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JOHN ELIAS BALDACCI  CAROL J. LEIGHTON 
GOVERNOR  DIRECTOR 

 
December 19, 2008 
 
Matthew J. Bester, Trial Attorney 
Department of Justice - AntiTrust Division 
450 5th Street NW 
Suite 4000 
Washington, D.C. 20001 
 
Dear Mr. Bester: 
 
This letter responds to your request for a response from the Maine Real Estate 
Commission to the following question:  May a real estate seller or buyer elect 
to not have a real estate licensee, who is providing brokerage services as a 
transaction broker as set forth under 32 M.R.S.A. §13283, receive offers in a 
real estate transaction?  The answer is “yes.”   
 
A real estate seller, for example, who chooses to receive limited brokerage 
services from a transaction broker, may elect to communicate with and receive 
offers from prospective buyers without the involvement of the transaction 
broker.  A transaction broker would not be subject to discipline by the 
Commission in this example. 
 
I trust this response is consistent with your request. 
 
Sincerely, 
 
 
Carol J. Leighton 
Director  
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