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 The new Handbook for Chapter 7 Trustees (Handbook) became effective on October 1, 
2012. Since that time many of the questions and concerns raised by trustees regarding the 
Handbook have been addressed on a local level, or nationally at gatherings of the National 
Association for Bankruptcy Trustees (NABT). For this quarter’s column, NABTalk Editor Lynn 
Schoenmann asked if we could address some of the Handbook-related questions frequently asked 
by chapter 7 trustees on the NABT listserv. We have modified some of the questions received so 
that we could focus our answers on specific Handbook provisions–and avoid asserting our 
business judgment in place of yours.      
 
Sale Not in the Ordinary Course of Business 
 
 Q. Fed. R. Bankr. P. (Rule) 6004(f)(1) requires that an itemized statement be filed with 
respect to sales “not in the ordinary course of business” by private sale or by public auction. Are 
there situations where a report of sale is not required? 
 
 A.   Handbook Chapter 4.C.9.g states that sales of estate property must conform to the 
requirements of Rule 6004 and, upon completion of a sale, an itemized statement of the property 
sold, the names of the purchasers and the price received for each item must be transmitted to the 
United States Trustee and filed with the clerk of the bankruptcy court. In accordance with Rule 
6004(f)(1), if the property is sold by an auctioneer, the auctioneer must file the statement. If the 
property is not sold by an auctioneer, the trustee must file the statement. However, Rule 6004(f)(1) 
provides an exception to the reporting requirement if creating such a report is “impracticable.” A 
trustee who believes that it would be impracticable to generate and file the required report of sale 
should consult with his or her local U.S. Trustee.  
 
Scheduled vs. Unscheduled Assets on USTP Form 1 
   
 Q. When is an asset considered “scheduled” and when is it considered “unscheduled” 
for purposes of reporting on Form 1, Individual Estate Property Record and Report? 
 
 A. This question is addressed in the Instructions for Form 1 found in the 
Supplementary Materials to the Handbook. An asset is “scheduled” if the debtor reported it on the 
original petition, schedules or statement of financial affairs. For Form 1 reporting purposes, the 
term “unscheduled assets” refers to all estate assets that are not on the debtor’s original schedules 
and statements. In other words, an asset is reported as an unscheduled asset if it was added by the 
debtor on amended schedules and statements or if it was identified by the trustee, but not included 
in the original petition, schedules and statement of financial affairs. Unscheduled assets are 
identified on Form 1 by inserting “u” after the asset description. In addition, certain uniform 
transaction codes are designated specifically to track the liquidation of unscheduled assets. 



 
 Note that an amendment by the debtor to correct the description or value of a scheduled 
asset does not alter its classification as a scheduled asset. 
   
Bank Reconciliations 
 
 Q. Some of today’s chapter 7 case management systems can provide a daily 
reconciliation of the cash balance provided electronically by the bank to the system cash balance–
that is, the balance according to Form 2, Estate Cash Receipts and Disbursements Record. The 
system can alert trustees via a daily exception report if an account is out of balance. Trustees also 
receive monthly statements from their banks for each estate account. If the system is reconciling 
the accounts on a daily basis, do trustees need to reconcile the monthly bank statements to the 
Form 2 system balances? If so, how often? 
 
 A. The policies and procedures governing bank reconciliations are discussed in 
Handbook Chapter 5.E.5 and in the Supplementary Materials at Chapter 7 Trustee Bank Account 
Review and Reconciliation Procedures. Pursuant to these procedures, trustees must personally 
review bank statements and canceled checks within 10 days of receipt. The monthly review and 
reconciliation of the bank statements to the balances in the case management system serves several 
purposes. First, it allows the trustee to identify unusual items on the statement and to detect 
fraudulent activity and bank errors. Second, it allows the trustee to reconcile the bank statement 
month-end balance to the corresponding Form 2 month-end balance before the end of the 
following month to ensure that the balances match or that any differences are explained. Finally, 
the monthly bank statements provide independent corroboration that the balances within the case 
management system are correct.    
 
 The daily system reconciliation process and exception report is an excellent tool to alert 
trustees when an account is out of balance. It can be an early warning sign of an overdraft in the 
account, a mis-deposit or a Form 2 data entry error. Although not required by the Handbook, it 
would certainly be a best practice for a trustee to utilize this tool to monitor the integrity of the 
estate bank accounts between the monthly reconciliations of the Form 2 balances to the bank 
statements provided by the depository institution.  
 
Deposits to Law Firm Trust Account 
 
 Q. The trustee is about to receive substantial cash proceeds from a settlement. May the 
trustee or trustee’s counsel hold the funds in an attorney trust account until the trustee is ready to 
make distributions thereby avoiding bank service fees? 
 
 A.   In general, bankruptcy-related funds may not be commingled with funds from other 
estates or with the trustee’s personal, business or law firm trust accounts. Handbook Chapter 5.D. 
The updated Handbook provides an exception to this general policy. Earnest monies and 
settlement proceeds received by the trustee pending court approval of a sale or settlement may be 
deposited to the trustee’s or outside counsel’s attorney trust account if done so pursuant to a 
written escrow agreement or court order. The trustee must disclose on Form 1 where the funds are 
held. When the sale or settlement is approved by the court, the funds must be transferred to the 



estate account (emphasis added). Handbook Chapter 5.D.3.b and c. The Handbook does not 
permit trustees to leave the funds in an attorney trust account until the trustee is ready to make 
distributions.  
 
Operating a Business in Chapter 7 
 
 Q.  The debtor was a manufacturer of widgets. Before filing chapter 7 bankruptcy, the 
debtor maintained a relationship with an online retail vendor whereby the vendor maintained an 
inventory of the debtor’s widgets in the vendor’s warehouse and made them available online for 
sale to the public. On a monthly basis, the vendor remitted to the debtor the net proceeds of sales 
for that month with an accounting. 
 
 Pre-petition, the debtor stopped manufacturing widgets. On the petition date, the online 
vendor held a substantial inventory of widgets in its warehouse. 
 
 The trustee wants to enter into an agreement with the vendor extending the pre-existing 
agreement. The vendor would retain the inventory of widgets and continue to sell them online until 
the inventory is depleted. The net proceeds would continue to be remitted to the trustee under the 
pre-existing arrangement. The trustee would provide notice to all creditors and obtain court 
approval. 
 
 Would the trustee be “operating a business” and be required to consult with the U.S. 
Trustee and obtain an operating order before pursuing this course of action? 
 
 A.  A trustee who is concerned that his or her actions might be construed as “operating 
a business” should consult with the U.S. Trustee before seeking court authority to engage in the 
actions. Handbook Chapter 4.I discusses the factors a trustee must consider in determining 
whether continued operation of the debtor’s business is in the best interest of the estate. These 
include: 

 
• Whether operating the business will result in an operating loss. 
• The tax consequences of operating the business. 
• The costs necessary to bring the business into compliance with local laws, to the extent 

local laws do not conflict with the Bankruptcy Code. 
• Potential liabilities and claims against the estate and the trustee, which may arise from the 

operation of the business. 
• The length of time the business will be operated. 

 
 In addition, the trustee may be required to obtain a separate bond as the trustee’s blanket 
bond may not cover the trustee’s operation of a business in a chapter 7 case. 
   
Tax Payments Related to Wage Claims 
 
 Q. In connection with the payment of wage claims as part of a final distribution in a 
chapter 7 estate, the trustee is advised by the accountant for the estate that payroll taxes are due and 
payable on account of the wage claim payments. Does the trustee need to apply separately for court 



approval before paying the payroll taxes?  
 
 A. The trustee must withhold and pay all applicable taxes from any wage claims paid 
by the estate. 11 U.S.C. § 346(h); Handbook Chapter 4.C.5.c. The withheld taxes receive the same 
priority for payment as the claims from which they were withheld. The taxes must be properly and 
timely remitted to the Internal Revenue Service using the Treasury Department’s Electronic 
Federal Payment System.  
  
 Payroll taxes withheld on account of wage claim payments are included in the Trustee’s 
Final Report (TFR), which is reviewed by the U.S. Trustee and filed with court. If no objections 
are lodged to the notice of intent to distribute or to the report of distribution, the trustee may make 
the distribution according to the TFR. Handbook Chapters 4.J.1 and 2. No separate application for 
approval to pay payroll taxes is required.  
 
Domestic Support Obligations 
 
 Q.  The debtor is obligated to pay monthly child support payments to the debtor’s 
former spouse. As required by statute, the trustee mails notices to the former spouse and to the 
state child support enforcement agency when the petition is filed and when the debtor receives a 
discharge. Is it sufficient to make a note in the trustee’s software that the notices have been sent, or 
should the trustee retain hard copies of the notices in the case files? 
 
 A.  No, it is not sufficient to make a note in the trustee’s software that the notices have 
been sent. As with all correspondence pertaining to the administration of the bankruptcy case, the 
trustee must retain these notices, either in paper or electronic format, for at least two years after the 
date on which the trustee was discharged and during which a proceeding on the trustee’s bond may 
be commenced. Handbook Chapter 5.G.5.c.1. In addition, the notices must be safeguarded from 
theft, loss or accidental disclosure in the same manner as any other bankruptcy papers that contain 
personally identifiable information (PII). See Handbook Chapters 5.G.3.e and 5.G.5.a.2., as well 
as 5.G.5.e for the procedures to be followed if PII is lost. 
 
Conclusion 
 
 We are pleased to address trustees’ questions regarding the new Handbook and we 
welcome future inquiries as new issues arise. We appreciate the opportunity to communicate with 
trustees about the Handbook as well as other important matters relating to chapter 7 case 
administration. Please continue to send your questions and comments to your local office of the 
U.S. Trustee.  
 
 
 


