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78-62 MEMORANDUM OPINION FOR THEDIRECTOR, PRESIDENT’S COMMISSION ON WHITE HOUSE FELLOWSHIPS
Supplementation of Salary of Government Employees (18 U.S.C. § 209)—Propriety of Employer Providing Certain Benefits to Employee Serving as a White House Fellow

This responds to questions raised by your Office and the General Counsel of 
an Executive department regarding certain benefits an employer proposes to 
make available to one of its employees in connection with service as a White 
House Fellow. The suggested arrangements are embodied in the employer’s 
guidelines on leave of absence contracts for its employees on temporary 
Government assignments. We are unable to accept as legally permissible a 
number of its features.

Apparently, the most important aspects of the proposed arrangement from 
the employee’s point of view are those providing for the employer to reimburse 
her for the cost of temporary living quarters while in Washington and for travel 
to her home during the year. We understand that her husband will continue to 
work in New Jersey and live in their home there during the year. The employee 
points out that her husband’s desire to keep his present job and his resulting 
inability to move to Washington will occasion the trips home, and likewise 
prevent her from renting the house in New Jersey thereby avoiding lodging 
expenses for the family in two locations. While we sympathize with the 
employee’s situation, we do not believe that these special arrangements are 
permissible under 13 U.S.C. § 209.

Whatever the reasons, the decision of the employee to reside in two different 
locations is a personal one. As a legal matter, § 209, in our opinion, prohibits a 
private employer from providing at its expense a Federal employee with travel 
for personal reasons where, as here, that travel is furnished on account of the 
employee’s Federal assignment. Whether the travel is for vacation, family, or 
other personal reasons is irrelevant for purpose of the statute.

Similarly, we do not believe that the employee may be reimbursed for 
temporary living quarters in Washington. The payment of a Government
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employee’s living expenses due to his Government service is a classic example 
of a supplementation of Government salary prohibited by § 209.

It has been suggested that the employer’s rental of an apartment in 
Washington is merely a payment in lieu of the cost of moving household 
belongings to Washington. Because payment of moving expenses has previously 
been authorized by us, the argument proceeds that the payment of living 
expenses in Washington in lieu of moving costs should also be permitted.

We recognize that our 1976 letter to your predecessor stated that a company 
may pay a participant’s moving expenses to the location of the fellowship 
assignment and back at the conclusion of the year. Upon reexamination, we no 
longer believe that the policy of paying all moving expenses conforms to the 
intent of § 209. However, we see no legal objection to the payment of the actual 
expenses of returning to the employer’s place of business at the conclusion of 
the fellowship year because the payment of relocation expenses is a rather 
common practice in the private sector.

However, payment of expenses of moving to Washington to work for the 
Government presents a different question. As a rule, the Government cannot 
pay moving costs; newly hired Federal employees must ordinarily bear those 
expenses themselves. Payment of these expenses by a private firm therefore 
would bestow a substantial benefit on the individual. When this benefit accrues 
solely because of Federal service, § 209 prohibits the arrangement.

We recognize that White House Fellows enter Federal service for only a brief 
period with the expectation of returning to their previous employers. By 
§ 209(c), Congress created an exception from the prohibitions in § 209(a) for 
special Government employees, who are persons employed or retained for not 
to exceed 130 out of any ensuing period of 365 days. In view of Congress’ 
express recognition of the unique status of certain short-term employees, it is 
not legally possible to fashion additional exceptions administratively for other 
short-term employees who do not fall within that exception.

Nor do we believe that a special construction of § 209(a) is warranted in 
order to further the purposes of the White House Fellows program. If that 
program had any special statutory authorization indicating that certain outside 
financial assistance is permissible, then perhaps modifications in the applica­
tion of § 209(a) would be warranted. But the program, which is authorized only 
by Executive order, warrants no implied exception to an act of Congress.

We also recognize that current participants in the White House Fellows 
program may have relied upon past practice in accepting moving expense 
reimbursement. But we would suggest that next year’s participants be advised 
in advance of the legal restrictions identified herein.

In the interim, we are unable to extend the reasoning of the 1976 letter to 
other reimbursements, such as those for apartment rental in Washington. We 
should point out that the letter did not suggest that every participant in the 
fellowship program is entitled to some reimbursement from his previous 
employer, or that the payment can be for a variety of purposes, such as moving 
expenses, rent, or for some other items. Regardless of the controversy over the 
legality of paying moving expenses under § 209(a), the payment of a Federal
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employee’s living expenses while in Washington is, as pointed out above, a 
classic example of salary supplementation and therefore § 209(a) applies.

It has also been suggested that payment of expenses for temporary quarters in 
Washington is no different in principle from a firm renting an employee’s 
permanent residence which he vacates during his period of absence as a White 
House Fellow, which we concluded in the 1976 letter is lawful. We must 
disagree. When the company arranges for the rent of the permanent residence, 
or rents the residence itself, the employee should be left in no better position 
than he would be in if he rented the residence directly to an individual tenant. 
For example, the employee should bear any rental or management fees entailed 
in the firm’s renting the residence to an individual tenant; and if the 
arrangement provides for the firm to rent the residence and leave it 
unoccupied, the fair market rental should be reduced by a reasonable estimate 
of maintenance and other costs that forseeably will not be incurred.

Implicit in the conclusion stated in our 1976 letter that it is permissible for a 
company to rent the vacated permanent residence of a White House Fellow was 
the understanding that the arrangement must be essentially the same as though 
the residence were rented on the open market and that the employee will 
therefore not have the use of the residence during the rental period.1 In this 
case, however, the family will have the use of the permanent residence. The 
employer could not, therefore, properly pay the employee the rental value of 
the home; this would confer a windfall that would not otherwise result. Thus, 
the reimbursement of temporary lodging costs in Washington cannot be 
justified by reference to situations in which the private employer may rent the 
White House Fellow’s permanent residence.

Several other aspects of the employer’s guidelines are also troublesome. We 
may question, for example, the continuation of concession telephone service 
provided by the company for a person in Government service. Section 209(b) 
permits a Government employee to continue to participate in a “ bona fide 
pension, retirement, group life, health or accident insurance, profit-sharing, 
stock bonus, or other employee welfare or benefit plan maintained by a former 
employer.”  It may be argued that concession telephone service is a “ benefit 
plan” maintained by the employer. However, the purpose of § 209(b), 
suggested by the enumeration of benefit plans in the subsection itself, is to 
permit persons entering Federal service to continue established security 
arrangements that are often essential to long-range financial planning for the 
family. See R. Perkins, The New Federal Conflict-of-interest Law, 76 Harv. L. 
Rev. 1113, 1139-42 (1963). Concession telephone service is, we believe, far 
removed from this purpose.

We also note that the suggestion in the guidelines that a person returning to 
the employer after Government service would be entitled to vacation days in an 
amount equal to the difference between what he would have accrued and what

'A lso implicit was the understanding that the employee was prepared to rent the house to a tenant 
who would reside there, so that the em ployer would not be paying the employee for a residence the 
employee intended to leave vacant. In the latter situation, the em ployer’s payment o f  rent may 
disguise a supplementation o f Governm ent salary.
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he actually used (or was paid for) while in Government service is inconsistent 
with the advice of our 1976 letter. We continue to believe that the accrual of 
vacation time from a private employer under these circumstances constitutes a 
supplementation of salary prohibited by § 209. For similar reasons, we do not 
believe that the employer may pay for sick leave due to any absence on account 
of service over the amount accrued from the Government, as is contemplated in 
the guidelines. We do not, however, object to the provision for termination of 
the leave of absence and reinstatement on the employer’s payroll in the event of 
a long-term absence.

In our view, a problem of salary supplementation also arises in those portions 
of the guidelines providing that coverage under the basic group life insurance 
plan and death and pension benefit plans will be calculated on the higher of the 
employee’s Government or his private salary. Section 209(b) permits “ contin­
ued participation”  in a “ bona fide”  benefit plan maintained by a former 
employer. The concept of “ continued participation” would appear to require 
that participation is to be based on the employee’s private salary under all 
circumstances. The salaiy on which these figures are based must in turn be 
calculated without reference to Government service.

Several other features of the guidelines are unclear. It is provided that the 
employer will make a lump sum payment equal to the contribution that would 
have been made to the employer’s savings plan had the employee remained on 
its payroll. To whom is the lump sum to be paid? If the payment is to be made 
directly to the employee under circumstances in which he would not otherwise 
be entitled to have access to the funds, this would not appear to be “ continued” 
participation in the savings plan. Similar questions are raised by the provision 
of the guidelines for payment of the cash equivalent of the Employees Stock 
Ownership Plan participation the individual would have earned at his previous 
year’s salary. In both these provisions and in the provision dealing with net 
credited-service, we also have some doubt that an employee actually “ contin­
ues”  to participate in the benefit plans if he does not receive credit for the 
period of Federal employment until he returns to the company.

A final ambiguity concerns the meaning of the term “ educational fees” in 
the guidelines. Some further justification of miscellaneous reentry expenses 
mentioned also seems necessary.2

L a r r y  A .  H a m m o n d  
Deputy Assistant Attorney General

Office o f Legal Counsel

2Public Law 96-174, 93 Stat. 1288(1979), amends 18 U .S .C . § 209 by providing that it does not 
prohibit the payment of actual relocation expenses o f participants in an executive exchange or fellow­
ship program. See H. Rept. No. 96-674 (1979).
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