
 U.S. Department of Justice 
 
 National Security Division 
 
 
Counterintelligence and Export Control Section Washington, DC  20530 
 
        October 22, 2020 
 
By E-mail 
 
[Addressee deleted]  
 
 Re: Advisory Opinion Pursuant to 28 C.F.R. § 5.2  
 
Dear [name deleted]: 
 

We write in response to your letter of August 30, 2020 (“August 30 Letter”), requesting 
an advisory opinion, pursuant to 28 C.F.R. § 5.2, inquiring whether you have an obligation to 
register pursuant to the Foreign Agents Registration Act of 1938, as amended, 22 U.S.C. § 611 et 
seq. (“FARA” or the “Act”) for your activities as president of [global business consulting firm]. 
Based on your representations, we have determined that you are not obligated to register under 
the Act because your activities do not appear to be linked to a foreign principal, and therefore 
you do not appear to be acting as “an agent of a foreign principal” under the Act.   

 
According to the August 30 Letter, [global business consulting firm] is a global 

consulting firm specializing in international market entry; trade, business, investment and 
economic development; and public relations and public affairs services for corporate and 
government clients. Your letter states that you began writing a series of [deleted] discussions for 
[deleted] magazine.  For example, you recently wrote about your interview of a [foreign 
government trade ministry official].  Your email message dated October 14, 2020 (“October 14 
Email”) indicates that you engaged in discussions in [deleted] magazine at your sole discretion, 
you alone are responsible for the selection of topics, guests, and questions, and you do not 
receive compensation. You also informed us that although you allow the interviewee to review a 
draft before submission in order to suggest clarifications or revisions, all final decisions are 
yours.    
 

FARA seeks “to protect the interests of the United States by requiring complete public 
disclosure by persons acting for or in the interests of foreign principals where their activities are 
political in nature or border on the political.”1 Generally speaking, a party is an “agent of a 
foreign principal” who must register under FARA if it acts “in any . . . capacity at the order, 
request, or under the direction or control, of a foreign principal or of a person any of whose 
activities are directly or indirectly supervised, directed, controlled, financed, or subsidized in 
whole or in major part by a foreign principal and who directly or through any other person,” and 
within the United States, in relevant part: 
 

(i)  engages in political activities2 for or in the interests of such foreign principal; 
                                                 
1  H.Rep 89-1470, at 2 (1966).  
2   The Act defines “political activity” as “any activity that the person engaging in believes will, or that the person 
intends to, in any way influence any agency or official of the Government of the United States or any section of the 
public within the United States with reference to formulating, adopting, or changing the domestic or foreign policies 
of the United States or with reference to the political or public interests, policies, or relations of a government of a 
foreign country.”  22 U.S.C. § 611(o).  
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(ii)  acts as public relations counsel, publicity agent, information-service employee 
or political consultant3 for or in the interests of such foreign principal. 
 

See 22 U.S.C. § 611(c)(1).  
 
Based on the representations in your correspondence, we have determined that you do not 

appear to be acting at the direction, control, order, or request of a foreign principal.  Accordingly, 
you are not obligated to register under the Act. Our conclusion is limited to the facts and 
circumstances outlined in your August 30 Letter and October 14 Email; any change in those facts 
and circumstances may change your registration status.  If any such change does occur, you and 
your firm should contact us immediately. 

 
We will treat your submission in accordance with 28 C.F.R. § 5.2(m).  Please contact 

[name deleted] at (202) 233-0776, if you have any questions. 
 

        Sincerely,     
    
       /s/ Brandon L. Van Grack 
   
       Brandon L. Van Grack 

Chief, FARA Unit 
   

 
   

                                                 
3  The Act defines a “political consultant,” as “any person who engages in informing or advising any other person 
with reference to the domestic or foreign policies of the United States or the political or public interest, policies, or 
relations of a foreign country or of a foreign political party.” 22 U.S.C. § 611(p).    


