
Negotiated Sale of Foreign Gifts to Members of Congress

The General Services Administration is authorized to negotiate the sale of gifts from 
foreign governments to their original recipients, including Members of Congress, not­
withstanding the general prohibition against public contracts with Members of Con­
gress in 18 U.S.C. §§431 and 432.

June 8, 1981

MEMORANDUM OPINION FOR THE GENERAL COUNSEL, 
GENERAL SERVICES ADMINISTRATION

I am responding to your request for this Office’s opinion as to the 
legality of a proposed negotiated sale to Members of Congress of gifts 
given to those Members by foreign governments. As the terms of the 
sale are explained in your letter, we conclude that your proposal would 
not violate 18 U.S.C. §§ 431 or 432.

According to your letter, GSA proposes a two-stage sale of certain 
gifts that were given to employees of the U.S. government by foreign 
governments. The first stage is a negotiated sale of the gifts to their 
original recipients, under 41 C.F.R. 101-49.401 (1980), for a price to be 
set by independent appraisal. The second stage will be a sale by public 
advertising of those gifts not purchased by their original recipients 
through a negotiated sale. It is clear, in general, that the negotiated sale 
of foreign gifts to their original recipients is expressly authorized by 5 
U.S.C. § 7342(e).1 Your question, however, is whether this authority 
extends to negotiated sales to Members of Congress given the general 
prohibitions against public contracts with Members of Congress that 
appear in 18 U.S.C. §§431 and 432.

In relevant part, 18 U.S.C. §431 prohibits certain public contracts 
with Members of Congress, as follows:

Whoever, being a Member of or Delegate to Congress, 
or a Resident Commissioner, either before or after he has 
qualified, directly or indirectly, himself, or by any other 
person in trust for him, or for his use or benefit, or on his

1 Section 7342(e) was amended to authorize negotiated sales by §515 of the Foreign Relations 
Authorization Act, Fiscal Year 1978, Pub. L. No. 95-105, 91 Stat. 862 (1977). That section first 
appeared only in the Senate version of the Act, but was adopted by the conference committee. Both 
the Senate committee report and the conference report on the proposed Act specifically refer to the 
possibility that a negotiated sale m ight be to the original recipient o f .the foreign gift S. Rep No. 194, 
95th Cong., 1st Sess. 30 (1977), H .R. Rep. No. 537, 95th Cong., 1st Sess. 40 (1977).
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account, undertakes, executes, holds, or enjoys, in whole 
or in part, any contract or agreement, made or entered 
into on behalf of the United States or any agency thereof, 
by any officer jor person authorized to make contracts on 
its behalf, shall be fined not more than $3,000.

Section 432 of Title 18 imposes criminal penalties on any officer or 
employee of the United States who, on behalf of the United States, 
“directly or indirectly makes or enters into any contract, bargain, or 
agreement” with any Member of Congress. These prohibitions, in turn, 
are subject to a number of exceptions specified in 18 U.S.C. §433. In 
relevant part, § 433 provides:

Sections 431 and 432 o f this title shall not extend to any 
contract or agreement made or entered into, or accepted 
by any incorporated company for the general benefit of 
such corporation; nor to the purchase or sale o f  bills of 
exchange or other property where the same are ready for 
delivery and payment therefor is made at the time o f  making 
or entering into the contract or agreement.

(Emphasis added.)
As your letter points out, the proposed negotiated sales of foreign 

gifts would fall within the letter of the emphasized language of § 433 
because the gifts would be ready for delivery at the time of sale, and 
payment would be made for the gifts at that time. Thus, reading § 433 
on its face, the negotiated sale of foreign gifts to the Members of 
Congress who originally received them, like the negotiated sale of such 
gifts to other government employees, would appear to be authorized by 
5 U.S.C. § 7342(e) and permitted by 18 U.S.C. §433. On this basis, your 
own conclusion is that such sales are legally permitted.

Your evident concern, however, is that, although these sales would 
fall within the literal terms of § 433, the fact that the proposed sales 
would be negotiated with Members of Congress prior to public adver­
tising might possibly give rise to the appearance of the kind of potential 
abuse that gave impetus to the enactment of 18 U.S.C. §§431 and 432. 
It might be argued, for example, that § 433 was intended only to permit 
sales of government property to Members of Congress when such 
property is offered on like terms to all members of the public generally, 
e.g., the sale of postage stamps to all members of the public by U.S. 
Post Offices. Putting aside the question whether this possibility might 
ever suggest, as a matter of policy, that negotiated sales with Members 
of Congress should not be preferred, we agree with you, as explained 
below, that 18 U.S.C. §§431-433 do permit, as a matter of law, the 
kind of negotiated sales you propose.

Our primary reason for this conclusion is the literal language of 18 
U.S.C. § 433. The plain language of a statute is ordinarily the best
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evidence of what its drafters intended; indeed, in this instance, the 
recorded legislative deliberations concerning the Act do not shed any 
light on the Act’s meaning or purpose.2 Furthermore, because the 
statutes here in question are criminal statutes, it would pose well- 
recognized problems of fairness, perhaps of constitutional dimension, if 
a greater scope for the statutes were to be inferrred from considerations 
not apparent on their face. Busic v. United States, 446 U.S. 398, 406
(1980); United States v. Bass, 404 U.S. 336, 347-48 (1971) and cases 
there cited; United States v. Mandel, 415 F. supp. 997, 1022 (D. Md.
1976).

Finally, although, under your proposal, the Members of Congress 
who originally received the gifts in question would enjoy a “right of 
first refusal” not common to all members of the public, we do not 
believe, in any event, that your proposal portends the kind of abuse that 
18 U.S.C. §§431 and 432 contemplate. The evident purpose of these 
statutes, as interpreted in two early formal opinions of the Attorney 
General,3 is to avoid the potential for Members of Congress and em­
ployees of the Executive Branch to exert corrupt influence over one 
another. In this case, the “negotiation” of a sale of foreign gifts would 
not raise a significantly greater potential for corruption than any other 
form of sale because no bargaining is to occur between the Members of 
Congress and GSA. Instead, the price to be paid for each gift is to be 
determined by an independent appraisal; the price will be the appraised 
value, plus the cost of the appraisal. 41 C.F.R. § 101-49.401 (1980). This 
establishes a strong safeguard against improper influence on either side.

On this basis, we conclude that the negotiated sale of foreign gifts to 
their original recipients who are Members of Congress is authorized by 
5 U.S.C. § 7342(e),4 and that these sales will involve no violations of 41 
U.S.C. §§431 or 432.

L a r r y  L . S im m s  
Deputy Assistant Attorney General 

Office o f  Legal Counsel

2The relevant provisions now  contained in 18 U.S.C. §§431-433 were first enacted in the Act of 
Apr. 21, 1808, ch. 48, 2 Stat. 484. See 17 Annals o f Cong. 155-56, 161, 163-64, 171, 178, 330-32, 368- 
69 (1807-08); 18 Annals of Cong. 1509, 1613, 1618-19, 1719-22, 2080, 2173-75 (1808).

3 "The object o f the statute is only to prevent jobbing between members of the legislature and the 
Executive, for the pecuniary advantage of the former.” 4 Op. A tt’y Gen. 47, 48 (1842); “The policy of 
the law is to  prevent the exercise of executive influence over the members of Congress by the means 
o f contracts . . . 2 Op Att’y Gen. 38, 40 (1826).

4 It is clear from the legislative history o f the Foreign Relations Authorization Act, Fiscal Year 
1978, that Congress was aware that the new §7342 would govern the disposition o f foreign gifts to 
Members of Congress. See 123 Cong. Rec. 26,532-35 (1977) [House debate on conference report]. We 
express no views, however, whether, if we viewed the sales you propose as within the purview o f 18 
U.S C. §§431 and 432, 5 U.S.C. § 7342(e) should be construed as a pro tanto implied repeal o f those 
prohibitions.
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