
 
 U.S. Department of Justice 
 
 National Security Division 
 
 
Counterintelligence and Export Control Section Washington, DC  20530 
 
       December 10, 2019 
 
By FedEx 
 
[addressee deleted]  
 
 Re: Request for an Advisory Opinion Pursuant to 28 C.F.R. § 5.2  

 
 
Dear [name deleted]: 
 

This is in reference to your letter of December 5, 2019 (“December 5 Letter”), in which 
you request an advisory opinion, pursuant to 28 C.F.R. § 5.2, whether you are obligated to 
register under the Foreign Agents Registration Act of 1938, as amended, 22 U.S.C. § 611 et seq. 
(“FARA” or the “Act”) for work you may perform on behalf of the [foreign government entity]. 
Based upon your representations, we have determined that you would not have an obligation to 
register at this time.  

 
In the December 5 Letter, you state that you are exploring an opportunity to assist the 

[foreign government entity] in modernizing its [text deleted] certification standards by aligning 
with and emulating the standards of the United States’ [US Government entity]. The job 
description and expectations for the proposed work include advising on written exams, process, 
and procedures, as well as providing guidance to and training of examiners. You further indicate 
that you may liaise with a number of U.S. universities that have well-established [text deleted] 
programs to leverage this knowledge for the benefit of [foreign government entity]. Finally, you 
state that you are unsure whether your work may require that you interface with the [US 
Government entity] or other U.S. Government entities.  

 
Generally speaking, a party is an “agent of a foreign principal” who must register under 

FARA if it acts “in any . . . capacity at the order, request, or under the direction or control, of a 
foreign principal or of a person any of whose activities are directly or indirectly supervised, 
directed, controlled, financed, or subsidized in whole or in major part by a foreign principal and 
who directly or through any other person,” and within the United States, in relevant part: 
 

(i)  engages in political activities for or in the interests of such foreign principal; 
 
(ii)  acts as public relations counsel, publicity agent, information-service employee or 
political consultant for or in the interests of such foreign principal;  
 
(iv) represents the interests of such foreign principal before any agency or official of the 
Government of the United States. 
 

See 22 U.S.C. § 611(c)(1).   
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 Based upon your December 5 Letter, we have determined that you would not be acting 
as an agent of the [foreign government entity] because the contemplated activities do not fall 
within the above-described specified activities.  So long as your activities remain focused on 
modernizing the [text deleted] standards in [foreign country] and do not become an effort to 
influence U.S. domestic or foreign policy, you would not have an obligation to register under 
FARA.1   

 
 Please note that our opinion is based solely upon the specific facts set forth in your 
December 5 Letter, and must be revisited in the event that any of the facts change. In particular, 
you may need to register under FARA if you undertake activities on behalf of the [foreign 
government entity], the [foreign government] or any other foreign government or foreign 
political party with an intent to influence, in any way, a U.S. Government official or agency or a 
segment of the public within the United States concerning the domestic or foreign policy of the 
United States or the political or public interest, policies, or relations of any foreign government 
or foreign political party. If any of the facts do change, you should contact the FARA Unit 
immediately in order that we may reexamine whether you have an obligation to register. 
 

If you have any questions regarding this matter, please contact [name deleted] at (202) 
233-0776. 

 
  Sincerely,     

       
 
 
       Brandon L. Van Grack 

Chief, FARA Unit 

                                                 
1  Based upon the information in your letter, it is not clear whether possible meetings between 
you and U.S. Government entities would require registration. The question is whether at such 
meetings you were representing the interests of the [foreign government entity]. See 22 U.S.C. § 
611(c)(1)(iv).   
 


