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U.S. Department of Justice 

Executive Office for United States Trustees 

20 M assachusetts Avenue, N .W. 

Washington, D.C. 20530 

FIRST SET OF
 
QUESTIONS AND ANSWERS CONCERNING
 

2011 CHAPTER 13 AUDIT BIDS
 

Question 1:	 Would it be possible to receive a redacted copy of an audit report so that we can 
see what the final deliverable looks like? 

Answer 1: 	 We are not able to provide to you a redacted copy of a report but offer the 
following guidance.  Auditors should provide two reports - the Independent 
Auditors’ Report on the Annual Report of the Chapter 13 Standing Trustee and 
the Report on Prescribed Procedures.  The Independent Auditors’ Report on the 
Annual Report is a typical Auditor’s Report auditing the client’s Annual Report. 
The Annual Report form is included in the Chapter 13 Audit Bid Package emailed 
to you.  The format for the Report on Prescribed Procedures is described in greater 
detail in the Statement of Work at Section II.B., Report on Prescribed Procedures, 
Format for Reporting on Prescribed Procedures. We also provide a sample format 
in Appendix A to the Statement of Work. 

Question 2:	 I understand that the Executive Office for United States Trustees (EOUST) will 
review audit working papers.  Is there a cost associated with this review? 

Answer 2:	 The EOUST periodically reviews auditor working papers as part of its ongoing 
review and quality control efforts.  This review assists us in determining whether 
the objectives of the audit are being met and whether a revision of the current 
statement of work is necessary.  There is no cost to the firm associated with this 
review except those costs you incur to prepare and ship copies of the working 
papers.  The papers may be in electronic or paper format. 
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SECOND SET OF
 
QUESTIONS AND ANSWERS CONCERNING
 

2011 CHAPTER 13 AUDIT BIDS
 

Question 1: Is the Auditor required to be located in the same geographical location as the 
standing trustee? 

Answer 1: No, there is no such requirement.  The Auditor must, however, comply with all 
state and local statutes and regulations for auditing in those jurisdictions. 

Question 2: What is the typical amount of time spent in the field? 

Answer 2: The EOUST does not have that information for any geographical areas.  

Question 3: Can a portion of the audit work be performed from the Auditor’s office? 

Answer 3: Yes, a portion of the audit work may be performed from the Auditor’s office. 

Question 4: Will annual reports be available for review in advance of fieldwork? 

Answer 4: Yes, the Auditor may request a copy of the annual report prior to fieldwork. 

Question 5: Are exit conferences with the standing trustee and the United States Trustee 
conducted face-to-face or via telephone? 

Answer 5:	 Exit conferences are usually held at the end of field work.  The Auditor and 
standing trustee attend in person; the United States Trustee may attend in person 
or by telephone. 
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THIRD SET OF
 
QUESTIONS AND ANSWERS CONCERNING
 

2011 CHAPTER 13 AUDIT BIDS
 

Question 1: What are the total billed audit hours for each trustee in Regions 9 and 10 for the 
most recent performed audit? 

Answer 1: The EOUST does not have that information for any geographical areas.  

Question 2: What was the total billed amount for each trustee in Regions 9 and 10 for the most 
recent performed audit?  What is the current budgeted audit fee service cost for 
each trustee in Regions 9 and 10? 

Answer 2: Information on audit services costs for audits performed in FY 2011 is not 
available.  Costs for audits performed during FY 2010 may be found in the FY 
2010 Chapter 13 Trustee Audited Annual Report spreadsheet posted on the United 
States Trustee Program (USTP) web page at 
http://www.justice.gov/ust/eo/private_trustee/library/chapter13/index.htm, in the 
section entitled Chapter 13 Statistics. 

Question 3: Were there any cost overruns in regions 9 and 10, and if so, please provide details 
on overruns.  

Answer 3: No, there were no cost overruns. 

Question 4: Are cost overruns billed separately? 

Answer 4: Please see Section 6.0 of the Audit Services Agreement, Changes to Statement of 
Work, Additional Work and Extra Work (“Change Orders”).  

Question 5: What is the due date for completion of the September 30, 2011 Annual Reports by 
the standing trustees? 

Answer 5: Annual Reports are due to the United States Trustee on November 15 but may be 
completed earlier. 

Question 6: For Regions 9 and 10, could you provide us with the Annual Report, including 
related disclosures, and the Report on Prescribed Procedures? 

Answer 6: It is logistically impractical to make available copies of the audited reports to all 
firms receiving the bid proposal.  Annual report data by trustee is available, 
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however, in the FY 2010 Chapter 13 Trustee Audited Annual Report spreadsheet 
posted on the United States Trustee Program (USTP) web page at 
http://www.justice.gov/ust/eo/private_trustee/library/chapter13/index.htm, in the 
section entitled Chapter 13 Statistics. We are not able to provide Reports on 
Prescribed Procedures.  The most frequent findings in FY 2009 (FY 2010 data not 
available) involved case monitoring, expense account issues, disbursement 
processing, computer system security and segregation of duties. There were no 
adverse or qualified opinions in either FY 2009 or FY 2010. 

Question 7:	 Does the firm opining on the report need to be licensed in the trustee’s state (i.e., 
the state in which the work is to be performed)? 

Answer 7: 	 The Auditor must meet the State Board of Accountancy’s requirements for 
conducting audits in each state in which work is to be performed.  See Evaluation 
Criteria at Section VI.J.  If you determine you must be licensed, the Auditor must 
inquire of the specific licensing agency before submitting the bid to determine the 
requirements for a license, and must determine that the firm can reasonably expect 
to meet those requirements and that the license can be granted before the audit 
begins. The Evaluation Criteria at section XII.B. requires that the successful 
Auditor be qualified to audit each chapter 13 trustee in the geographical area.  If 
the Auditor does not meet this requirement, the firm cannot perform the work. 
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