
Part-Time Government Official’s Receipt of Compensation for 
Representational Work Before the Government

A s a special governm ent em ployee, part-tim e C om m issioner o f  F ore ign  C laim s Settlem ent 
Com m ission is barred  by 18 U .S.C. § 203 from  representing  anyone before a com ponent 
o f  the Justice D epartm ent for com pensation.

Part-tim e governm ent official w h o  is not a p artner o f  his law  firm  m ay con tinue  to 
receive com pensation from  his firm  w hich  is attribu tab le  to  represen tational w ork  
before the Justice D epartm ent.

Part-tim e governm ent official’s law  firm  m ay represent clients before any com ponen t o f  
the Justice D epartm ent excep t the  Com m ission.

May 2, 1980

MEMORANDUM OPINION FOR THE CHAIRMAN OF THE 
FOREIGN CLAIMS SETTLEM ENT COMMISSION

This confirms the information we gave to Mr. A by telephone con­
cerning the effect of 18 U.S.C. §203 on him and the law firm he is 
affiliated with during his contemplated service as a part-time Commis­
sioner of your agency.

Section 203(a) in general prohibits an individual from receiving com­
pensation, for representational services performed before a government 
department or agency by “himself or another . . . at a time when he is 
an officer or employee” of the government. Section 203(c) narrows to 
two situations the prohibition of subsection (a) in relation to a person 
serving as a special government employee (SGE) as defined in 18 
U.S.C. § 202(a), a category in which we understand Mr. A will be 
placed when he assumes his office. First, § 203(c) bars an SGE from 
receipt of the described compensation if it is derived from a matter in 
which he has participated for the government. Second, it bars him from 
the receipt of such compensation derived from a matter in which he has 
not so participated, but only (1) if* it is pending in the department or 
agency where he is employed and (2) if the activity giving rise to the 
compensation occurred at a time when he has served there more than 
60 days during the immediately preceding 365 days.

As applied to Mr. A while he holds the position of Commissioner of 
your agency, § 203 would preclude him from representing anyone 
before a component of the Justice Department for compensation 
whenever the 60-day provision came into play against him. On the
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other hand, since, as Mr. A informed us, he is not a partner of his firm 
and is not compensated like one, § 203 will not during the continuation 
of those circumstances preclude his receipt of any payment from the 
firm which is attributable to its earnings from representational work 
before this Department. In short, the prohibition of § 203 against an 
individual’s receipt of compensation for services rendered by another 
does not extend to an individual employed in a law partnership who 
does not share in its profits.

Mr. A’s contemplated occupancy of office as Commissioner will not 
restrict his firm from representing clients before any component of the 
Justice Department except the Commission. See 18 U.S.C. § 207(g).

L e o n  U l m a n  
Deputy Assistant Attorney General 

Office o f Legal Counsel
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