions regarding this matter please contact [name deleted] by 

telephone at (202) 233-0776. 
 
 
       Sincerely,     

 
       
 
       Brandon L. Van Grack 

Chief, FARA Unit 
 

                                                 
1   An agent must register under FARA if, at the request of the foreign principal, he “engages within the United 
States in political activities for or in the interests of such foreign principal” or if he “within the United States 
represents the interests of such foreign principal before any . . . official of the Government of the United States.”  22 
U.S.C. § 611(c)(1)(i), (iv).  The Act defines “political activities” as “any activity that the person engaging in 
believes will, or that the person intends to, in any way influence any agency or official of the Government of the 
United States . . . with reference to formulating, adopting, or changing the domestic or foreign policies of the United 
States or with reference to the political or public interests, policies, or relations of a government of a foreign country 
. . .  .”  22 U.S.C. § 611(o).   
 


