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Current'law-provides for continuing appropriations for fiscal year 2003 through

" November 22, 2002. Both Houses of Congresstave-passed H. J. Res. 124, which would extend

the continuing appropriations forfiscal year 2003 through January 11, 2003. H. J. Res. 124 will
take effect upon the President’s approval.

The President is scheduled to return from abroad on November 23, 2002. He will not be
able to sign H. J. Res. 124 by his own hand prior to his return. In the event that his return is
delayed, the President is considering directing a Whnte House aide to affix the President’s
signature to H. J. Res. 124,

The Constitution provides that a “Bill” that hés passed both Houses of Congress becomes
law when the President, having “approve[d},” :shall sign it.” U.S. Const. art, ], § 7,cl. 2. It
further provides that a “Resolution” “shall take Effect [when it] shall be approved by” the
President. Id. art. I, § 7, cl. 3. On the assumption arguendo that a President must manifest his
approval of a “Resolution” by “sign[ing] it” just as he would a “Bill,” you have asked whether
the President will have “sign{ed]” H. J. Res. 124 when a White House aide, acting at the
President’s specific direction,-affixes the President’s signature to H. J. Res. 124. For the reasons
that we briefly outline here, we conclude that the answer is yes.

‘We do not believe that the requirement that a President “sign” a bill in order to manifest
his approval of it requires that he personally put pen to paper any more than the requirement that
he manifest his disapproval by “returnfing] it, with'his Objections to that House in which it shall
have originated,” U.S..Const. art I, § 7, cl. 2, requites that he personally deliver the rejected bill
to Congress. We believe, instead, that the word “sign” is expansive enough to include the
meaning of “cause the bill to bear the President’s signature.”” This Office has previously
recognized the “principle of signatures” that “when a document is required by the common law

‘or by statute to be ‘signed’ by a person, a signature of his name in his own proper or personal

handwriting is not required.” Memorandum attached to Memorandum for Gerald D. Morgan,
Special Counsel to the President, from Malcolm R. Wilkey, Assistant Attomey General, Office
of Legal Counsel, Re: Responsibility of the.President to sign bills passed by the House and
Senate (Aug. 19, 1958), at-9 n.5 (internal-quotation marks omitted). Indeed, we have recognized




that jt could well be unworkable to require that the President personally put pen fo-paper to sign a
bill:

“If the President’s hands only were to become disabled so that he could not
personally sign'his name, obviously some other means for affixing his signature would
have to be used, Otherwise, no legislation could be approved because of the signing
requirement.of Article I, section 7 of the Constitution.”

Memorandum Re: Delegation of the President's Authority to Physically Sign Documents,
attached to Letter for the Honorable John D. Ehrlichman, Counsel to the President, from William
H. Rehnquist, -Assistant Attorney General, Office of Legal Counsel (March 20, 1969), at 8.

We emphasize that our conclusion is consistent with the principle that the President may
not delegate to another person his authority to sign abill. This non-delegation principle means,
for example, that if a White House aide were to sign his own name to a bill, that bill would.not
thereby become law. By contrast, the President’s directive to an aide to affix the President’s
signature to a bill does not involve a delegation of authority.
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